Η Αλβανία υπακούει στην Τουρκία: Σχέδιο να περικυκλωθεί η Ελλάδα

Κοινοποίηση:
greece-albania-eez-630x368

Η Αλβανία για μια ακόμη φορά φαίνεται πρόθυμη να συνδράμει την Τουρκία εις βάρος της Ελλάδας.

Το αλβανικό καθεστώς, το οποίο έχει αφεθεί εδώ και πολύ καιρό ανεξέλεγκτο, υπενθυμίζουμε ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 τελούσε υπό στενή ελληνική «επιτήρηση», σύμφωνα με πληροφορίες, εντάσσεται ξανά στους σχεδιασμούς της Τουρκίας κατά της Ελλάδας.

Αναλυτικά το δημοσίευμα

Η Ελλάδα κινδυνεύει «να υποστεί στρατηγική περικύκλωση από την Τουρκία», υποστηρίζει σε δημοσίευμά της (28 Μαΐου 2020) η εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ».

Σύμφωνα με την πρωινά ιστορική εφημερίδα, η Τουρκία εκμεταλλεύεται καταστάσεις και επιρροές που ασκεί σε χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Οι κινήσεις αυτές είναι απολύτως προβλέψιμες.

Όμως η χώρα μας τις υποβαθμίζει και προσποιείται ότι τις αγνοεί, μέχρι την ημέρα που οι καταστάσεις δεν θα της αφήνουν πλέον αυτό το περιθώριο.

Πλησιάζει η ημέρα αυτή όσον αφορά στην Αλβανία, η οποία είναι σχεδόν έτοιμη να ενεργοποιήσει την βάση «Πασά Λιμάνι» στον κόλπο του Αυλώνος για το τουρκικό ναυτικό, με το οποίο έχει από χρόνια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα, μπορεί να δούμε τουρκικό στόλο να εξορμά από εκεί και να ελέγχει το Ιόνιο.

Δεδομένου μάλιστα ότι πλησιάζει την ολοκλήρωσή της η ναυπήγησις του τουρκικού αεροπλανοφόρου (σ.σ. ελικοπτεροφόρου) «Anadolu» μπορεί και αυτό να το δούμε να ναυλοχεί στον Αυλώνα και να συντονίζει από εκεί κινήσεις των άλλων τουρκικών πολεμικών.

Πώς έχουμε επιτρέψει να συμβεί αυτό;

Για ποιόν λόγο δεν έχουμε ασκήσει την επιρροή που μπορούμε για να υποχρεώσουμε την Αλβανία να αναστείλει αυτά τα σχέδιά της;

Τα Τίρανα ευρίσκονται στην φάση να ζητούν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την προσπάθειά τους αυτή μπορεί ευκόλως να παρεμποδίσει η Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΕ και έχει δικαίωμα ασκήσεως βέτο.

Και όμως ούτε κάν το έχει επικαλεσθεί.

Αφήνει την Αλβανία να γίνεται ενεργούμενο της Τουρκίας του Ερντογάν χωρίς να αντιδρά.

Και να σκεφθεί κανείς ότι έχουν προηγηθεί ενέργειες της αλβανικής κυβερνήσεως εις βάρος της ελληνικής μειονότητος της Βορείου Ηπείρου.

Η Αθήνα αδιαφόρησε, όπως αδιαφόρησε και για την δολοφονία του ομογενούς μας Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Ακόμη παλαιότερα, δεν είχαμε αντιδράσει στην άρνηση της Αλβανίας να αποδεχθεί την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων, όπως είχε συμφωνηθεί από τα Υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

Υπάρχει δηλαδή μια κλιμάκωσις ενεργειών τις οποίες επιτρέψαμε.

Συμβαίνουν χωρίς να αντιδρούμε.

Και ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, ακόμη έχουμε μείνει στα λόγια.

Απεναντίας θα πρέπει να θεωρούμε βέβαιο πως η Αλβανία θα προβεί σε διαμαρτυρίες, αν προχωρήσουμε.

Πόσο μάλλον αν έχει και τον τουρκικό στόλο στο Ιόνια να την υποστηρίζει.

Η Λιβύη
Στην τουρκική τακτική της στρατηγικής περικυκλώσεως της χώρας μας έχει προστεθεί το τελευταίο διάστημα και η Λιβύη, συνεχίζει η «ΕΣΤΙΑ».

Μια χώρα με την οποία κάποτε είχαμε ειδική σχέση.

Που όμως τα τελευταία χρόνια αγνοήσαμε τα προβλήματά της.

Αφήσαμε την Ιταλία να ποδηγετήσει την ευρωπαϊκή πολιτική αναγνωρίζοντας την κυβέρνηση του Σάρρατζ.

Και θυμηθήκαμε ότι υπάρχει η Λιβύη, μόνον την ημέρα που ο Σάρρατζ υπέγραψε με τον Ερντογάν το περίφημο μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλασσών που δεν τους ανήκουν.

Μέχρι τότε η Λιβύη ήταν ένα πρόβλημα, που νομίζαμε πως δεν μας αφορά.

Πιο κοντόφθαλμη στάσις, δεν μπορούσε να υπάρχει…

Μπορεί αυτήν την περίοδο ο Σάρρατζ, με την ενεργό συμμετοχή των τουρκικών δυνάμεων, να έχει εδαφικές επιτυχίες, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι επεκράτησε οριστικώς.

Ο λιβυκός εμφύλιος έχει εξελιχθεί σε μια διελκυστίνδα, η οποία θα κρατήσει πολλά ακόμη χρόνια.

Και ο Σάρρατζ θα συνεχίσει να ελέγχει ένα μέρος του εδάφους της χώρας, στο οποίο για την ώρα περιλαμβάνεται και η αεροπορική βάσις Αλ Ουατίγια, η μεγαλύτερη της Λιβύης.

Η βάσις αυτή, μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για την τουρκική αεροπορία και τα σχέδιά της για έλεγχο και επιτήρηση της κεντρικής Μεσογείου.

Το λιμάνι της Τριπόλεως είναι ήδη άτυπη βάσις έξω από την οποία τα τουρκικά πολεμικά ενισχύουν την προσπάθεια του Σάρρατζ.

Και βεβαίως μπορούν να διεξαγάγουν και τις δικές τους επιχειρήσεις.

Η Ελλάς και οι θάλασσές της υφίστανται την τουρκική πίεση από τρία σημεία.

Από την ίδια την Τουρκία, από τον Αυλώνα της Αλβανίας και από την Λιβύη του Σάρρατζ.

Ο αντίπαλος του τελευταίου Καλίφα Χάφταρ ενισχύεται πράγματι από την γειτονική Αίγυπτο.

Μια χώρα με την οποία μας συνδέουν φιλία και κοινά συμφέροντα.

Και η οποία αδυνατεί να κατανοήσει την υποχωρητικότητα που επιδεικνύουμε.

Και ίσως εκεί, στον προβληματισμό της αυτό, ευρίσκεται η ερμηνεία του γεγονότος ότι ακόμη δεν αποφασίζει να υπογράψει μαζί μας οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών που ανήκουν στις δύο χώρες, καταλήγει η εφημερίδα

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. ΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΡΑΛΛΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΝΟΤΙΣΘΕΙ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΠΟΛΥ ΣΟΣΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΧΕΙ ΥΠΝΟΤΙΣΘΕΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΕΚΑΝΕ ΠΑΛΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΠΕΣΤΗΜΙΟΥ ΜΕ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΟΤΟΣ ΕΝΒΕΡ ΧΟΤΖΑ ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΟΣ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΦΙΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΣΕ ΛΙΜΑΝΙΑ , ΑΠΟ ΟΤΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΥΛΩΝΑ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΩΝ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΑ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑ.ΛΥΠΑΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΝΑΥΑΡΧΩΝ , ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ ΚΑΙ ΠΤΕΡΑΡΧΩΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΜΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΟΠΛΑ , ΠΛΟΙΑ, ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΜΕΣΩ ΠΡΕΣΒΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΜΕΡΚΕΛ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΑ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ . ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΥΝΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ , ΡΟΔΟ , ΚΑΡΠΑΘΟ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΙΠΙΔΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΛΥΒΙΗ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΘΕΣΤΟΣ ΤΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΡΟΣΔΟΚΟΜΕΝΟΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ.
    ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
    02/06/2020

  2. Να πάνε όλοι οι Αλβανοί που μας κατσικώθηκαν εδώ απο το 1990 και μετά στην αγαπημένη τους Τουρκία να δουλέψουν μαύρα, να κλέψουν, να ρημάξουν, να βρωμίσουν και να απαιτήσουν επιδόματα. Η προσωποποίηση της αχαριστίας να σηκωθεί να φύγει να ησυχάσουμε! Αν θεωρεί ο Ράμα πως τον παίρνει να τα βάζει με τους Έλληνες να αποκτήσει και τα αρχίδια για να πληρώσει τις συνέπειες των πράξεων του, να τους πάρει πίσω ή να τους παρκάρει στην Τουρκία. Ούτε αυτούς τους καλέσαμε, ούτε τους ισλαμιστές του Ερντογάν. Για όλα φταίει ο ραγιαδισμός των πολιτικών και η ηττοπάθεια μας. Αν ήμασταν κάθετοι και κλείναμε καμιά φορά τις πόρτες στα μούτρα τους θα μας σεβόντουσαν, γιατί ο αμόρφωτος για να σεβαστεί θέλει φοβέρα, δεν έχει άγραφους κανόνες ηθικής και συνείδησης στο dna του για να φερθεί σωστά.

  3. ΓΙΑΤΙ,ΟΤΑΝ ΤΑ ΛΕΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ,ΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ.ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΗ.ΕΡΧΟΝΤΑΙ.

Leave a Response