Θεσσαλικός κάμπος: Οι ελλείψεις στα τρόφιμα από την κακοκαιρία θα καλυφθούν από τις εισαγωγές – Ανεβαίνουν οι τιμές

Κοινοποίηση:
ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Σοβαρές ελλείψεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα κρέατα λόγω της καταστροφής που σημειώθηκε από την κακοκαιρία στον θεσσαλικό κάμπο, αναμένεται να υπάρξουν το επόμενο διάστημα στη χώρα.

Σε μια αγορά όπου μεγάλο μέρος της κατανάλωσης καλύπτεται από εισαγωγές, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», η απώλεια του ζωικού κεφαλαίου, στην περιοχή προκαλεί ανησυχία καθώς θα χρειαστεί χρόνος και χρήμα μέχρι οι κτηνοτρόφοι να αντικαταστήσουν το ζωικό κεφάλαιο που έχασαν και μέχρι τότε ό,τι λείπει θα καλύπτεται από εισαγωγές με επίπτωση και στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Ελλείψεις σε γαλακτοκομικά και κρέας

Η απώλεια ζωικού κεφαλαίου από τις δηλώσεις που έχουν ήδη γίνει στην περιοχή της Θεσσαλίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αριθμεί 70.935 αιγοπρόβατα 6.136 βοοειδή, 20.326 χοίρους και 131.795 πτηνά.

Στη χώρα μας τόσο η παραγωγή κρέατος όσο και η παραγωγή γάλακτος είναι ελλειμματικές, γεγονός που κάνει ακόμα δυσκολότερη την κατάσταση ενώ δημιουργεί κινδύνους και για αυξήσεις τιμών σε προϊόντα.

Στην Ελλάδα το 95% των ζώων της αιγοπροβατοτροφίας εκτρέφεται για το γάλα του, το οποίο κατευθύνεται κυρίως στην παραγωγή μαλακών τυριών, με πρώτο τη φέτα.

Η μείωση των παραδοτέων ποσοτήτων, σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, θέτει σε κίνδυνο την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων, ιδιαιτέρως των ΠΟΠ. Υπολογίζεται ότι οι ετήσιες εξαγωγές φέτας αγγίζουν τους 85.000 τόνους.

Ετσι, για να μη χαθούν αγορές στο εξωτερικό, δεν αποκλείεται να διατεθούν μικρότερες ποσότητες στην εγχώρια, γεγονός που θα πιέσει τις τιμές προς τα πάνω.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να ορθοποδήσουν ακόμα και οι παραγωγοί που δεν έχουν υποστεί ολική καταστροφή»

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, οι πλημμύρες αλλά και οι φωτιές που είχαν προηγηθεί το καλοκαίρι κατέστρεψαν σημαντικό αριθμό ζωικού κεφαλαίου και εκατοντάδες αγροτικές υποδομές.

Είναι ενδεικτικό ότι η περιοχή της Θεσσαλίας είχε συμμετοχή με 19,4% στο εγχώριο πρόβειο γάλα, 13,7% στο εγχώριο αίγειο γάλα, 18,5% στο βόειο κρέας, 19,7% στο αγελαδινό γάλα, 10% στο χοιρινό κρέας, 40% στα μαλακά τυριά και 25% στα σκληρά τυριά. Επομένως, όπως λένε μεταποιητές και λιανέμποροι, υπάρχει πρόβλημα.

Οι επιπτώσεις στις τιμές

«Ακόμα δεν έχουμε μετρήσει το ζωικό κεφάλαιο και δεν ξέρουμε την πραγματική κατάσταση», δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών Σάββας Κεσσίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Θεσσαλία έχει το 10%-12% της παραγωγής των χοιρινών και το 28%-30% της παραγωγής αμνοεριφίων.

Σήμερα η παραγωγή αυτή έχει υποστεί καταστροφή στο 35%-45%, αναφέρει. Όπως λέει, οι ελλείψεις στην αγορά μπορεί να καλυφθούν με εισαγωγές από το εξωτερικό, ωστόσο αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις και στις τιμές, τις οποίες σήμερα δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Το πρόβλημα δεν θα είναι τόσο στο κρέας όσο στο γάλα.

Μεγάλο πρόβλημα στους κτηνοτρόφους

Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων επισημαίνουν ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο. «Ακόμα και εκείνοι που δεν έχασαν το σύνολο των ζώων τους ή δεν έχουν υποστεί ολική καταστροφή στα ποιμνιοστάσια και στις αποθήκες τους θα χρειαστούν τουλάχιστον ενάμιση χρόνο για να ορθοποδήσουν εφόσον οι αποζημιώσεις δοθούν άμεσα», λέει ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Παύλος Σατολιάς.

Στην αιγοπροβατοτροφία, το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας κατανάλωσης καλύπτεται από την εγχώρια παραγωγή. Στη βοοτροφία, η ελληνική κρεατοπαραγωγή καλύπτει μόλις το 30% της συνολικής ζήτησης. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στη χοιροτροφία.

Σημαντικές είναι οι απώλειες και σε μελισσοσμήνη, δημιουργώντας πρόβλημα στην παραγωγή μελιού. Πάνω από 44.000 μελισσοσμήνη καταστράφηκαν στη Θεσσαλία. Μάλιστα το χτύπημα είναι ανυπολόγιστο καθώς στην περιοχή φιλοξενούνταν τη συγκεκριμένη περίοδο μελίσσια απ’ όλη την Ελλάδα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Ρε λαμογια. Περιοχές όπως η Ήπειρος έχουν μεγαλύτερη κτηνοτροφία, Όσον αφορά το κρέας και το γάλα. Και οι ελλείψεις μπορούν να καλυφθούν βάζοντας πλαφόν στις εξαγωγές.. Αλλά το χρήμα είναι γλυκό…

  2. ΠΑΝΤΩΣ ΠΟΛΛΑ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΑ(ΚΡΕΑΤΑ, ΤΥΡΙΑ, ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ Κ.Α) ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΠΟΛΥ ΦΤΗΝΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ “ΑΓΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ” ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΩΝ!…

Comments are closed.