Η «ελληνική» καταγωγή του Ερντογάν – Ποιο ήταν το επίθετο του (EIKONA)

Κοινοποίηση:
erdogan

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ελληνική καταγωγή όπως και ο πρώην Σκοπιανός πρωθυπουργός Γκρουέφσκι, αλλά και o Αλβανός ομόλογος του, Έντι Ράμα.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε τη δεκαετία του ’60 και απεικονίζει ένα παιδί με κοντοκουρεμένα μαλλιά. Ο νεαρός γεννήθηκε σε ένα φτωχό προάστιο της Κωνσταντινούπολης και καταγόταν από τη Ριζούντα του Εύξεινου Πόντου. Ο εικονιζόμενος είναι ο Tούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ερντογαν-παιδί

Η ελληνική καταγωγή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένα σχεδόν αποδεδειγμένο θέμα, αν και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος δίχως να το αρνείται το «ξορκίζει». Μιλώντας σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη αναφερόμενος στην εθνική του καταγωγή είπε:

«Ρώτησα τον συγχωρεμένο τον πατέρα μου αν είμαστε Λαζοί ή Τούρκοι» ομολόγησε ο Ερντογάν. «Ο δικός μου παππούς μού είπε ότι, όταν πεθάνουμε και πάμε στον άλλον κόσμο, θα μας ρωτάνε «σε ποιον Θεό πιστεύεις;», «ποιος είναι ο προφήτης σου;» και «ποια είναι η θρησκεία σου;». Δεν θα μας ρωτήσουν για την εθνική μας καταγωγή.

Ύστερα από αυτά, όταν ρωτούν εσένα ποια είναι η εθνική σου καταγωγή, εσύ να λες ότι είσαι μουσουλμάνος και να τραβάς τον δρόμο σου» ήταν η απάντηση που είχε λάβει από τον πατέρα του ο Ερντογάν, όπως τουλάχιστον τη μετέφερε στο ακροατήριό του.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο κανάλι NTV, στις 10 Ιουνίου 2011, σε σχετική ερώτηση που αφορά τη καταγωγή του, μίλησε με τον ποιο προσβλητικό και απαξιωτικό τρόπο για την ελληνική του καταγωγή, λέγοντας τη φράση που συνηθίζεται να λέγεται όταν αναφέρεται η λέξη διάβολος, δηλαδή «ο έξω από εδώ», όταν είπε τη λέξη Rum (Έλληνας).

Ύστερα από αυτά, όταν ρωτούν εσένα ποια είναι η εθνική σου καταγωγή, εσύ να λες ότι είσαι μουσουλμάνος και να τραβάς τον δρόμο σου» ήταν η απάντηση που είχε λάβει από τον πατέρα του ο Ερντογάν, όπως τουλάχιστον τη μετέφερε στο ακροατήριό του.

Τούρκοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο Ερντογάν έχει ελληνική καταγωγή, από το χωριό Ποταμιά της Ριζούντας του Πόντου.
Με τον εξισλαμισμό των Ποντίων ταυτόχρονα έγινε αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα του Πόντου, αλλάζοντας τις ελληνικές ονομασίες χωριών και πόλεων με τουρκικές. Ο Fatih Sultan Mehmet που κυρίευσε τον Πόντο, εξισλαμίζοντας τον ελληνικό πληθυσμό και με φιρμάνι (διάταγμα) άλλαξε τις ονομασίες, μέχρι σήμερα οι κάτοικοι του Πόντου χρησιμοποιούν την ελληνική ονομασία των χωριών τους.

Ο Ερντογάν, σε περιοδεία του στην περιοχή της Ριζούντας (η ονομασία που έδωσαν οι Τούρκοι της Ριζούντας είναι RIZE), επισκέφθηκε και το χωριό καταγωγής των γονιών του, την Ποταμιά. Στην πλατεία του χωριού ένα μεγάλο πανό έγραφε «Potamya Hos Geldiginiz», δηλαδή η Ποταμιά σας καλωσορίζει.

Κατέβηκε από το λεωφορείο, χόρεψε με τους ομοχώριούς του που ήταν ντυμένοι με ποντιακές παραδοσιακές στολές και στην ομιλία του είπε ότι ένας απόδημος από την Ποταμιά, όταν επισκέπτεται το χωριό του, το αποκαλεί με την παραδοσιακή ονομασία Ποταμιά και όχι με την τουρκική ονομασία που είναι «Guneysu» (νερό του νότου).

Ο προπάππος τού Erdogan, ήταν επικεφαλής αντάρτικης ομάδας Ελλήνων του Πόντου εναντίον των Τούρκων κατακτητών. Το επίθετο του προπάππου του Ερντογάν ήταν το εξισλαμισμένο Bakatoglu Memis. Το φορολογικό βιβλίο στη στήλη εθνική καταγωγή έγραφε τη λέξη «εξισλαμισθείς» και στη στήλη ονοματεπώνυμο το νέο ισλαμικό όνομα.

Η οικογένεια άλλαξε επίθετο το 1934, διότι η λέξη «Bakat», που ήταν το επίθετο της οικογένειας, εθεωρείτο βρισιά, διότι όλοι οι Έλληνες αντάρτες αποκαλούνταν «Bakat». Στον Πόντο, συνεπώς, η λέξη αυτή είχε τη σημασία Έλληνα αποστάτη, στασιαστή εναντίον των Τούρκων.

Πηγή: istosnews.com

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Με την εκλογή του στην προεδρία το 2002 οι συγχωριανοί ανήρτησαν μία πινακίδα για τα επινίκια γράφοντας το χωριό με την ελληνική του ονομασία Potamia.
    Oι τελευταίοι εξισλαμισμοί στον Πόντο έγιναν περί τα τέλη του 18ου αιώνος. Πολλοί Πόντιοι μετοίκισαν στην Γεωργία αλλά και στην Ταυρική Χερσόνησο προσκεκλημένοι της Αικατερίνης της μεγάλης.
    Έρντογάν σημαίνει αρσενικό γεράκι. Ντογάν=ιέραξ (Δογάνης).
    Ο Μουσταφά Κεμάλ επέβαλε επώνυμα, διότι δεν είχαν, όπως και χριστιανοί Έλληνες. Ο ίδιος επέλεξε το Ατατούρκ=πατήρ τούρκων.
    Αν εξαιρέσουμε τους Κούρδους, λευκός λαός με ινδοευρωπαϊκή γλώσσα,οι περισσοτέροι λεγόμενοι τούρκοι της Μικράς Ασίας είναι λευκοί, άρα μη τούρκοι. Οι πλείονες δε εξ αυτών ελληνικής καταγωγής.

  2. Μα ναι ειναι ολοφανερο οταν τον κοιτας …λες… να ενας ελληνας …..Και ελεγα μωρε τι μου θυμιζει τι μου θυμιζει …φτυστος ο ηνιοχος αχαχαχαχαχαχα…. Το γεγονος οτι ειναι η καταγωγη του απο τον ευξειντο ποντο δεν τον κανει ελληνα…και επιτελους τοσοι αιωνες εχουν περασει που αυτα τα μερη και οι κατοικοι τους εχουν τουρκεψει , ολοι αυτοι πλεον απο τη στιγμη που η θρησκεια δεν ειναι εμποδιο , εχουν γινει αχταρμας !!! Ο ερντογαν ειναι ο ορισμος της τουρκοφατσας .. , χωρια η αποχρωση του δερματος του …κλασικο κιτρινομαυρο ασιατικο χρωματακι εχει το σιχαμα που παει ασορτι με τον υποχθονιο τουρκικο σκατοχαρακτηρα του Θα αφησω ασχολιαστο τον τηγανοκεφαλο εγκληματια ραμα(αλλωστε τι αλβανος θα ηταν , αν δεν ηταν εγκληματιας) Και τον βουλγαρογυφτο που περασε απο ελληνικη καταγωγη και δεν ακουμπησε ….

Leave a Response