Ιράν: Αποκαλύπτει τον πρώτο υπερηχητικό πύραυλο

Κοινοποίηση:
ΠΥΡΑΥΛΟΣ

Το Ιράν παρουσίασε την Τρίτη τον πρώτο εγχώριας κατασκευής υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο. Αυτό είναι πιθανό να εντείνει τις ανησυχίες της Δύσης για τις πυραυλικές δυνατότητες της Τεχεράνης.

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν φωτογραφίες του πυραύλου με την ονομασία Fattah σε μια τελετή στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραχίσι και διοικητές των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Ποιες είναι οι δυνατότητες των υπερηχητικών πυραύλων
Σύμφωνα με το Reuters, οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να πετάξουν τουλάχιστον πέντε φορές ταχύτερα από την ταχύτητα του ήχου και σε πολύπλοκη τροχιά, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναχαίτισή τους. Πέρυσι, το Ιράν δήλωσε ότι είχε κατασκευάσει έναν υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο που μπορεί να κάνει ελιγμούς εντός και εκτός της ατμόσφαιρας.

Η κρατική τηλεόραση δήλωσε ότι ο πύραυλος Fattah του Ιράν μπορεί να στοχεύσει «τα προηγμένα αντιπυραυλικά συστήματα του εχθρού και αποτελεί ένα μεγάλο άλμα γενιάς στον τομέα των πυραύλων».

«Μπορεί να παρακάμψει τα πιο προηγμένα αντιβαλλιστικά πυραυλικά συστήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και του σιωνιστικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένου του Iron Dome του Ισραήλ», δήλωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν. Η τελική ταχύτητα του Fattah έφτασε τα επίπεδα των 14 mach (15.000km/h), πρόσθεσε.

Το Ιράν θα αναπτύξει το πυραυλικό του πρόγραμμα

Παρά την αντίθεση των ΗΠΑ και της Ευρώπης, η Ισλαμική Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι θα αναπτύξει περαιτέρω το πρόγραμμα αμυντικών πυραύλων της. Ωστόσο, δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι το Ιράν μερικές φορές υπερβάλλει στις πυραυλικές του δυνατότητες.

Οι ανησυχίες για τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν συνέβαλαν στην απόφαση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018 να εγκαταλείψει το πυρηνικό σύμφωνο του 2015 της Τεχεράνης με έξι μεγάλες δυνάμεις.

Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας έχουν βαλτώσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: