Θετικό self test: Πως μπορεί να οδηγήσει σε υποχρεωτική υπερωρία

Κοινοποίηση:
τεστ

Σε δεύτερη φάση μπαίνει σήμερα (19.04) το πρόγραμμα των μαζικών self test του πληθυσμού (μετά τα Λύκεια), με αρκετές κατηγορίες εργαζομένων να πηγαίνουν από σήμερα στην εργασία τους, αφού έχουν πρώτα ελεγχεί (δείτε εδώ ποιους αφορά)

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον έχει το σενάριο του θετικού τεστ μετά τον επανέλεγχο. Ο εργαζόμενος που βγει θετικός στον κορονοϊό παίρνει αναγκαστικά αναρρωτική άδεια και πληρώνεται την προβλεπόμενη αποζημίωση ασθένειας από ΕΦΚΑ και τον εργοδότη του.

Οι υπόλοιποι συνάδελφοί του μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα, η οποία πληρώνεται κανονικά. Όπου είναι εφικτό θα εφαρμόζεται τηλεργασία διαφορετικά θα γίνεται αναπλήρωση των χαμένων ωρών με υπερωρία.

Έστω, δηλαδή, ότι κάποιος μπήκε για 7 ημέρες προληπτική καραντίνα. Θα απουσιάζει δηλαδή 7 ημέρες * 8 ώρες = 56 ώρες. Θα χρειαστεί επομένως να αναπληρώσει τις μισές, δηλαδή 28 ώρες. Άρα για 28 ημέρες θα πρέπει να εργάζεται μία ώρα υπερωρία ανά ημέρα χωρίς αμοιβή.

Η διαδικασία δήλωσης αποτελέσματος
Από σήμερα οι εργαζόμενοι στους παραπάνω κλάδους θα μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία το πρώτο τους self test επιδεικνύοντας τον ΑΜΚΑ τους. Μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου θα πρέπει να δηλώσουν το αποτέλεσμα, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να πηγαίνουν στην εργασία τους.

Για να δηλώσουν το αποτέλεσμα:

Θα μπαίνουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
Θα πηγαίνουν στην κατηγορία που αφορά στους εργαζόμενους.
Θα μεταφέρονται αυτόματα στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr.
Θα πατούν στη «Δήλωση αποτελεσμάτων για ΕΡΓΑΝΗ».
Εφόσον το test του εργαζόμενου είναι αρνητικό, ο εργαζόμενος προσέρχεται στην εργασία του. Στη περίπτωση θετικού αποτελέσματος, ο εργαζόμενος θα πρέπει να υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: