Η ιστορία της Πόντιας Ελένης που οι Τούρκοι την έκαναν και ταινία θα σας κάνει να δακρύσετε

Κοινοποίηση:
MAKELEIO

 Η ιστορία της Ελένης Maçkalı, μιας Ελληνοπόντιας, η οποία δεν είπε Ναι στην ανταλλαγή των πληθυσμών και μείνει στην Τουρκία, έγινε δημοσιογνωσία και κινηματογραφική ταινία σαν επιβεβαίωση του μεγάλου δράματος που πολλοί Ρωμιοί ζήσανε κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των πληθυσμών το 1922-23.

Η προβολή αυτής της ιστορίας είναι ένα άλλο δείγμα του πως εκείνες τις τύψεις του μεγάλου δράματος των Ελλήνων του Πόντου κατατρέχουν σήμερα πολλούς «Τούρκους». Προκειμένου να την δημοσιοποιήσουν (εφημερίδα Akşam, 25/5/2013), τολμούν οι ίδιοι να την μετατρέψουν σε κινηματογραφική ταινία, η οποία μάλιστα θα αποκαλύψει πολλές πτυχές αυτού του δράματος. Πριν από δυο χρόνια είχε δημιουργηθεί το τουρκικό «Yureğine Sor», το οποίο εξαγγίστηκε το μεγάλο δράμα των κρυπτοχριστιανών του Πόντου, αλλά δυστυχώς έχει εξαφανιστεί στην Τουρκία.

Η ιστορία της Ελένης ξεκινάει το 1920, όταν ζούσε σε ένα χωριό εκτός της Τραπεζούντας ο μεταλλουργός Χαράλαμπος Χρυσοστομιδης, ο οποίος ονομάζεται Lampo Usta, με την γυναίκα του Αναστασία και την κόρη τους Ελένη. Η ζωή τους διεξάγονταν ήρεμα και είχαν αρκετά για να ζουν χωρίς κανένα έλεος. Όμως το 1923 η ζωή τους μεταβλήθηκε με βίαιο τρόπο, καθώς ήρθε η ώρα της αναγκαστικής προσφυγιάς (παραλειπόμενο την γενοκτονία των Ποντίων).

Ο Χαράλαμπος και η 13χρονη κόρη του, Ελένη, επισκεφτήκαν την Τραπεζούντα μαζί με πολλούς άλλους Ελληνοπόντιους για να αποβιβαστούν στο πλοίο που θα τους έφερνε στην Ελλάδα. Ωστόσο, τους σταμάτησε ένα ένοπλο τμήμα και συγκέντρωσαν κάποια κορίτσια για την ομορφιά τους. Ο Χαράλαμπος, καταπληκτικός, έστειλε την σύζυγο του στο λιμάνι της Τραπεζούντιας ενώ εκείνος έμεινε πίσω για να αναζητήσει την κόρη του.

Η ιστορία της Πόντιας Ελένης που οι Τούρκοι την έκαναν και ταινία θα σας κάνει να δακρύσετε

Από τότε που ο Χαραλάμπης ξεκίνησε την αναζήτησή του της για την Ελένη, τέσσερις μήνες έχουν περάσει και δεν είχε βρεθεί τίποτα. Η Αναστασία, η γυναίκα του, είχε καταφύγει με το πλοίο της προσφυγιάς στην Καβάλα, ενώ ο Χαραλάμπης συνεχίζει να αναζητεί την κόρη του σε όλο τον Πόντο. Όταν φτάσαν στο χωριό του, τους ενημέρωσαν ότι ο Έλληνας λαός είχε φύγει και ότι είχε μεγάλο κίνδυνο για την ζωή του αν παραμείνει. Τέλος, είπαν ότι η Ελένη είχε σκοτωθεί από τους άτακτους, μαζί με άλλα πτώματα στο ρέμα κοντά στην Τραπεζούντα. Ο Χαραλάμπης δεν μπόρεσε να διαφύγει από τα δάκρυα του και επιχειρήθηκε την αποχώρηση από τον Πόντο. Μετά από διαρκή περιπλανήσεις, ήρθε στο Καντήκιοΐ της Κωνσταντινούπολης.

Χαράλαμπος ήταν απελπισμένος καθώς δεν μπορούσε να βρει την γυναίκα του και την κόρη του η οποία είχε φτάσει στην Ελλάδα. Τον εκτιμούσε ένας επιφανής Τούρκος, Sureyya Paşa, ο οποίος τον θαυμάζει για την επιδεξιότητα του στην τέχνη του. Ο Τούρκος του άνοιξε ένα μαγαζί στο Καντήκιοΐ και ο Χαράλαμπος αποτέλεσε επιτυχημένος εργατικός, επιδείξτηκε ευδιάθετος καταναλωτής και απέκτησε πολλούς πελάτες. Κατά την διάρκεια του, γνωρίστηκε με μια κοντοχωριανή γυναίκα του, την Antusa, η οποία είχε μείνει στην Πόλη. Εγκατέλειψε την ιδέα να φύγει στην Ελλάδα και παντρεύτηκε την Antusa. Η Σοφία, η κόρη τους, μεγάλωσε και επίσης παντρεύτηκε και έκανε ένα γιο.

Ο γιός της Σοφίας μεγάλωσε με τον Λάμπη που του μιλούσε με λύπη για την χαμένη θεια του, Ελένη. Όταν ο γιός της έγινε χρυσοχόος, άνοιξε ένα μαγαζί κοντά στο Καπαλί Τσαρσί και απευθύνθηκε σε ένα δικηγόρο για να ψάξει για την Ελένη. Μετά από πολύ καιρό, ένα τηλεφώνημα έκπληξης ήρθε από την Τραπεζούντα ρωτώντας τον γιό της για την Εμινέ. Τελικά, μάθε ότι η Ελένη είχε βρεθεί από την οικογένεια του Abdulkadir Sumer και την είχαν ονομάσει Εμινέ.

Διασκεδάζοντας την αναζήτηση της κόρης του παππού του, ο Χαραλάμπης έκανε και ερωτήσεις για την χαμένη του γιαγιά της Αναστασίας. Τέλος, μάθαινε ότι η Αναστασία είχε παντρευτεί και είχε κηδεμονίες δυο παιδιών. Τα γιοι της θέλαν να συναντηθούν με τον Χαραλάμπη και την χαμένη κόρη της Αναστασίας και, στο τέλος, κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τον γιο της Σοφίας. Στη συνέχεια, ο Sumer από τη Τραπεζούντα, ο θετός πατέρας της Ελένης, έγινε γνωστός με την ιστορία της υιοθετημένης κόρης και πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να καλέσει τους συγγενείς της Εμινέ στην Τραπεζούντα.

Όταν αυτοί έφτασαν στην Τραπεζούντα και εντόπισαν την χαμένη κόρη του Χαραλάμπη, την Ελένη, η οποία τώρα ήταν η Εμινέ, οι συναισθήματα των παιδιών της Αναστασίας και του γιου της Σοφίας ήταν εκφραστικά. Ωστόσο, το σημαντικότερο ήταν ότι όλοι μαζί πήγαν και προσκυνήθηκαν στο μοναστήρι της Βαζελώνας, ένα από τα πιο ιερά μέρη του ελληνορθόδοξου Πόντου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: