Ισραήλ: Δύο πρώην όμηροι κατέθεσαν σε κοινοβουλευτική επιτροπή για τη «σεξουαλική κακοποίηση» που υπέστησαν

Κοινοποίηση:
apeley24re

Δύο γυναίκες που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς και κρατήθηκαν σε ομηρία στη Λωρίδα της Γάζας κατέθεσαν την Τρίτη για την «κακοποίηση» που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους, σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή που εξετάζει τις σεξουαλικές κακοποιήσεις, δηλώνοντας ότι τους συμπεριφέρονταν σαν να ήταν «μαριονέτες».

«Έμεινα εκεί 51 ημέρες και δεν υπήρξε ούτε μία στιγμή που να μην αντιμετωπίζαμε κάθε είδους κακοποίηση», είπε η Αβίβα Σίγκελ, η οποία απήχθη στις 7 Οκτωβρίου από το σπίτι της στο Κφαρ Αζά, στο νότιο Ισραήλ.

Η Σίγκελ μίλησε σε μια συνεδρίαση της επιτροπής που εξετάζει τα σεξουαλικά εγκλήματα που διέπραξαν οι ένοπλοι της Χαμάς από την έναρξη του πολέμου. Οι απαγωγείς μετέτρεψαν «άνδρες και γυναίκες σε μαριονέτες (…) με τις οποίες μπορούσαν να κάνουν ό,τι ήθελαν, όποτε το ήθελαν», είπε.

«Το είδα με τα μάτια μου. Όχι μόνο το είδα, αισθάνθηκα αυτό που βίωσαν αυτές οι γυναίκες σαν να ήταν κόρες μου. Οι άνδρες βιώνουν το ίδιο πράγμα με τις γυναίκες», είπε η 60χρονη.

«Η αίσθηση που έχεις είναι ότι σε έχουν ξεχάσει, σε έχουν εγκαταλείψει», είπε η άλλη πρώην όμηρος, η Τσεν Γκολντστάιν-Αλμόγκ.

Οι δύο γυναίκες απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, με τη μεσολάβηση του Κατάρ. Εκείνη την εβδομάδα επέστρεψαν στο Ισραήλ 105 όμηροι –οι 80 ήταν Ισραηλινοί– σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση εκατοντάδων γυναικών και ανήλικων Παλαιστινίων από ισραηλινές φυλακές.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι τα μέλη της Χαμάς διέπραξαν βιασμούς, παιδεραστία, νεκροφιλία και ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων, κάτι που διαψεύδει η οργάνωση. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε τον Δεκέμβριο ότι πρώην όμηροι που απελευθερώθηκαν έκαναν λόγο για «σεξουαλική κακοποίηση και βάναυσους βιασμούς».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: