Θα πούμε το ψωμί… ψωμάκι: Στα «κάγκελα» οι καταναλωτές από τις νέες τιμές – Μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας

Κοινοποίηση:
TSF_11_ARG-2

Οι Έλληνες καταναλωτές, θα κληθούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς οι ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης είναι εξωφρενικές.

Αποτέλεσμα αυτού είναι ο μισθός να μην φτάνει ούτε για τα βασικά, και πλέον οι πολίτες να βρίσκονται σε απόγνωση για το πως θα βγάλουν το υπόλοιπο του μήνα, αλλά και τον δύσκολο χειμώνα που μας περιμένει.

Σε εφιάλτη διαρκείας εξελίσσεται η ακρίβεια, η οποία έχει εισβάλλει σε κάθε τομέα πλήττοντας ακόμα και ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής, το ψωμί.

Η τιμή του ψωμιού τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 23%, με τη φρατζόλα να φτάνει από 0.90 λεπτά έως και 1,20 λεπτά.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που πλέον αγοράζουν ψωμί μέρα παρά μέρα, ενώ άλλοι μπαίνουν στη διαδικασία να φτιάξουν το δικό τους στο σπίτι.

«Αυξηθήκαν οι πρώτες ύλες πάρα πολύ, σχεδόν έχουν διπλασιαστεί, και αλλά έχουν πάρει παραπάνω από διπλή αύξηση, σε σουσάμια σε βούτυρα σε λάδια. Οι καθημερινοί πελάτες έχουν μειωθεί πάρα πολύ, τουλάχιστον κατά 25% μην σου πω και 30%», τόνισε αρτοποιός σε τηλεοπτικό σταθμό.

Τα 10 λίτρα ηλιέλαιου κόστιζαν για τους επαγγελματίες 10 ευρώ, φέτος τα αγοράζουν 33. Το ένα σακί αλεύρι, δηλαδή 25 κιλά, από 12 ευρώ εκτοξεύτηκαν στα 24.

Το βούτυρο, από 5,50 ευρώ το κιλό, πλέον πωλείται στα 8,50, το σουσάμι από 1,60 το κιλό έφτασε στα 2,80.

Στα ύψη οι τιμές στις πρώτες ύλες
Ηλιέλαιο 10Lt : 10€ => 33€

Αλεύρι: 25 Kg: 12€ => 24€

Βούτυρο 1 Kg : 5,50€ => 8,50€

Σουσάμι 1 Kg: 1,60€ => 2,80€

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ψωμί στην Ουγγαρία αυξήθηκε από πέρυσι κατά 66%, στη Λιθουανία κατά 33%, στην Ολλανδία κατά 10%, στη Γαλλία κατά 8%.

«Τα κόστη μας έχουν διπλασιαστεί η ενέργεια είναι συν 150% παρά τις επιδοτήσεις, δύσκολα τα πράγματα», σημείωσε η πρόεδρος σωματείων αρτοποιών Θεσσαλονίκης.

Οι αρτοποιοί κάνουν λόγο για έναν δύσκολο χειμώνα, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν μπει τα πρώτα λουκέτα, καθώς αδυνατούν να απορροφήσουν στο σύνολό τους τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΔΕΝ ΘΕΛΑΤΑΙ ΦΑΤΕ ΤΩΡΑ ΤΑ ΣΚ..ΤΑ ΣΑΣ ΟΧΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΚΟΥΠΗΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗΤΕΡΑ ΑΠΛΑ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΝ………….

  2. Οι ραγιαδες, καλο θα ειναι, να ανεβουν στα “καγκελα” της Βολης και ν’ αφησουν τις κλαψες! Οσο δεν ξεσηκωνομαστε, τοσο πιο βαθεια θα μπαινει το αγγουρι στον κ@λο! Αιντε θυμα, αιντε ψωνιο, αιντε συμβολο αιωνιο! Aν ξυπνησεις μονομιας θα ‘ρθει αναποδα ο ντουνιας!

  3. Και κλαμα ο….ραγιας πουχει και μαγαζι! Λαμογια, “κλαψα”, κι αγια κονομα σε βαρος των συμπατριωτων τους! Εθνος αναδελφον ! Ειμαστε αξιοι της τυχης μας! Κουλαρα εσω ετoιμη για “bread pass”! Βαλε και βουτυρακι επανω για να σε….ψηφισουμε!

  4. Από 25 κιλα αλεύρι πόσα ψωμιά βγάζουν; Αυτοί με 20 ψωμιά των 350 γρ που πουλάνε έβγαλαν τα 25 κιλα. Δεν είδα φούρνους να κλείνουν ούτε με την κρίση ούτε τώρα άρα βγάζουν χρήματα. Απλώς καπως πρέπει να δικαιολογησουν τις αυξήσεις.

  5. Το γιαούρτι το στραγγιστο 10% από 2.29 € ιδιωτικής ετικέτας εκτινάχθηκε λόγω της απειλής χρήσεως πυρηνικών φυσικά από τον Πούτιν στα 2.45€
    Εμφανίστηκε η τιμή στο ράφι απ’ το φόβο της LIDL μήπως καταστρέψει ο Πούτιν όλη την εταιρεία με πυρηνικά πριν η Γερμανία προλάβει να επανεξοπλιστει και σώσει τα τυριά και τα γιαούρτια

Comments are closed.