Η Amsterdam Trade Bank, θυγατρική της ρωσικής Alfa Bank, κηρύχθηκε σε πτώχευση

Κοινοποίηση:
fridman

Η Amsterdam Trade Bank (ATB), θυγατρική της ρωσικής Alfa Bank, κηρύχθηκε σε πτώχευση, ανακοίνωσε την Παρασκευή η ολλανδική κεντρική τράπεζα (DNB), επικαλούμενη απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Άμστερνταμ.

Μια δήλωση στον ιστότοπο της DNB ανέφερε ότι οι καταθέτες της ATB θα καλυφθούν έως και 100.000 ευρώ έκαστος στο πλαίσιο του συστήματος εγγύησης καταθέσεων της Ολλανδίας. Η τράπεζα είχε περίπου 23.000 πελάτες, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι Ολλανδοί αλλά ανάμεσά τους και 6.000 Γερμανοί, ανέφερε η DNB.

Σύμφωνα με καταθέσεις στο Ολλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο τελικός πραγματικός δικαιούχος της τράπεζας είναι ο Μιχαήλ Φρίντμαν, ο Ρωσο-Εβραίος δισεκατομμυριούχος ο οποίος αμφισβητεί τις κυρώσεις της Δύσης. Το μερίδιό του στην ATB λέγεται ότι ήταν πάνω από 25% αλλά όχι περισσότερο από 50%.

Η Alfa Bank υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ, αλλά δεν έχει γίνει στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ίδια την ATB δεν είχαν επιβληθεί κυρώσεις, αλλά η ολλανδική οικονομική εφημερίδα Het Financieele Dagblad ανέφερε ότι οι καταθέτες άρχισαν να πανικοβάλλονται την Πέμπτη.

Η εφημερίδα είχε αναφέρει προηγουμένως ότι οι ιδιοκτήτες της ATB προσπαθούσαν να πουλήσουν την τράπεζα και οι καταθέτες ανακάλυψαν ότι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν ήταν πρόθυμες να δεχτούν μεταφορές, φοβούμενοι ότι θα υποστούν κυρώσεις.

Η μικρή τράπεζα ήταν προηγουμένως γνωστή για μεγάλες εμπορικές χρηματοδοτήσεις, αλλά τα τελευταία χρόνια είχε επιδιώξει να γίνει δανειστής σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της για το 2020, την πιο πρόσφατη που έχει καταγραφεί στο Εμπορικό Επιμελητήριο, η ATB είχε περιουσιακά στοιχεία περίπου 1,2 δισ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 174 εκατ. ευρώ. Έκανε κέρδη 27 εκατ. ευρώ εκείνη τη χρονιά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: