Η συμβατότητα των ομάδων αίματος ευνοεί τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό

Κοινοποίηση:
βλανδ

Université de Nantes – Σύμφωνα με επιστημονικά ευρήματα, η ομάδα αίματος επηρεάζει σε κάποιο βαθμό τον ατομικό κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό.

Η ερευνητική ομάδα των  Boukhari, Breiman, Jazat, Ruvoën-Clouet, Martinez, Damais-Cepitelli, Le Niger, Devie-Hubert, Penasse, Mauriere, Sébille, Dürrbach και Le Pendu,  από το Πανεπιστήμιο Nantes διαπίστωσε ότι ένα μολυσμένο άτομο είναι πολύ πιο πιθανό να μολύνει ένα άλλο άτομο στο ίδιο νοικοκυριό εάν οι ομάδες αίματος των δύο είναι συμβατές.

Τα ευρήματα της γαλλικής μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Frontiers in Microbiology με τίτλο ΄΄ABO Blood Group Incompatibility Protects Against SARS-CoV-2 Transmission΄΄

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε λοιμώξεις μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Μαΐου 2021. Τα δεδομένα βασίζονται σε έρευνες,  σε προσωπικό κλινικών που είχε μολυνθεί  και στους συντρόφους τους που ζουν στο ίδιο νοικοκυριό. Οι ερευνητές κατέγραψαν τις ομάδες αίματος των ατόμων, όπου η αντίστοιχη συχνότητα υπαγωγής στο δείγμα να αντιστοιχεί περίπου σε εκείνη του γαλλικού πληθυσμού στο σύνολό του, όπως διατυπώνεται.

Συνολικά, οι ερευνητές μπόρεσαν να προσδιορίσουν τη μετάδοση του ιού σε 333 ζευγάρια ανάλογα με την ομάδα αίματος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εάν οι ομάδες αίματος είναι συμβατές μεταξύ τους, για παράδειγμα, όταν το πρώτο μολυσμένο άτομο έχει ομάδα αίματος 0 και ο σύντροφος έχει ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ, η μόλυνση εμφανίζεται στο 47,2% των περιπτώσεων.

Στην αντίθετη περίπτωση, εάν το μολυσμένο άτομο έχει ομάδα αίματος μη συμβατή με τον σύντροφο, η μόλυνση εμφανίζεται μόνο στο 27,9% των περιπτώσεων.

Αυτό ερμηνεύεται σε  41% χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης εάν οι ομάδες αίματος δεν ταιριάζουν.

Η έρευνα εξηγεί γιατί τα άτομα με ομάδα αίματος 0 προστατεύονται καλύτερα από την κορονοϊό  από ό,τι τα άτομα με ομάδες αίματος Α και Β.  Η προστασία βασίζεται  στη συχνότητα των αντισωμάτων που στρέφονται κατά των αντιγόνων Α και Β.

βλανδ-

Και για να το κατανοήσουμε καλύτερα ας δούμε κάποιες βασικές πληροφορίες.

1. Κάθε άνθρωπος ανήκει σε μία από τις οκτώ ομάδες αίματος. Αυτές οι ομάδες, αποτελούν υποκατηγορίες  των τεσσάρων κύριων ομάδων του συστήματος ΑΒΟ – A, B, AB ή O. Το σύστημα ρέζους (Rh) διαχωρίζει περαιτέρω αυτές τις τέσσερεις ομάδες σε  Rh θετικό(+)  ή  Rh αρνητικό(-), δημιουργώντας οκτώ βασικούς τύπους ή ομάδες αίματος: O-, O+, B-, B+, A-, A+, AB- ή AB+.

Η πιο συχνή ομάδα αίματος είναι η O+ και η σπανιότερη η AB-.

2. Δεν είναι όλες οι ομάδες αίματος συμβατές μεταξύ τους. Αυτό οφείλεται στα διαφορετικά αντισώματα που έχει κάθε άνθρωπος ανάλογα με την ομάδα αίματος του.  Έτσι ενώ όσοι έχουν ομάδα αίματος Α έχουν στο πλάσμα τους  φυσικά αντισώματα αντι-Β, η ομάδα Β έχει αντι-Α αντισώματα και η ομάδα Ο έχει αντι-Α και αντι-Β αντισώματα

Για παράδειγμα, εάν ένας ασθενής με ομάδα αίματος Β πάρει αίμα αμάδας Α, τα αντι-Α αντισώματα που έχει στο πλάσμα του θα καταστρέψουν τα ερυθρά Α της μονάδας αίματος που πήρε.

3. Όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο θεωρούνται ως “πανδότες”. Τα ερυθρά αυτών των ανθρώπων δεν έχουν το Α και Β αντιγόνο και για αυτό το αίμα τους μπορεί να δοθεί σε οποιονδήποτε ασθενή ανεξαρτήτως της ομάδας του.

Αντίθετα όσοι έχουν ομάδα αίματος AB+ είναι γνωστοί ως “πανδέκτες”. Αυτοί δεν έχουν στο πλάσμα τους κανέναν από τα φυσικά αντισώματα ούτε το αντι-Α ούτε το αντι-Β και μπορούν να πάρουν αίμα από όλες τις ομάδες.

4. Μερικές φορές ένας άνθρωπος μπορεί να γεννηθεί με ένα σπάνιο αντιγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια του, ή χωρίς ένα αντιγόνο που υπάρχει στους περισσότερους  ανθρώπους. Αυτές οι διαφορές αναφέρονται σαν σπάνιες ομάδες αίματος και είναι δύσκολο να βρεθούν μονάδες αίματος που να ταιριάζουν (να είναι συμβατές) έτσι ώστε να μπορούν να μεταγγιστούν αυτοί οι άνθρωποι εφόσον το χρειαστούν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: