Η κακή συνήθεια που μπορεί να οδηγήσει σε αφαίρεση διπλώματος για 60 ημέρες

Κοινοποίηση:
odigisi-

Μια μικρή αλλά και όχι και τόσο αθώα κίνηση μπορεί να προκαλέσει την αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης αλλά και των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος για 60 ημέρες.

Ανάμεσα στις κακές συνήθειες ορισμένων οδηγών είναι και αυτή της απόρριψης σκουπιδιών και ειδικότερα τσιγάρου από το αυτοκίνητο.

Ο νόμος τιμωρεί όσους πετούν αποτσίγαρα στον δρόμο με μια αρκετά βαριά τιμωρία, η οποία θα κρατήσει τους παραβάτες αρκετό καιρό μακριά από το τιμόνι.

Αναφορά στο αδίκημα της απόρριψης τσιγάρου από ΙΧ γίνεται στον νόμο 4530 του 2018 και ειδικότερα στην παράγραφο ε’ του άρθρου του 29.

«Οι οδηγοί πάσης φύσεως οχημάτων που απορρίπτουν εκτός του οχήματός τους αντικείμενα ή ουσίες που ρυπαίνουν ή που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ατύχημα, όπως τσιγάρα, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης από τον βεβαιούντα την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες».

Σε περίπτωση, λοιπόν, που ένας οδηγός «πιαστεί» να απορρίπτει από το όχημά του τσιγάρο, τότε η Τροχαία μπορεί να προβεί στην αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης του παραβάτη για 60 ημέρες.

Η Τροχαία, ωστόσο, δεν είναι η μοναδική αρμόδια αρχή για την «τιμωρία» όσων αδιαφορούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η πρακτική.

Πρόστιμο στον παραβάτη μπορεί να βεβαιώσει και η Πυροσβεστική, όπως ορίζεται στην υπ’ αρ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη με θέμα «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας».

Ειδικότερα, η παράβαση που μπορεί να σχετίζεται με το αυτοκίνητο και τιμωρείται από την πυροσβεστική είναι η απόρριψη αναμμένου τσιγάρου – σπίρτων και άλλων υλών σε ξηρά χόρτα ή/και άλλα καυστά ή εκρήξιμα υλικά ή αντικείμενα κατά παράβαση της υπ’ αρ. 4/2012 Πυροσβεστικής Διάταξης.

Η βάση προστίμου είναι 150 ευρώ, με το πρόστιμο, ωστόσο, να κλιμακώνεται ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου, δηλαδή τον γνωστό χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, όπως προβλέπει το άρθρο 4 «Υπολογισμός Προστίμου» της Πυροσβεστικής Διάταξης, το ελάχιστο δυνατό επιβαλλόμενο πρόστιμο είναι 200 ευρώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: