Θέλουν να μας έχουν σαν κατοικίδια! Τσιόδρας: «Κάθε χρόνο θα σας εμβολιάζουμε – Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει»

Κοινοποίηση:
τσιοδρας

O καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε σε διαδικτυακό σεμινάριο του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή και δήλωσε πως πιθανόν οι πολίτες να εμβολιάζονται κάθε χρόνο για τον κορωνοϊό λέγοντας χαρκατηριστικά ότι «ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει» .
Ο ίδιος, μάλιστα, υπογράμμισε ότι τα συνεχή μέτρα έχουν κουράσει τους πολίτες και έτσι εξηγείται και η μη συμμόρφωση σε αυτά, ενώ σχετικά με το εμβόλιο, υποστήριξε ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων, λέει «ναι» στον εμβολιασμό σε ποσοστό 72%.

«Ο κορωνοϊός είναι εδώ για να μείνει και αυτό εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες στο μέλλον: σχετίζεται με τη διάρκεια της ανοσίας στον ιό, με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στο να περιορίσει τη διασπορά, την εποχικότητα και τη διαφορά που φέρνει στη διασπορά του ιού και φυσικά στις επιλογές που κάνουν οι κυβερνήσεις και τα άτομα. Πότε θα τελειώσει δεν ξέρουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής για να συμπληρώσει ότι «lockdown και απαγορευτικά, έχουν κουράσει τους ανθρώπους και δεν μπορούν να συμμορφωθούν».
Μάλιστα ο καθηγητής στη συνέχεια τάχθηκε κατά των lockdown λέγοντας πως «Πρέπει η Πολιτεία να βρει τρόπους να βοηθήσει την κοινότητα και οι επιστήμονες να επενδύσουμε περισσότερο χρόνο στο να κατανοήσουμε ακόμα περισσότερο, τι δουλεύει, πότε δουλεύει, πώς δουλεύει. Αντί να χτυπάμε την επιδημία με ένα σφυρί, να την χτυπάμε με όσο το δυνατόν καλύτερο και χειρουργικό τρόπο και με περισσότερα δεδομένα», επεσήμανε ο καθηγητής.
«Η ελληνική κοινωνία αποδέχεται τον εμβολιασμό και αυτό είναι πολύ σημαντικό» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι οι περισσότεροι φοβούνται «τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες».
Σχετικά με τις μεταλλάξεις του ιού και το κατά πόσον τον εμβόλιο είναι αποτελεσματικό απέναντι σε αυτές, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «ένα είναι σίγουρο: όσο πιο γρήγορα εμβολιάσουμε -και με τον σωστό τρόπο- τον πληθυσμό, πιθανότατα θα αποφύγουμε τη διασπορά και την ανάπτυξη νέων ανθεκτικών στελεχών», χωρίς να αποκλείσει ωστόσο το ενδεχόμενο να τροποποιείται κάθε χρόνο το εμβόλιο, όπως συμβαίνει και με το εμβόλιο της γρίπης.

«Ίσως μπούμε σε μια κατάσταση, στην οποία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα εξετάζουμε κάθε χρόνο τον ιό για μεταλλάξεις, με ένα δίκτυο αντίστοιχο με της γρίπης, και θα εκδίδουμε οδηγίες για το πως θα κατασκευάζεται κάθε χρόνο το εμβόλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «η επιστήμη διαθέτει πλέον την τεχνογνωσία να αντιμετωπίσει αυτό το εμπόδιο».

«Σας λέω χαρακτηριστικά ότι από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η πρώτη ανάλυση του γονιδιώματος από την Ουχάν, μέσα σε δύο ημέρες οι επιστήμονες των εταιρειών ήξεραν ακριβώς που θα στοχεύσουν για την παραγωγή εμβολίου, εναντίον της πρωτεϊνης ακίδας και πλέον έχουμε και αναπτύξαμε την τεχνογνωσία ήδη από την εποχή του SARS και του MERS. Υπήρχε η υποδομή για να φτιαχτεί αυτό το εμβόλιο γρήγορα. Και ήμασταν και αρκετά τυχεροί», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Όσο για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, δήλωσε «μένει να εφαρμοστεί και στον πραγματικό κόσμο», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Ο ίδιος είπε ότι για το θέμα της αποτελεσματικότητας «παίζουν πάρα πολλοί παράγοντες ρόλο, όπως η ανοσία στον γενικό πληθυσμό, εάν θα εμβολιάσει κανείς ενήλικες μόνο κ.α.» και συμπλήρωσε ότι «είναι ένα εμβόλιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί στα παιδιά και τα περισσότερα εμβόλια της Covid δεν έχουν δοκιμαστεί εκτενώς σε παιδιά». «Ανάλογα, λοιπόν, με τους παράγοντες που λαμβάνει κανείς υπόψη μπορεί και το ποσοστό πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί να κυμαίνεται από το 45% έως και το 85%», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη διάρκεια της ανοσίας, η οποία όπως είπε «είναι ένας αστάθμητος παράγοντας». «Για το εμβόλιο μιλούν για ένα ή δύο χρόνια ανοσίας. Δεν ξέρουμε ποια είναι η ακριβής αλήθεια θα την μάθουμε στο μέλλον. Αυτό που παίρνουμε τώρα ως δεδομένο είναι, ότι η ανοσία στον κορωνοϊό αυτόν καθ’ αυτόν, σε αρκετά μεγάλες μελέτες φαίνεται ότι κρατάει τουλάχιστον ένα 8μηνο και με βάση τη λειτουργική ανοσία ίσως και να κρατάει και αρκετά χρόνια», ανέφερε.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε επιπλέον ότι «η κινητικότητα του πληθυσμού μπορεί να επηρεάσει τη διασπορά του ιού». «Η στρατηγική είναι να τηρούνται τα μέτρα της αποσταστασιοποίησης με ταυτόχρονο εμβολιασμό του πληθυσμού», εξήγησε και συμπλήρωσε ότι «αυτό εξασφαλίζει ένα χαμηλό και σταθερό αριθμό λοίμωξης κι έτσι εξισορροπούνται τα αρνητικά αποτελέσματα στη δημόσια υγεία και το κοινωνικό και οικονομικό κόστος».

Ο κ. Τσιόδρας κατέληξε λέγοντας «ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε ένα καλύτερο 2021. Είναι δύσκολη η μάσκα. Εγώ τη φοράω από 16 έως 18 ώρες τη μέρα. Τη φοράω στο Υπουργείο ή όπου αλλού βρεθώ. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα μπορέσουμε να τη βγάλουμε, με την επιτυχία των εμβολιασμών και την ανοσία πλέον σε επίπεδο πληθυσμιακό, να φτάνει σε υψηλά επίπεδα».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

10 Σχόλια

 1. ΡΕ ΚΑΡΓΙΟΛΗ ΠΟΡΔΑ ΒΡΩΜΙΑΡΗ ΜΕ ΤΗΝ ΒΡΩΜΙΚΗ ΦΑΝΕΛΑ ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΣΕ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ????ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΣΑΣ ΕΣΥ Η ΚΥΡΑ ΣΟΥ (ΠΕΣ ΝΑ ΠΛΕΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΑΡΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΑΔΙΕΣ )ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΣΟΥ ΓΙΑΤΡΕ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ !!!!!

 2. Και εσύ Σωτηράκη, αν του χρόνου που θα μας ξανά έρθεις, η φανέλα σου εκτός από ΛΑΔΙΕΣ έχει και ΜΕΡΙΚΕΣ ΤΡΥΠΕΣ….
  ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ:
  Υπάρχει στο ΓΑΛΑΖΙΟ ΜΑΓΑΖΙ της Πειραιώς, ειδικός άνθρωπος που ηλεκτρονικά θα στην κάνει καινούργια, αφού εκεί ξεπλένωνται τα πάντα ! ! !
  β. τεζαρης
  ϶ϵλληνας όμηρος των καθεστώτων των Αθηνών ! ! !

 3. Θα είναι σαν τα Windows. Θα θέλουν συνεχώς update και ψηφιακή πιστοποίηση ότι κάποιος είναι ασφαλής έναντι των νέων ιϊκών απειλών και θα μπορεί να κυκλοφορεί. O Gates είναι από πίσω,οπότε τα κάνει σαν τα Windows.

 4. Μιλάμε ο μιζαδορος δεν έχει ιερό και όσιο, πήγε να την κάνει την λαμογια επί Αβραμόπουλου, αλλά δεν βγήκε, τώρα τα αφεντικά τους βάλανε στο παιχνίδι και τα κανάλια για να κάνουν προπαγάνδα σε περισσότερους.. όσοι δεν είχαν δώσει σημασία στο προηγούμενο παραμύθι και οι αφελής συμπολίτες που τρώνε σανό, συν τά κομματοσκυλα παπαγαλιζουν αυτά που ακούν από την προπαγάνδα.. έχουν ξεχάσει ότι επί χρόνια παιζόταν το παιχνίδι επιβολής εμβολίων που σιγά σιγά μας έφτασε σε αυτά τα μέτρα,που μόνο ηλίθιοι δεν καταλαβαίνουν.. μια χούφτα λαμόγια σε όλη την Ευρώπη μάς κλείσανε φυλακή χωρίς νόημα, για έναν ιό πού σκοτώνει ευπαθείς ηλικιωμένους σε ποσοστό 0,5% σε ηλικίες 80 σύν .. επιμένουν σε μαζικό εμβολιασμό, αντί να κυκλοφορήσει φάρμακο το οποίο υπάρχει και να το πάρει η ηλικιακή ομάδα πού το έχει ανάγκη.. επίσης πλασιέ εμβολίων και σωτήρες παρουσιάζονται όλοι οι απατεώνες πολιτικοί, που τόσα χρόνια μας κατέστρεψαν με τις επιλογές τούς..

 5. Γιατι ρε δεν λες τιποτα για τη θεραπεια των μονοκλωνικων αντισωματων παρα σονυ και καλα πρεπει να κανουμε τα βρωμοεμβολια του θανατου επισης απο που προεκυψε το 72% μηπως αυτο το ποσοστο ειναι οσοι αρνουνται να το κανουν μου θυμιζει το καλπικο δημοψιφισμα.

 6. Φτου σου μωρή βρωμύλα , μουλωχτή,σκουληκαντέρα, που θα μας τρομοκρατήσεις.”Ξερνάς” λεφτά απο το μπούκωμα του Μητσοτάκη και μιλάς

 7. χρονια πολλα στο Μακελειό κ σε σενα Στεφανε διοτι εισαι πραγματικος ΈΛΛΗΝΑΣ.Οσο για τα εμβολια δεν μας ειπαν ποιος εφτιαξε τον ιο…διοτι ανοιγει μεγαλη μπιζινα…αυτοι πουθα ωφεληθούν αυτοι αυτοι εφτιαξαν κ τον ιο…διαφορετικα θα τους ειχαν τιμωρησει ολους αυτους που αναστατωσαν ολους τους λαους.

 8. καλα εσύ έπαθες κ. ανοσία από την βρώμα. ΟΙ ΜΙΖΕΣ ΤΟΥ ΝΑ ΠΙΆΣΟΥΝ ΤΌΠΟ. ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΤΑΧΘΟΥΝ ΤΑ ΔΗΛΗΤΉΡΙΑ, ΟΠΩΣ 2009 ΠΟΥ ΥΠΈΓΡΑΨΕ. ΤΩΡΑ ΣΉΚΩΣΕ ΚΕΦΆΛΙ Ο ΒΡΩΜΙΑΡΗΣ. Κ. ΜΊΖΑ Κ. ΕΜΒΟΛΙΑ Κ. ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΘΆΝΩ ΕΓΏ Κ. ΌΧΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕ ΞΕΥΤΕΛΙΣΑΤΕ ΣΤΟ ΦΜΠ.. ΣΤΟΝ Κ@@Ο Κ. ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΣΟΥ κ. ΤΗ ΓΥΝΑΊΚΑ ΣΟΥ. ΠΟΝΤΙΕ ΠΙΛΑΤΕ. ΥΠΟΚΡΙΤΗ. ΕΛΕΕΙΝΕ.

Comments are closed.