Θεραπευτική μουσική: 30 λεπτά ζωντανής μουσικής μειώνουν το άγχος των ασθενών

Κοινοποίηση:
piano-1835179_640

Ο κιθαρίστας Τσακ Μπέκμαν εμπνεύστηκε να ακολουθήσει καριέρα στη ζωντανή θεραπευτική μουσική για ασθενείς στο νοσοκομείο, αφού έπαιξε στο κρεβάτι ενός ετοιμοθάνατου φίλου του. Ο στόχος του ήταν να παίξει για τους ασθενείς τις τελευταίες στιγμές της ζωής τους. Και ίδρυσε ένα πρόγραμμα για να κάνει ακριβώς αυτό στο νοσοκομείο Gainesville της Northeast Georgia Health System πριν από δύο χρόνια. Αλλά η μουσική σταμάτησε στην αρχή της πανδημίας. Ο Μπέκμαν και οι συνεργάτες του θεραπευτικοί μουσικοί δεν μπορούσαν πλέον να παίζουν τα όργανά τους στο κρεβάτι των ασθενών λόγω του κινδύνου μόλυνσης.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στη μουσική

Καθώς η πανδημία συνεχίστηκε και επιδεινώθηκε, ο απολογισμός των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έγινε εμφανής. Έτσι ο Beckman και οι συνεργάτες του θεραπευτικοί μουσικοί επέστρεψαν στο νοσοκομείο τον Μάιο του 2020, αυτή τη φορά με νέο κοινό: εργαζόμενους και όχι ασθενείς. Οι μουσικοί, οι οποίοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι να παρέχουν και να παίζουν θεραπευτική μουσική, δημιούργησαν κατάστημα σε σταθμούς νοσηλευτών, ελπίζοντας να καταπρανουν τα νεύρα των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν την επίθεση των περιπτώσεων COVID, την έλλειψη εξοπλισμού και τους συνολικούς ιατρικούς κινδύνους.

Ο Beckman και οι συνάδελφοί του αποφάσισαν να τεκμηριώσουν τον αντίκτυπο που είχε η ζωντανή θεραπευτική μουσική στο άγχος των εργαζομένων. Η μελέτη τους διαπίστωσε ότι 30 λεπτά ζωντανής θεραπευτικής μουσικής μείωσαν το αντιληπτό άγχος των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή κατά 44,74%. Εξήντα εργαζόμενοι σε μονάδες κρίσιμης φροντίδας Covid άκουσαν μουσική ακουστικής κιθάρας ή πιάνο (πληκτρολόγιο) περίπου στο μισό των βαρδιών τους. Βαθμολόγησαν τα επίπεδα άγχους τους χρησιμοποιώντας κλίμακα 0 έως 10, τόσο πριν όσο και μετά τη συνεδρία. Ανέφεραν επίσης τα γενικά επίπεδα άγχους τους χρησιμοποιώντας ένα γνωστό ερωτηματολόγιο, την κλίμακα του αντιληπτού άγχους.

Οι μουσικοί έπαιζαν κλασική ή σύγχρονη μουσική με 50 έως 60 παλμούς το λεπτό σε νοσηλευτικούς σταθμούς. Αυτοσχεδίασαν ανταποκρινόμενοι στις διαθέσεις και τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είχαν υψηλότερα επίπεδα άγχους από τον μέσο Αμερικανό, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Interprofessional Journal of Healthcare and Research. Όσοι είχαν άγχος εκ των προτέρων βίωσαν τη μεγαλύτερη μείωση άγχους από τη μουσική συνεδρία. Η μουσική ηρεμεί το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Υπάρχουν ουσιαστικά στοιχεία ότι τόσο η μουσική όσο και η κοινωνική αλληλεπίδραση μειώνουν το άγχος.

Θεραπευτική μουσική=Μουσικοθεραπεία;

Ο Μπέκμαν τόνισε ότι η ζωντανή θεραπευτική μουσική διαφέρει από τη μουσικοθεραπεία. Η μουσικοθεραπεία επικεντρώνεται στη σχέση του ασθενούς με τον θεραπευτή. Συχνά περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως ο ασθενής και ο θεραπευτής που παίζουν μουσική ή γράφουν ένα τραγούδι μαζί. Η ζωντανή θεραπευτική μουσική είναι λίγο πιο απλή, [είναι] μια μορφή τέχνης βασισμένη στην επιστήμη του ήχου. Έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ασθενείς να αισθάνονται πιο ήρεμοι τη στιγμή και δεν έχει καμία προσδοκία για ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: