Η Ινδία γίνεται η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία – Η αγωνία της Ιαπωνίας

Κοινοποίηση:
iaponia

Η ανακοίνωση ότι η Ινδία θα ξεπεράσει την Ιαπωνία σε ονομαστικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε όρους δολαρίων το 2025 έχει συγκλονίσει το Τόκιο. Μέχρι το 2010, η Ιαπωνία ήταν αδιαμφισβήτητα η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά τώρα βρίσκεται στο χείλος της διολίσθησης στην πέμπτη θέση.

Σε εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Απριλίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε ότι το ονομαστικό ΑΕΠ της Ινδίας θα φτάσει τα 4,34 τρισεκατομμύρια δολάρια (4,03 τρισεκατομμύρια ευρώ) το 2025, ξεπερνώντας τα 4,31 τρισεκατομμύρια δολάρια της Ιαπωνίας. Η χρονική στιγμή της ανόδου της Ινδίας στην τέταρτη θέση έρχεται ένα χρόνο νωρίτερα από την τελευταία εκτίμηση του ΔΝΤ, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αδυναμίας του ιαπωνικού γεν.

Η πτώση της Ιαπωνίας στην παγκόσμια οικονομική κατάταξη ακολουθεί την επιβεβαίωση της κυβέρνησης ότι το έθνος είχε γλιστρήσει πίσω από τη Γερμανία το 2023. Το σοκ στην Ινδία που πιθανότατα θα ξεπεράσει την Ιαπωνία το επόμενο έτος είναι συγκρίσιμο με το 2010, όταν μια δυναμική Κίνα αντικατέστησε την Ιαπωνία ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

«Για την Ιαπωνία, αυτό είναι μια πολύ μεγάλη ανησυχία – αλλά λίγοι άνθρωποι το λένε ανοιχτά γιατί είναι ντροπιαστικό και πολύ δύσκολο να λυθεί», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, επικεφαλής οικονομολόγος πολιτικής για τη Μονάδα Πληροφοριών Παγκόσμιας Αγοράς της Fujitsu. Εφαρμογής του «Abenomics»

Τα προβλήματα που αντιμετώπισε το έθνος αναγνωρίστηκαν από τον Σίνζο Άμπε όταν έγινε πρωθυπουργός το 2012 και ανακοίνωσε σαρωτικά σχέδια που ονομάστηκαν «Abenomics» για την άνοδο της ιαπωνικής ανάπτυξης, είπε ο Σουλτς.

Και ενώ δύο από τα «τρία βέλη» της πολιτικής – νομισματική χαλάρωση από την Τράπεζα της Ιαπωνίας και δημοσιονομική τόνωση μέσω των κρατικών δαπανών – γνώρισαν καλό βαθμό επιτυχίας, το τρίτο βέλος, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έπεσε κάτω.

«Η όλη ιδέα της Abenomics ήταν να οδηγήσει την ανάπτυξη στις επιχειρήσεις, αλλά χρειάζονταν επίσης διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να προωθηθεί η παραγωγικότητα», δήλωσε ο Schulz. «Αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει σε μια χώρα που γερνάει και όπου υπάρχει αντίσταση στην αλλαγή [και] στην ψηφιοποίηση, και οι άνθρωποι που είναι σε θέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα προτιμούν απλώς τους παλιούς τρόπους».

Όπως και αλλού, η πανδημία του COVID-19 και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είχαν αντίκτυπο στην οικονομία της Ιαπωνίας που είναι ακόμα αισθητός. Αλλά άλλοι δείκτες δείχνουν ένα πιο οξύ πρόβλημα.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης άσκησε νέα πίεση στο Τόκιο με τη δημοσίευση στις 2 Μαΐου της τελευταίας έκθεσής του σχετικά με τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ενώ ο ΟΟΣΑ έχει προβλέψει ανάπτυξη 3,1% για τον κόσμο συνολικά, από 2,9% στην έκθεσή του Φεβρουαρίου, και έχει προβλέψει ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα θα ξεπεράσουν τις προηγούμενες προβλέψεις, ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι μείωσε την πιθανή ανάπτυξη της Ιαπωνίας από 1% που είχε προβλέψει τρεις μήνες νωρίτερα σε μόλις 0,5%.

Αναπτυγμένες χώρες εναντίον αναδυόμενων αγορών
Κάποια από την οικονομική δυσφορία της Ιαπωνίας μπορεί να συνδεθεί με τις τρεις «χαμένες δεκαετίες» της στάσιμης οικονομικής ανάπτυξης, δήλωσε η Naomi Fink, παγκόσμια στρατηγική και διευθύνουσα σύμβουλος της Nikko Asset Management στο Τόκιο.

«Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ιαπωνία είναι ανεπτυγμένες αγορές και δεν μπορεί να αναμένεται να αναπτυχθούν τόσο γρήγορα όσο οι αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα και η Ινδία, όπου η μεσαία τάξη καταλαμβάνει ένα αυξανόμενο μερίδιο του ΑΕΠ, απομένει να κατασκευαστούν υποδομές, και συνολικά, Δεν έχει ακόμη κινητοποιηθεί μεγάλο κεφάλαιο», είπε στη DW.

«Είναι εντελώς φυσιολογικό για τις ανεπτυγμένες χώρες να αναπτύσσονται πιο αργά από τις αναδυόμενες αγορές – έχουν λιγότερη ανάπτυξη πριν φτάσουν σε μια αναπτυξιακή ισορροπία, έχουν συνήθως γηράσκον πληθυσμό, ακόμη και με έναν βαθμό εσωτερικής μετανάστευσης», πρόσθεσε.

Το κλειδί για τη μελλοντική ανάπτυξη στην Ιαπωνία, είπε, θα είναι η επένδυση στην αύξηση της παραγωγικότητας – τεχνολογία, ανθρώπινο κεφάλαιο, βελτιώσεις στις επιχειρηματικές διαδικασίες – καθώς η αύξηση του πληθυσμού δεν θα παραμείνει ο κύριος μοχλός της οικονομικής επέκτασης.

Η Ιαπωνία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις επενδύσεις της Ινδίας σε υποδομές και σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη, πρόσθεσε ο Φινκ, ενώ η Γερμανία είχε ξεπεράσει την Ιαπωνία κυρίως με την απότομη πτώση του γιεν έναντι του ευρώ τα τελευταία 12 χρόνια – μια πτώση 40% που έθεσε το πραγματικό συνάλλαγμα επιτόκιο αποτελεσματικά σε χαμηλό 50 ετών.

Το γιεν είναι η μεγαλύτερη πρόκληση
Το ασθενές γιεν είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη πρόκληση της ιαπωνικής κυβέρνησης αυτή τη στιγμή, είπε ο Σουλτς, όπως υποδεικνύεται από δύο προφανείς παρεμβάσεις στην αγορά τον Απρίλιο που ήταν μια προσπάθεια ενίσχυσης του νομίσματος.

«Το γεν γίνεται μείζον πρόβλημα και ενώ στο παρελθόν, αν οι κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα, θα ανακάμψει, αυτό δεν συμβαίνει αυτή τη φορά», είπε. Η παρέμβαση στην αγορά ήταν «μάταιη», υπογράμμισε, και θα παραμείνει έτσι για όσο διάστημα τα επιτόκια παραμένουν στατικά.

Η λύση, επεσήμανε, είναι να υιοθετήσει η Τράπεζα της Ιαπωνίας μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική και το έθνος να επικεντρωθεί στη βελτίωση της παραγωγικότητας.

«Προληπτική αισιοδοξία»
Ο Φινκ είναι επίσης προσεκτικά αισιόδοξος ότι ενδέχεται να υπάρχουν βελτιώσεις στον ορίζοντα.

«Περιμένω από την Ιαπωνία να καθαρίσει το χαμηλό πήχη της δυνητικής ανάπτυξης, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα αναπτυχθούν τόσο γρήγορα όσο οι αναπτυσσόμενες οικονομίες», είπε. «Νομίζω ότι ο κύριος στόχος για την Ιαπωνία δεν είναι να επιτύχει ονομαστική ανάπτυξη με κάθε κόστος, αλλά να καταπολεμήσει οριστικά τον αποπληθωρισμό και να αυξήσει τη σημερινή χαμηλή δυνητική ανάπτυξή της».

Μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχουν ήδη εφαρμοστεί – η αλλαγή των πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης, η ενθάρρυνση μεγαλύτερης συμμετοχής των εργαζομένων για τη μείωση των πιέσεων της έλλειψης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και «πολιτικές της μόδας για να βοηθήσουν στην εξύψωση του ανθρώπινου κεφαλαίου» – θα αποδώσουν, είπε.

«Υπάρχουν ήδη κάποιες καλές ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει», πρόσθεσε, επισημαίνοντας την επενδυτική συμπεριφορά των εταιρειών ως απάντηση στις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, ιδιαίτερα με τη μορφή αυξήσεων μισθών αυτή την άνοιξη, «που μπορεί να δείξει κάποια θετική διάχυση στο υπόλοιπο οικονομία.”

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: