Ιράν: Ο ΔΟΑΕ συνεχίζει να παρακολουθεί τις πυρηνικές δραστηριότητες μας

Κοινοποίηση:
pers

Ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (ΟΑΕΙ) δήλωσε το Σάββατο ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) συνεχίζει να παρακολουθεί τις δραστηριότητες στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αλλά δεν έχει πρόσβαση στις στις κάμερες…

«Η παρακολούθηση συνεχίζεται, αλλά μέχρι να επιτευχθεί μια (πυρηνική) συμφωνία, οι πληροφορίες θα παραμείνουν κρυφές και πιθανότατα θα διαγραφούν», δήλωσε ο Μπεχρούζ Καμαλβάντι, εκπρόσωπος του ΟΑΕΙ, σύμφωνα με το αραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο του Ιράν, Al-Alam.

Ο εκπρόσωπος του ΟΑΕΙ πρόσθεσε ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον ΔΟΑΕ, τα ζητήματα σχετικά με τις προηγούμενες δραστηριότητες του Ιράν θα επιλυθούν μέχρι τον Ιούνιο.

«Δεν έχουμε κανένα τεχνικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή, αν και μπορεί να υπάρχουν κάποια μικρά ζητήματα που επιλύονται», είπε.

Το 2015, το Ιράν υπέγραψε μια πυρηνική συμφωνία, επίσημα γνωστή ως Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης, με τις παγκόσμιες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε την Ουάσιγκτον από τη συμφωνία τον Μάιο του 2018 και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν, ωθώντας το να εγκαταλείψει ορισμένες από τις πυρηνικές του δεσμεύσεις.

Από τον Απρίλιο του 2021, έχουν πραγματοποιηθεί οκτώ γύροι συνομιλιών στην αυστριακή πρωτεύουσα Βιέννη μεταξύ του Ιράν και των υπολοίπων μερών της συμφωνίας για την αναβίωσή της.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: