Η φωνή του Τζον Λένον «ζωντανεύει» μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη

Κοινοποίηση:
John-Lennon

Ο Sir Paul McCartney λέει ότι χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει στη δημιουργία του «τελευταίου δίσκου των Beatles», όπως αναφέρει.

Ο ίδιος είπε στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4, ότι η τεχνολογία είχε χρησιμοποιηθεί για να «βγάλει» τη φωνή του John Lennon από ένα παλιό demo, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει το τραγούδι.

«Μόλις το τελειώσαμε και θα κυκλοφορήσει φέτος», εξήγησε.

Ο Paul McCartney δεν κατονόμασε το τραγούδι, αλλά είναι πιθανό να είναι μια σύνθεση του Lennon από το 1978 του Now And Then.

Ο Sir Paul είχε λάβει το demo ένα χρόνο νωρίτερα από την Yoko Ono. Ήταν ένα από τα πολλά τραγούδια σε μια κασέτα με την ετικέτα “For Paul” που είχε κάνει ο Lennon, λίγο πριν το θάνατό του το 1980.

Το ιδέα ήρθε με το ντοκιμαντέρ Get Back του Peter Jackson, όπου ο Emile de la Rey «εκπαίδευσε» τους υπολογιστές να αναγνωρίζουν τις φωνές των Beatles και να τους διαχωρίζουν από τους θορύβους του παρασκηνίου, ακόμη και τα δικά τους όργανα, για να δημιουργούν «καθαρό» ήχο.

Η ίδια διαδικασία επέτρεψε στον Sir Paul να κάνει «ντουέτο» με τον Lennon στην πρόσφατη περιοδεία του και να δημιουργηθούν πέρυσι νέες μίξεις ήχου surround του άλμπουμ Revolver των Beatles.

«Είχαμε τη φωνή του John και ένα πιάνο και η AI μπορούσε να τα χωρίσει. “Αυτή είναι η φωνή”. “Αυτή είναι μια κιθάρα”». είπε ο Paul McCartney.

«Όταν λοιπόν καταλήξαμε να κάνουμε αυτόν – που θα είναι ο τελευταίος δίσκος των Beatles – είχαμε ένα demo που είχε ο John και μπορέσαμε να πάρουμε τη φωνή του John και να την κάνουμε καθαρή μέσω αυτής της AI.

«Έτσι, μπορούμε να αναμειγνύουμε τον δίσκο, όπως θα κάναμε κανονικά», εξήγησε.

Ωστόσο, ο μουσικός παραδέχτηκε ότι άλλες εφαρμογές της AI του προκάλεσαν ανησυχία. «Είναι κάπως τρομακτικό αλλά συναρπαστικό, γιατί είναι το μέλλον. Θα πρέπει απλώς να δούμε πού οδηγεί αυτό», είπε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: