Η σχέση Ερντογάν – Μπάιντεν. Γιατί ο Σουλτάνος θέλει να “κλείσει” τα Ελληνοτουρκικά μέχρι τον Νοέμβριο…

Κοινοποίηση:
mWkjBnJRNeQIDFLouFot

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα κάνει την κίνηση του στα ελληνοτουρκικά πριν από τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, θέλοντας να προλάβει πιθανή ήττα του Τραμπ. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι η Αθήνα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να εκμεταλλευθεί την πιθανή εκλογή Μπάϊντεν.

Ήδη το επιτελείο Ερντογάν έχει αξιοποιήσει τα λόμπι του και στο στρατόπεδο Μπάϊντεν. Ενδεικτική είναι η έκθεση του αμερικανικό-τουρκικού επιχειρηματικού συμβουλίου που δημοσιεύει η ιστοσελίδα Ahval.

Η έκθεση καλεί  τους Τούρκους αξιωματούχους να εκμεταλλευθούν το κενό που δημιουργείται από την αύξηση των εντάσεων στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας για να αυξήσουν τις εμπορικές σχέσεις  με τις Ηνωμένες Πολιτείες κι όχι μόνο αυτές.

 Το άρθρο της Ahval υπενθυμίζει ότι “από το 2018 όταν  η Τουρκία απελευθέρωσε τον Αμερικανό Πάστορα Άντριου Μπράνσον,ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγιναν φίλοι , σε σημείο που ο Τραμπ επηρεαζόταν από  τις επιθυμίες του Ερντογάν, σύμφωνα με το βιβλίο του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον .

Οι δύο ηγέτες μιλούν στο τηλέφωνο  και η φιλία τους επεκτείνεται στους συγγενείς τους: Ο Μπόλτον αναφέρει πώς οι επικοινωνίες του Λευκού Οίκου με το παλάτι του Ερντογάν γίνονται συχνά μέσω των γαμπρών των προέδρων, του συμβούλου του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ και του Τούρκου Υπουργού Οικονομικών και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Eric Edelman δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι αυτοί οι ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί δίνουν στον Ερντογάν την αίσθηση ότι έχει ασυλία σχετικά με τις πιθανές κυρώσεις. Μέχρι στιγμής αυτό φαίνεται να ισχύει. Το Κογκρέσο ώθησε τον Τραμπ να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά S-400 – μια ενέργεια που επιβάλλεται από τον νόμο των ΗΠΑ – και για την παρέμβασή της στη Λιβύη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη υποχωρήσει.

«Η προσωπική σχέση μεταξύ αυτών των δύο ανδρών έχει ξεπεράσει όλα τα επίπεδα γραφειοκρατίας όσον αφορά τη χάραξη εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο Μέρβε Ταχίρογλου, συντονιστής προγράμματος για τη Δημοκρατία της Μέσης Ανατολής.

Ως αποτέλεσμα, κορυφαίοι κυβερνητικοί φορείς των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, έχουν διαφωνήσει ανοιχτά με τον ηγέτη της χώρας σε κρίσιμα ζητήματα πολιτικής, όπως η παρουσία των ΗΠΑ στη Συρία. Υπάρχει πιθανότητα εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο να τερματίσουν τις διαφωνίες και τον δεσμό με τον Ερντογάν;

Τι θα συμβεί με τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μετά την αποχώρηση του Τραμπ;

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν στον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος Τζόζεφ Μπάιντεν διψήφιο προβάδισμα από τον Τραμπ. Με τις εκλογές να γίνονται σε  τρεις μήνες, οι αναλυτές εξετάζουν πώς ο Μπάιντεν μπορεί να αναδιαμορφώσει τις πολιτικές των ΗΠΑ.

«Η πιο προφανής επίπτωση είναι ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα θα αποκτήσει και πάλι επιρροή στη λήψη αποφάσεων των ΗΠΑ», έγραψε ο Adam McConnel, καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο Sabancı της Κωνσταντινούπολης, για το Anadolu . «Και είναι ασφαλές να πούμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην Τουρκία θα τρομοκρατούνταν από αυτήν την προοπτική».

Αρκετές από τις βασικές εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας προήλθαν στην εποχή του Ομπάμα, όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος . Η κυβέρνηση Ομπάμα εφάρμοσε τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν που παραβίασε η Χάλκμπανκ, με την υποστήριξη του Ερντογάν. Αρνούμενος να επιβάλει κυρώσεις, ο ίδιος ο Τραμπ κατηγόρησε τον Ομπάμα για την αγορά S-400 της Τουρκίας.

Ως αντιπρόεδρος, ο Μπάιντεν αρχικά φάνηκε να στηρίζει την Τουρκία: αφού πέρασε χρόνο με τον Τούρκο ηγέτη στην Ουάσινγκτον τον Μάιο του 2013 είπε ότι θαύμαζε τον Ερντογάν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά τον Οκτώβριο του 2014, ο Μπάιντεν σε ομιλία του ανέφερε ότι η Τουρκία βοήθησε στη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) Λίγους μήνες αργότερα, ο Ομπάμα επέλεξε τις Κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) για να ηγηθεί του αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

 «Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάστηκαν με τους Σύριους Κούρδους, επειδή η Τουρκία απέτυχε ξανά και να εκτελέσει τα δικά της καθήκοντα για να βοηθήσει τον παγκόσμιο αγώνα κατά του ISIS», δήλωσε ο Ταχίρογλου. «Οι πολιτικές της Τουρκίας επέτρεψαν την ανάπτυξη της απειλής του ISIS και άλλων ομάδων».

Πέρυσι, ο Τραμπ  ικανοποίησε  τον Ερντογάν και διακόπτοντας τους δεσμούς με το SDF. Ωστόσο, ο Μπάιντεν θα ήταν πιθανότατα λιγότερο πρόθυμος από τον Τραμπ να συνεργαστεί με τον Ερντογάν σε θέματα που θίγουν την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, όπως η παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη, η αγορά του S-400, οι θαλάσσιες προκλήσεις κατά της Ελλάδας και οι γεωτρήσεις του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεδομένου του ιστορικού του Μπάιντεν, θα είναι πιο συμπαθής με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Ταχίρογλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος θα υποστήριζε επίσης τους Κούρδους της Συρίας. «Δεν θα ενδιαφέρεται λιγότερο  για την  απόφαση που έλαβε ο Ερντογάν να αγοράσει το σύστημα S-400 . Νομίζω ότι ο Μπάιντεν θα ενδιαφέρεται περισσότερο για την πραγματική εφαρμογή του νόμου των ΗΠΑ, σε αντίθεση με τον σημερινό πρόεδρο. “

Επισκεπτόμενοι την Τουρκία στις αρχές του 2016, ο Μπάιντεν επέκρινε την τουρκική κυβέρνηση για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική της επίθεση εναντίον Κούρδων μαχητών στα νοτιοανατολικά της χώρας. Καταγγέλλει επίσης τις παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου από την Τουρκία και συναντήθηκε με τη σύζυγο και τον γιο του φυλακισμένου δημοσιογράφου Can Dundar.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, ο Μπάιντεν φαίνεται πιο πιθανό να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για τις αντιδημοκρατικές τάσεις της, όπως οι μακροχρόνιες κρατήσεις του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβάλας και του  Σέλατατιν Ντεμιρτάς, ο περιοριστικός νόμος για τα κοινωνικά μέσα που πέρασε αυτή την εβδομάδα και την αποχώρηση από την σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ένα παγκόσμιο συμβόλαιο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

«Στα μάτια της κυβέρνησης Τραμπ, αυτή είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά, όπως ο διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας που προσπαθεί να ελέγξει  ανήσυχους υπαλλήλους», δήλωσε ο Ταχίρογλου, πιστεύοντας σε μια διαφορετική προσέγγιση από τον  Μπάιντεν.

«Θα ενδιαφέρεται για το πώς κυβερνάται δημοκρατικά ένας σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών», πρόσθεσε. «Ας ελπίσουμε ότι θα είναι, όπως η κυβέρνηση Ομπάμα, πιο ειλικρινής όταν πρόκειται για παραβάσεις του Ερντογάν ενάντια σε αυτά τα θεμελιώδη δικαιώματα και αξίες».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τον Δεκέμβριο στους  New York Times, ο Μπάιντεν περιέγραψε τον Ερντογάν ως αυτοκράτορα και εξέφρασε υποστήριξη για τους Κούρδους ψηφοφόρους που περιθωριοποιήθηκαν από την πολυετή καταστολή της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδικού Λαού (HDP). Ανέφερε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ακολουθήσουν μια πιο επιθετική προσέγγιση προς τον Ερντογάν υποστηρίζοντας τους ηγέτες του κόμματος της αντιπολίτευσης.

«Μπορούμε να υποστηρίξουμε εκείνα τα στοιχεία της τουρκικής ηγεσίας ,να πάρουμε περισσότερα από αυτά και να τα ενθαρρύνουμε να είναι σε θέση να νικήσουν τον Ερντογάν», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Μια βασική ανησυχία για μια πιο επιθετική στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία είναι ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι είναι επιρρεπείς να απεικονίζουν οποιαδήποτε τιμωρία των ΗΠΑ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή ακόμη και οποιαδήποτε δυτική υποστήριξη ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας εντός της Τουρκίας, ως μέρος μιας συνωμοσίας για ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης.

Το 2018, ο Ερντογάν είπε ότι ο Ούγγρος-Αμερικανός  Τζορτζ Σόρος ήταν πίσω από την υποτιθέμενη απόπειρα του Καβάλας να ανατρέψει την τουρκική κυβέρνηση. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ξεστομίσει παρόμοιες κατηγορίες εναντίον του «Εβραϊκού λόμπι», του «λόμπι των επιτοκίων», της CIA …

«Πώς αντιμετωπίζεις έναν ηγέτη όπως ο Ερντογάν ο οποίος, αν κάνεις ώθηση, μπορεί να πει στο εγχώριο κοινό του ότι η Αμερική μισεί την Τουρκία;» είπε ο Ταχίρογλου, προσθέτοντας ότι ο μόνος λογικός δρόμος προς τα εμπρός για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ είναι η επιβολή  μεμονωμένων νόμων και διεθνών κανονισμών.

«Δεν υπάρχει νίκη με την ικανοποίηση ενός ηγέτη όπως ο Ερντογάν», είπε.

Πηγή : militaire.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ρε λ@χριτες, τι υπονοουμενα είναι αυτα που αφηνεται;;;; δημοσιογραφικα κ@ραγκιοζακια….

Comments are closed.