Η Ουάσιγκτον πιέζει και προειδοποιεί τα Σκόπια να τηρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική»

Κοινοποίηση:
skopiani-proedros

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει διαβεβαιώσεις σε όλα τα επίπεδα από το κόμμα που επικράτησε στις πρόσφατες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία (VMRO) ότι θα συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Η δήλωση αυτή έγινε από τον απερχόμενο αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης που φιλοξενήθηκε στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council.

Όπως μεταφέρει το ΑΠΕ, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις και τις συνεχείς προκλήσεις των Σκοπίων, κυρίως δια της Προέδρου τους, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ο Εσκομπάρ εξήγησε ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη κατέστησαν απόλυτα σαφή τη θέση τους στη νέα Πρόεδρο της γειτονικής χώρας μετά την ορκωμοσία της.

Όπως εξήγησε, το μήνυμα ήταν ότι η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες αναμένουν ότι η ευρωπαϊκή πορεία της «Βόρειας Μακεδονίας» θα συνεχιστεί κανονικά και ότι η χώρα θα παραμείνει ένα αφοσιωμένο μέλος του ΝΑΤΟ.

«Και πιστέψτε με, (η Βόρεια Μακεδονία) είναι ένα αφοσιωμένο μέλος του ΝΑΤΟ. Και έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις σε όλα τα επίπεδα της ηγεσίας του κόμματος, του κύριου κόμματος που κέρδισε τις εκλογές (VMRO), ότι θα παραμείνουν προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή πορεία», τόνισε ο Γκάμπριελ Εσκομπάρ.

Τέλος, ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στα Σκόπια, κάνοντας λόγο για μια αυξανόμενη επικράτηση του ρεαλισμού.

Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά, «στην πραγματικότητα υπάρχει ένας αυξανόμενος ρεαλισμός ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Έτσι, πιστεύω ότι θα δούμε, και ελπίζω να δούμε, ότι αυτός ο δρόμος θα συνεχιστεί και θα είναι ο κύριος πολιτικός στόχος της νέας κυβέρνησης. Και καθώς θα το κάνουν αυτό, μπορούν να περιμένουν τη συνεργασία από την πλευρά των ΗΠΑ».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Τι δουλεια εχουνε οι νταβατζηδες των ΗΠΑ στην Ευρωπη? ! Καποτε αυτο πρεπει να σταματησει! Τα Σκοπια αναγνωριστηκαν απο πολλες χωρες σαν Macedonia απο τη πτωση της Γιουγκοσλαβιας και ρουθουνι δεν ανοιγε! Μαλλον δουλευομαστε και ανοιξε παλι η πληγη για τη κοντρα του “αμυντικου” ΝΑΤΟ στο Ρωσο!

Comments are closed.