Η χειρότερη σελίδα στην σύγχρονη ιστορία της ιατρικής – Η στιγμή που ο ΠΟΥ είπε “ναι” σε φάρμακο που κατέστρεψε τις ζωές 10.000 ανθρώπων

Κοινοποίηση:
ΠΟΥ

Τη δεκαετία του 50′ για πολλούς λόγους οι άνθρωποι ήταν αγχωμένοι. Υπερβολικά αγχωμένοι αφού για πρώτη φορά καταγράφονται μαζικές επισκέψεις σε γιατρούς με προβλήματα ύπνου, κρίσεις πανικού, δυσκολία στην αναπνοή και άλλα πολλά συμπτώματα που όλα είχαν κοινό παρανομαστή το στρες.

Ο κόσμος έβγαινε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η φτώχεια και η ανεργία κυριαρχούσαν, το άγχος ενός πολέμου μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ ήταν στη κορυφή και για ένα περίεργο λόγο, οι Αμερικανοί πίστευαν πως θα έπεφταν θύματα μιας πυρηνικής επίθεσης από τη Σοβιετική Ένωση. Όλο αυτό το εκρηκτικό μείγμα είχε κάνει τους Αμερικανούς να χάσουν τον ύπνο τους.

Τότε ήταν που κυκλοφόρησε ένα υπνωτικό που υποσχόταν θαύματα. Το Contergan προερχόταν από μια εταιρεία φαρμάκων στη Δυτική Γερμανία και υποσχόταν να εξαφανίσει το άγχος μας.

Και πράγματι είχε ευεργετικές επιδράσεις πάνω στο στρες ενώ βοηθούσε και στον ύπνο. Το πρόβλημα ήταν ότι οι παρενέργειες του δεν είχαν ελεγχθεί και χορηγήθηκε μαζικά, ακόμα και σε εγκύους.

Στις εγκύους δόθηκε γιατί καταπολεμούσε τις ναυτίες και οι γυναίκες ένιωθαν ταυτόχρονα και ένα αίσθημα ευφορίας.

Όμως στις αρχές του 1960 άρχισαν να αυξάνονται περίεργα οι γεννήσεις παραμορφωμένων παιδιών. Στην αρχή έριξαν τις ευθύνες στη ραδιενέργεια, όμως ο πραγματικό λόγος ήταν το συγκεκριμένο φάρμακο.

Το φάρμακο προκαλούσε το φαινόμενο της Dysmelia, όπου τα παιδιά γενιούνται με παραμορφώσεις στα άκρα, ενώ ένα 10% των παιδιών πέθαιναν λίγο μετά τη γέννα.

Σε μια δίκη που κράτησε 273 μέρες η εταιρεία έπεσε στα μαλακά γιατί το φάρμακο είχε την έγκριση του ΠΟΥ, οπότε η ευθύνη ήταν δκή του.

Το μοναδικό που κλήθηκε να κάνει η εταιρεία ήταν να καταβάλλει το ποσό των 100 εκατ. μάρκων στις οικογένειες των παιδιών. Ποσό μηδαμινό, αφού οι ανάγκες των παιδιών ήταν πολύ μεγαλύτερες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Χιλάδες παιδιά τού Contergan πού γεννήθηκαν μέ ένα πόδι ή μέ ένα χέρι ή χωρίς πόδια ή χωρίς χέρια.
    Η παραγωγός γερμανική φαρμακευτική εταιρεια Grünenthal πλήρωσε πρόστιμο τό τεράστιο ποσό τών 100 εκατομμυρίων γιά όλα τα θύματα.Ούτε γάτα ούτε ζημιά.
    Πρόστιμα τής εβραικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer τού Αλμπέρ Μπουρλά.
    Μία μικρή επιλογή.
    Η Pfizer πλήρωσε πρόστιμο στήν Αγγλία γιά ακριβό φάρμακο κατά τής επιληψίας 99,7 εκατ.δολάρια.
    ΗΠΑ.Η Pfizer πλήρωσε από το 2003 μέχρι τό 2016 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια πρόστιμο.
    Η Pfizer πληρώνει 748 εκατ.δολάρια πρόστιμο.
    Η Pfizer πληρώνει πρόστιμο 430 εκατ.δολάρια γιά τό ακριβό φάρμακο Neurontin.
    Η Pfizer καταδικάζεται λόγω διαφθοράς καί πληρώνει πρόστιμο 60 εκατ.δολάρια.
    Σκάνδαλο μέ τήν Pfizer στήν Νιγέρια τό 2010.Εκανε δοκιμές μέ τό φάρμακο Trovan κατά τής μηννιγγίτιδας σέ 200 παιδιά.10 παιδιά πέθαναν καί τά άλλα έπαθαν βαριές εγκεφαλικές βλάβες,τυφλώθηκαν ή κουφάθηκαν.Η Pfizer καταδικάσδτηκε καί πλήρωσε μεγάλο πρόστιμο 75 εκατ.δολάρια.Τά θύματα είναι νεγράκια.
    Γιάννης Λάκων

Comments are closed.