Η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Κοινοποίηση:
ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

Με πέντε αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αναγνωρίζεται ότι δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά τις περικοπές των κύριων συντάξεών τους για το 11μηνο από 11.6.2015 μέχρι και τις 11.5.2016 όλοι οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα ανεξάρτητα από το αν είχαν ή όχι ασκήσει προσφυγή ενώπιον της δικαιοσύνης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, υπό την  πρώην πρόεδρος του Μαίρη Σαρπ και με εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Άννα Καλογεροπούλου  έκρινε ότι  τις περικοπές  των επικουρικών συντάξεως και των τριών δώρων (Χριστουγέννων-Πάσχα–θερινής άδειας) δικαιούνται να λάβουν  μόνο  οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια μέχρι  31.7.2020.

Συγκεκριμένα η Ολομέλεια του ΣτΕ που εκδίκασε  την υπόθεση αυτή, η οποία αφορά χιλιάδες συνταξιούχους, έκρινε ότι  είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η επιστροφή ποσών για περικοπές 11 μηνών (11.6.2015 έως 11.5.2016) σε κύριες συντάξεις (όχι σε επικουρικές συντάξεις και τα 3 δώρα-επιδόματα) και η απόσβεση των λοιπών αξιώσεων των συνταξιούχων για όσους δεν άσκησαν αγωγή έως 31.7.2020.

Στο σκεπτικό της απόφασής τους οι σύμβουλοι Επικρατείας, επισημαίνουν, ότι «οι διατάξεις του άρθρου 114 του ν. 4714/2020, με τις οποίες προβλέπεται η χορήγηση ποσών που αντιστοιχούν μόνον  σε περικοπές κύριων συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και απόσβεση των αξιώσεων για επιπλέον ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές επικουρικών συντάξεων και καταργήσεις επιδομάτων εορτών και αδείας μόνον όμως για όσους δεν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια μέχρι τη δημοσίευση τω ως άνω νόμου ( 31.7.2020), αφορώσες  ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα αναγόμενο στο παρελθόν, δεν θεσπίζουν πάγιες περικοπές των συνταξιοδοτικών παροχών και, για το λόγο αυτό, δεν θίγουν τον πυρήνα του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση ούτε θέτουν σε διακινδύνευση το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβιώσεως των συνταξιούχων, αλλά θεσπίζουν έκτακτο μέτρο δημοσιονομικού χαρακτήρα, το οποίο, ως εκ της φύσεώς του, δεν απαιτείται να συνοδεύεται από ειδική επιστημονική μελέτη».

Ακόμη, το ΣτΕ έκρινε ότι «η ρύθμιση του άρθρου 114 του ν. 4714/2020, με την οποία προβλέφθηκε η καταβολή στους συνταξιούχους των ποσών που αντιστοιχούν μόνο σε περικοπές κύριων συντάξεων (και όχι σε περικοπές επικουρικών συντάξεων ή καταργηθέντα επιδόματα εορτών και αδείας) δεν αντίκειται στην υποχρέωση συμμόρφωσης προς τις δικαστικές αποφάσεις, δεν συνιστά παράβαση του δεδικασμένου και δεν αντίκειται σε άλλες διατάξεις υπέρτερης τυπικής ισχύος τις οποίες επικαλούνται οι αιτούντες».

Σε άλλο σημείο, οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, υπογραμμίζουν: «Τηρείται, εν προκειμένω, η δίκαιη ισορροπία μεταξύ της προσβολής της περιουσίας των ανωτέρω συνταξιούχων (διά του περιορισμού των προβλεπομένων να χορηγηθούν σε αυτούς αναδρομικών ποσών) και του δημοσίου συμφέροντος και, ως εκ τούτου, οι διατάξεις του άρθρου 114 του ν. 4714/2020 δεν αντίκεινται στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α., ούτε στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 25 παρ. 1 εδ. δ΄ του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας. Περαιτέρω, με τα ανωτέρω δεδομένα δεν συντρέχει περίπτωση παραβιάσεως ούτε του άρθρου 17 του Συντάγματος».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. ΓΑΜΩ το ΣτΕ, βόμβα στο ΣτΕ ,όπου τους βρίσκεται γαμάτε τους ,πουτανας γιοι δικαστές,ΓΑΜΩ το Μητσοτάκη

  2. και αναδρομικα να παρετε οταν θα ερθει η ωρα να πληρωσετε το φορο που αναλογει θα δειτε οτι κοροιδευοθν το κοσμο!ΨΥΧΟΥΛΑ θα δωσουν!!!ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟ για δικαστες δικηγορους βουλευτες και υπουργους. Πουλημενα τομαρια αυτοι που νομοθετουν και αυτοι που τους ψηφιζουν !!!ΚΛΕΦΤΕΣ !!!

  3. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΑΡΧΙ@ΙΑ ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ Η ΘΕΣΗ ΤΕΩΣ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ <> ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ?????
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΨΕΙ ΚΑΙ Η ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ !!!!!

  4. Μόνον οι περικοπές μισθών και συντάξεων των Δικαστικών, καθώς και η καταβολή σ΄αυτούς αναδρομικών, “δεν θίγει” το δημόσιο συμφέρον … ‘ Ολες οι άλλες περικοπές που αφορούν την πλέμπα του Ελληνικού Λαού, κρίνονται Συνταγματικές προς όφελος του Δημοσίου συμφέροντος …
    “Ωραία” Δικαιοσύνη, σε μιά Πολιτεία που καυχάται και υπεραμύνεται γιά την ισονομία μεταξύ των πολιτών της (!!!) …

  5. Το ΣτΕ εχει ,εδω και πολλα χρονια, μεταβληθει σε κομματικο υποκαταστατο της καθε κυβερνητικης εξουσιας…Σε επιρρωση του ισχυρισμου μου,αναφερω οτι επιλεκτα στελεχη του ΣτΕ,μετα ατην αποστρατευση τους , ΤΑΚΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ σε επικαιρες θεσεις.Για την περιοδο 2015-16 το ΣτΕ εκρινε αντισυνταγματικες τις περικοπες.Πηραμε επιστροφες και πληρωσαμε αναδρομικα 30% επι των εισπραχθεντων!..Αφου οι αποφασεις του ΣτΕ 2015-16 ηταν αντισυνταγματικες, ΓΙΑΤΙ το ΣτΕ ΔΕΝ επεβαλε διορθωση των συνταξεων επι το ορθοτερον?Πρασφατα, εκρινε συνταγματκες τις περικοπες των επικουρικων συνταξεων και δωρων με στην σταθερη δικαιολογια “χαριν του δημσιου συμφεροντος”…Ετσι, βολεψε το κρατος.Προτεινω καταργηση του ΣτΕ και αντικατασταση αυτου απο εναν Γενικο Εισαγγελεα.Διαιωνιζεται μια αρρωστημενη κατασταση απο την εποχη του Οθωνα.

Comments are closed.