Η Ευανθία Ρεμπούτσικα παρουσιάζει συνθέσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Κοινοποίηση:
Ρεμπούτσικα

Μια μεγάλη εκδήλωση για την 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων διοργανώνεται το Σάββατο 18 Μαΐου στην πλατεία Αλεξάνδρας στην Ακτή Κουντουριώτου στον Πειραιά.

Μια ημέρα πριν την επίσημη μέρα, τη 18η Μαΐου, της Γενοκτονίας που έχει χαρακτηριστεί η δεύτερη μεγαλύτερη Γενοκτονία του 20ου αιώνα θα παρουσιαστεί στον Πειραιά ένα εξαιρετικό δρώμενο του Ηλία Τ. Υφαντίδη με τίτλο «100 Χρόνια Ανέσπερης Μνήμης».

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλής και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γ. Βαρεθυμιάδης.

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα καλλιτεχνικό – ιστορικό δρώμενο και να διδαχθούν μέσω της μουσικής, να αισθανθούν λίγη από την ιστορία του Πόντου. Μια μαύρη σελίδα, με χιλιάδες νεκρούς και εκτοπισμένους που όμως δεν έχει κανείς δικαίωμα να ξεχάσει.

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση και συγγραφή κειμένων του Ηλία Τ. Υφαντίδη, διάσημοι μουσικοί και τραγουδιστές που με την στάση τους έχουν αποδείξει την αγάπη τους προς τον Ποντιακό Ελληνισμό συμμετέχουν στα «100 χρόνια ανέσπερης μνήμης», ένα πολυσχιδές δρώμενο «…γι’ αυτούς που δεν πρόλαβαν να μιλήσουν και κουβέντα να διεκδικήσουν…»

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα της οποίας δουλειές στον κινηματογράφο και την τηλεόραση έχουν λατρευτεί (ενδεικτικά «ΠΟΛΙΤΙΚΗ κουζίνα», «Νοτιάς», «Τρίτο στεφάνι») θα παρουσιάσει συνθέσεις της, κάποιες από τις οποίες είναι γραμμένες για τον Πόντο.

Συμμετέχοντες στην εκδήλωση
Η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, σοπράνο με διεθνή καριέρα είναι έτοιμη να ξεσηκώσει το κοινό με την θεσπέσια φωνή της.

Η Κατερίνα Παπαδοπούλου, έμπειρη καλλιτέχνιδα στις χορωδίες παραδοσιακής μουσικής, θα βάλει την δική της μουσική πινελιά κάτι που αναμένεται να κάνουν επίσης η Βασιλική Καρακώστα, η Μαρία Κοντογιαννοπούλου, ο Κώστας Αγέρης και ο ίδιος ο δημιουργός του δρώμενου Ηλίας Υφαντίδης. O Κ. Αγέρης θα παρουσιάσει ένα νέο τραγούδι του το οποίο μπορεί να βρεθεί στο βιβλίο «Αροθυμώ σε», τον έναν εκ των δύο χορηγών της παράστασης.

Η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χριστιανική και Παραδοσιακή Χορωδία του Εθνικού Ωδείου Αθηνών (χοράρχης ο Μιχάλης Μακρής), αναμένεται να προκαλέσει γνήσια συγκίνηση στο κοινό, ενώ οι μουσικοί που συμμετέχουν ανήκουν στην αφρόκρεμα των ονομάτων του χώρου της παραδοσιακής μουσικής: Χρήστος Τσιαμούλης (τραγούδι – ούτι), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά), Θοδωρής Κοέλης (κόντρα μπάσο), Χάρης Λαμπράκης (πνευστά), Γιώργος Κουλαξουζίδης (ποντιακή λύρα) και Παναγιώτης Κοπαλίδης (νταούλι).

Αφηγητές της παράστασης θα είναι οι Άννα Καλαϊτζόγλου, Σουλτάνα Βαρυτιμιάδη και Θοδωρής Ευστρατιάδης, ενώ στα δρώμενα και τους χορούς τον πρώτο λόγο θα έχουν χορευτές του Σ.Πο.Σ. Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Εμφανίζονται 50 Πυρριχιστές, 100 χορευτές και 30 κρουστοί.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response