Η μεγάλη απορία των Δυτικών αξιωματούχων γιατί η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί την πολύ ισχυρή αεροπορία της

Κοινοποίηση:
su-57-ucav

Πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η πρώτη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προέβλεπαν ότι η Ρωσία θα κινητοποιούσε την ισχυρή πολεμική αεροπορία της για να κυριαρχήσει στον ουκρανικό ουρανό το ταχύτερο δυνατό.

Όμως οι πρώτες επτά ημέρες του πολέμου διαψεύδουν τις προβλέψεις και αμερικανοί αξιωματούχοι αδυνατούν να εξηγήσουν γιατί οι αεροπορικές επιχειρήσεις είναι υποτονικές.

«Δεν είναι απαραίτητα διατεθειμένοι να αναλάβουν υψηλό ρίσκο με τα αεροσκάφη και τους πιλότους του» δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος άμυνας στις ΗΠΑ που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί στην Ουκρανία λίγο περισσότερα από 75 αεροσκάφη, αντί για εκατοντάδες ή χιλιάδες όπως προέβλεπαν αξιωματούχοι πριν από την εισβολή, ανέφερε η πηγή του Reuters.

Ανεξήγητη απουσία
Παρά την εμφανή στρατιωτική υπεροχή της Ρωσίας, η ουκρανική πολεμική αεροπορία συνεχίζει να πετά και η αεράμυνά της δείχνει να παραμένει επαρκής –γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς.

Μετά την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, οι αναλυτές περίμεναν ότι η αεροπορία και η αεράμυνα της Ρωσίας θα ήταν οι πρώτοι στόχοι της Μόσχας.

Αυτό θα ήταν «το λογικό και ευρέως αναμενόμενο επόμενο βήμα, όπως έχουμε δει σχεδόν σε όλες τις στρατιωτικές συγκρούσεις από το 1938» ανέφερε η RUSI, δεξαμενή σκέψης με έδρα το Λονδίνο, σε άρθρο με τίτλο Η μυστηριώδης περίπτωση της απούσας ρωσικής αεροπορίας.

Κι όμως, τα ουκρανικά μαχητικά συνεχίζουν να επιχειρούν σε πτήσεις αναχαίτισης και επίθεσης σε επίγειους στόχους. Και οι ουκρανικές δυνάμεις που διαθέτουν πυραύλους εδάφους-αέρος απειλούν τα ρωσικά αεροσκάφη που υποστηρίζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις.

«Πολλά από αυτά που κάνουν προκαλούν απορία» σχολίασε ο Ρομπ Λι, ειδικός του Ερευνητικού Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής. Ο ίδιος πίστευε ότι ο πόλεμος θα ξεκινούσε με τη «μέγιστη χρήση βίας».

«Επειδή κάθε μέρα που περνάει συνοδεύεται από κόστος και το ρίσκο μεγαλώνει. Κι όμως δεν το κάνουν και αυτό είναι πραγματικά δύσκολο να εξηγηθεί για οποιονδήποτε ρεαλιστικό λόγο» είπε.

H κατάρριψη αυτού του Antonov στο Κίεβο ήταν μια από τις απώλειες της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας (Reuters)

Η σύγχυση για τον ρόλο της ρωσικής αεροπορίας έρχεται μετά την άρνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν να ικανοποιήσει το αίτημα του Κιέβου για ζώνη απαγόρευσης πτήσης, καθώς μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε επιτήρηση της εφαρμογής του μέτρου και θα μπορούσε να φέρει τις ΗΠΑ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

Αδυναμία συντονισμού εδάφους-αέρος
Στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν στο μεταξύ ότι υπάρχει έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στη ρωσική αεροπορία και το ρωσικό πεζικό, με πολλές φάλαγγες προσωπικού να προχωρούν πολύ πέρα από την κάλυψη που προσφέρει η αεροπορία.

Αυτό αφήνει τους ρώσους στρατιώτες εκτεθειμένους σε επιθέσεις από τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν εξοπλιστεί με τουρκικά drone και βρετανικούς αντιαρματικούς πυραύλους.

Ο Ντέιβιντ Ντέπτουλα, στρατηγός εν αποστρατεία που είχε επιβλέψει την εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε έκπληκτος που η Ρωσία δεν επιδίωξε να εξασφαλίσει άμεσα την κυριαρχία της στον ουκρανικό εναέριο χώρο.

«Οι Ρώσοι ανακαλύπτουν ότι ο συντονισμός επιχειρήσεων στις οποίες συμμετέχουν πολλά όπλα δεν είναι εύκολος. Και ότι δεν είναι τόσο καλοί όσο πίστευαν» σχολίασε στο Reuters.

Στο μεταξύ, ο στρατός της Ουκρανίας ξεπερνά τις προσδοκίες, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια μάχης με τους φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά δεν της προσέφερε εμπειρία στις σύγχρονες πολεμικές τακτικές.

Οι ρωσικές δυνάμεις, αντίθετα, απέκτησαν πείρα στη Συρία, όπου παρενέβησαν στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ και χρειάστηκε να συχρονίσουν τις επίγειες επιχειρήσεις με αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις με drone.

Το γεγονός ότι τα ουκρανικά αεροσκάφη συνεχίζουν να επιχειρούν είναι η ζωντανή απόδειξη για τις αντοχές της χώρας και αναπτερώνει το ηθικό τόσο του ουκρανικού στρατού όσο και των πολιτών, ανέφεραν ειδικοί.

Στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ομοσπονδίας την Τρίτη, ο Τζο Μπάιντεν χλεύασε τον Πούτιν για την εντύπωσή του ότι θα κατακτούσε την Ουκρανία χωρίς αντίσταση.

«Αντί για αυτό συνάντησε ένα τείχος δύναμης που ποτέ δεν φαντάστηκε. Ήρθε αντιμέτωπος με τον ουκρανικό λαό» είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί στην Ουκρανία λίγο περισσότερα από 75 αεροσκάφη, αντί για εκατοντάδες ή χιλιάδες όπως προέβλεπαν αξιωματούχοι πριν από την εισβολή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

12 Σχόλια

 1. Καλά το Reuters το έχει τερματίσει …
  Εάν είχαν ακόμα αεροπλάνα οι Ουκρανοί θα είχαν ήδη καταστρέψει ή έστω χτυπήσει το περιβόητο κομβόι των 64 ρων χιλιομέτρων .

  Πιστεύω πως ούτε σοβαρό πυροβολικό δεν έχουν πλέον και κάνουν απλά άμυνα 2ΠΠ με ασπίδα τους άμαχους μέχρι να πάρουν διαβεβαιώσεις πως ο Ζελένσκι και οι δικοί του δεν θα πάθουν κάτι απ τους Ρώσους .

  Το ότι δεν έχει σκληρύνει τον πόλεμο ο Πούτιν λόγο του ότι μιλάμε για τον ίδιο λαό και δεν θέλει να καταστρέψει την Ουκρανία αλλά να την ξαναφέρει στον “ίσιο δρόμο” οι δυτικοί και ο Ζελένσκι προσπαθούν να το περάσουν ως αδυναμία .

  Το μόνο σίγουρο είναι πως πλέον ο Πούτιν δεν μπορεί και δεν πρόκειται να κάνει πίσω όχι μόνο γιατί είναι σε θέση ισχύος,αλλά και γιατί θέλει να δώσει και το μύνημα στους επίδοξους που θα θελήσουν να μπουν στο ΝΑΤΟ πως θα υποστούν τα ίδια .

  Οπότε πιστεύω η νίκη στην Ουκρανία για τον Πούτιν είναι μονόδρομος με οποιοδήποτε κόστος και έχουμε να δούμε πολλά ακόμα .

 2. Και όμως..Αυτή είναι η πρώτη πολεμική επίθεση σε Ευρωπαϊκό κράτος , μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο. Όλες οι άλες περιπτώσεις που λέτε ( Κύπρος, Γιουγκοσλαβία κτ.) ήταν Ειρηνικές επιχειρήσεις..Το λέει και ο Ερντογάν…

 3. Ο ΡΩΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΕΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΗΣ ΕΝΑΕΡΙΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΣΙΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ……….

 4. ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΟΥΚΙΔΙΔΗ ΚΛΑΟΥΖΕΒΙΤΣ

 5. Γιατί όταν βομβαρδίζεις χρησιμοποιώντας αεροπορία τότε ισοπεδώνεις. Και τότε θα έκλαιγαν πραγματικά οι Ουκρανοί που νομίζουν οτι τώρα έχουν πόλεμο. Δεν έχουν δει πόλεμο πραγματικά καταστροφικό όπως έχουν κάνει οι Αμερικανοδυτικοί τόσες δεκαετίες. Βομβαρδισμό και όποιον πάρει ο χάρος. Μόνο απο αυτό μπορείς να καταλάβεις τι κάνει ο Ρώσος και τι δεν κάνει. Τώρα η κάθε Μαρίκα που βγαίνει και φωνάζει απο το γραφείο της…ο κάθε χαρτογυακάς που έγινε ειδικός στον πόλεμο εντάξει τι να πω αφήστε τους να φωνάζουν. Αυτοί είναι επιλεκτικοί πονόψυχοι άλλωστε. Ότι τους πουλάνε στην τηλεόραση βγαίνουν και κράζουν σαν τους παπαγάλους. Όσοι γνωρίζουν έστω και λίγα απο διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων τότε γνωρίζουν οτι κάτι δεν κάθεται πάνω στην Ουκρανία καλά. Αν ήθελε ο Πούτιν θα τους είχε σηκώσει απο τα θεμέλια σε 72 ώρες και δε θα είχε μείνει κανείς για να κλαίει στις τηλεοράσεις. Ή να σκηνοθετούν κλάψες κλπ. Και να σου πω και το άλλο;;; η Δύση θα του κλάσει 2 μάντρες οπότε για άλλο λόγο δεν τους έχει ισοπεδώσει. όχι επειδή φοβάται τα πιόνια της δύσης με τους κλόουν και τους ελέφαντές τους.

 6. για να μην καταριφθει καποιο και κλεψουν την τεχνολογια της !!! μυαλο θελει????

 7. απλά ο Πουτιν δεν θελει να κανει οτι εχουν κανει χιλιαδες φορές τα αμερικανάκια… βομβαρδιζω και οποιον παρει ο χάρος…

 8. “…η πρώτη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο…”
  Τι είν’ αυτά που λέμε; Ο όλεθρος της Γιουγκοσλαβίας τί ήταν; Ευρύτερα, η ατιμία της Κύπρου τί ήταν;

  1. Από αυτή την πρόταση φαίνεται το άρθρο είναι αντιγραμμένο από αλλού και όχι γραμμένο από το Μακελειό.

   Ξεχνούν ότι δεν υπάρχει Ουκρανική αεροπορία πλέον. Τα αεροσκάφη είναι στα αεροδρόμια καμένα.
   Ξεχνούν ότι αν αποφασίσει να βομβαρδίσει η Ρωσία η Ουκρανία θα γίνει ερείπια όπως το Ιρακ, Αφγανιστά, Συρία, Υεμένη κ.α. Δεν θέλουν να σκοτώσουν αμάχους, ούτε να διαλύσουν την υποδομή όπως κάνουν οι Αγγλο-Αμερικάνοι.

 9. Η πρώτη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ηταν το 1998 στη σερβια απο το νατο… και πιο πριν το 1974 στη κυπρο απο τουρκια!

Comments are closed.