«Θαύμα» της Ιατρικής: Μεταμόσχευσαν νεφρό χοίρου σε άνθρωπο και λειτουργεί κανονικά!

Κοινοποίηση:
ΜΕΘ

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου
Για πρώτη φορά νεφρός γεννετικά τροποποιήμενου χοίρου μεταμοσχεύθηκε σε άνθρωπο, με το όργανο να λειτουργεί κανονικά, παράγοντας ούρα και κρεατινίνη σχεδόν αμέσως.

Το νέο ιατρικό δεδομένο πιθανώς να ανοίγει τον δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.

Σημειώνεται πως το όργανο προσαρτήθηκε μέσω αιμοφόρων αγγείων εξωτερικά έξω από την κοιλιά, στο πάνω μέρος του ποδιού ενός εγκεφαλικά νεκρού ανθρώπου που υποστηριζόταν μηχανικά και ο οποίος ήταν προηγουμένως δηλωμένος δωρητής οργάνων. Το νεφρό προερχόταν από χοίρο που είχε τροποποιηθεί γενετικά έτσι ώστε το όργανο να μην απορριφθεί από το ανθρώπινο σώμα.

Μολονότι παραμένουν προς απάντηση αρκετά ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις σε βάθος χρόνου από ένα τέτοιο μόσχευμα, οι ειδικοί θεωρούν ότι το επίτευγμα αποτελεί ορόσημο στο πεδίο της ξενομεταμόσχευσης (μεταμόσχευσης ανάμεσα σε διαφορετικά είδη έμβιων όντων).

Η επέμβαση έγινε στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (ΝΥU), σύμφωνα με τους New York Times, ενώ η ιατρική ομάδα που την πραγματοποίησε, με επικεφαλής τον δρα Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, διευθυντή του Ινστιτούτου Μεταμοσχεύσεων του NYU Langone, δεν έχει κάνει ακόμη σχετική δημοσίευση σε ιατρικό περιοδικό.

Η προοπτική οργάνων από χοίρους αναμένεται να εγείρει ζητήματα βιοηθικής, ιδίως αναφορικά με το κατά πόσο τα ζώα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ανθρώπους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Τά νεφρά παράγουν ούρα όχι κρεατινίνη,Μεγάλη μπούρδα.Τά νεφρά φιλτράρουν τήν κρεατινίνη από τό αίμα,τά απόβλητα,τό προιόν τών μυών.Δέν λειτουργούν τά νεφρά,τότε είναι αναγκαία ή αιμοκάθαρση γιά νά φιλτράρεται ή κρεατινίνη,τό δηλητήριο, από τό σώμα.
    Γιάννης Λάκων

  2. Το μονο προβλημα που μπορει να υπαρξει εάν έχει επιτυχια απο τα γουρουνια θα είναι πως μολις θα βλεπουν λασπη θα πεφτουν μεσα και θα κυλιουντε.

Leave a Response