Η Εσθονία θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ τα επόμενα τέσσερα χρόνια

Κοινοποίηση:
baerbock-liimets

Η Εσθονία θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες τα επόμενα τέσσερα χρόνια στο 2,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, Εύα-Μαρία Λίιμετς.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τη Γερμανίδα ομόλογό της, Ανναλένα Μπάερμποκ.

Οι τρέχουσες αμυντικές δαπάνες της Εσθονίας είναι στο 2,3% του ΑΕΠ, πάνω από το όριο του 2% που έχει ορίσει το ΝΑΤΟ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, η Λίιμετς είπε ότι η Εσθονία παρείχε στην Ουκρανία ανθρωπιστική βοήθεια αξίας σχεδόν 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Μπάερμποκ, με τη σειρά της, είπε ότι η Γερμανία έχει ήδη αποφασίσει προϋπολογισμό 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, συναντήθηκε επίσης με την Μπάερμποκ για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Μαδρίτη.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε την Τετάρτη ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ κάνουν ό,τι μπορούν για να παρατείνουν την σύγκρουση στην Ουκρανία.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ αυξάνουν τις προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού, όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία και πιέζουν το Κίεβο να συνεχίσει την «επιθετικότητά» του κατά του Ντονμπάς, είπε η Ζαχάροβα στην εβδομαδιαία ενημέρωσή της.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: