Ηρώδης: Πως πέθανε ο βασιλιάς που διέταξε τη σφαγή των νηπίων

Κοινοποίηση:
hrv

Ο Ηρώδης Α’, ο επονομαζόμενος και Μέγας, υπήρξε Βασιλιάς της Ιουδαίας από το 37 π.Χ. μέχρι και το έτος της Γέννησης του Ιησού Χριστού. Η άνοδος του Ηρώδη του Μεγάλου στον θρόνο του βασιλείου της Ιουδαίας σηματοδοτεί την αρχή της Ηρωδιανής Δυναστείας.

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις αρχαίων προσωπικοτήτων δεν έχουμε ιδέα για το πώς πέθαναν, στην περίπτωση του Ηρώδη ο Ιώσιππος δίνει την απάντηση. Αναφερόμενος σε παλαιότερους ιστορικούς, καθώς ο ίδιος έζησε μερικές δεκαετίες μετά τον Ηρώδη, ο Ιώσιππος περιγράφει τα συμπτώματα που είχε τις τελευταίες μέρες της ζωής του και το πώς πέθανε ο Ηρώδης.

Είχε πυρετό, όχι πολύ ψηλό, ανυπόφορη φαγούρα σ’ ολόκληρο το σώμα του, συνεχείς πόνους στα έντερα, όγκους στα πόδια, ερεθισμό στην κοιλιακή χώρα και γάγγραινα στους όρχεις. Είχε επίσης σπασμούς, άσθμα και άσχημη αναπνοή.

Οι γιατροί της εποχής δεν μπορούσαν να κατανοήσουν τα συμπτώματά του. Χρησιμοποιούσαν, ωστόσο, τα μέσα της εποχής για να τον ανακουφίσουν, περιλαμβανομένου του μπάνιου σε καυτό λάδι. Αυτό, όμως, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα εκτός από το να του κατακαύσει τα μάτια.

Γράφει, λοιπόν, ο Ευσέβιος Καισαρείας στην Εκκλησιαστική Ιστορία (εκδόσεις ΕΠΕ, τόμος 1):

Και στο δεύτερο δε βιβλίο των Ιστοριών, το οποίο παραδίδει ο Ιώσιππος περί αυτού παραπλήσια, γράφοντας ως εξής:

«Έπειτα η νόσος αφού κατέλαβε όλο το σώμα του, διαμοίραζε σ’ αυτό ποικίλα πάθη. Πράγματι υπήρχε αρκετός πυρετός, αφόρητος κνησμός σε όλη την επιφάνεια, συνεχείς πόνοι του κόλου, πρήξιμο στα πόδια υδρωπικού χαρακτήρα, φλεγμονή του υπογαστρίου, σήψη στο αιδοίο που δημιουργούσε σκουλήκια, ορθόπνοια και δύσπνοια, σπασμοί όλων των μελών, ώστε οι μάντεις να λέγουν ότι τα νοσήματα ήταν ποινή.

Αυτός όμως, αν και πάλευε με τόσα πάθη, παρέμενε στη ζωή, ήλπιζε σε σωτηρία και εφεύρισκε θεραπείες. Περνώντας λοιπόν από τον Ιορδάνη χρησιμοποίησε τα θερμόλουτρα της Καλλιρόης, τα οποία εκβάλλουν στην Ασφαλτίτη λίμνη, λόγω δε της γλυκύτητας είναι και πόσιμα. Εδώ αυτός, καθώς οι γιατροί αποφάσισαν να περιθάλψουν όλο το σώμα με θερμό έλαιο και το ξάπλωσαν σε λεκάνη γεμάτη έλαιο, λιποθύμησε και ανέστρεψε τους οφθαλμούς σαν νεκρός.

Επειδή οι υπηρέτες θορύβησαν, αναστέναξε για τη συμφορά, και απογοητευμένος στο εξής για τη σωτηρία, διέταξε να διανείμουν στους στρατιώτες από πενήντα δραχμές και πολλά χρήματα στους διοικητές και τους φίλους. Αυτός επέστρεψε και έφθασε στην Ιεριχώ, με μελαγχολία και σχεδόν απειλώντας τον εαυτό του με θάνατο…».

Και με λίγα λόγια λέει. «Κατόπιν δε [επειδή βασανιζόταν από έλλειψη τροφής και σπασμωδικό βήχα] νικημένος από τους πόνους, επιχείρησε να προφτάσει την ειμαρμένη. Αφού πήρε ένα μήλο, ζήτησε και μαχαίρι γιατί συνήθιζε να τρώει κόβοντας σε τεμάχια. Έπειτα, αφού κοίταξε τριγύρω, μήπως υπάρχει κάποιος ο οποίος θα τον εμπόδιζε, σήκωσε το δεξί του χέρι για να αυτοτραυματιστεί». Πέραν δε τούτων ο ίδιος συγγραφέας ιστορεί ότι αυτός πριν το θάνατό του φόνευσε με εντολή του και άλλον γνήσιο γιο, τρίτο μετά τους δύο φονευθέντες προηγουμένως, και αμέσως έπειτα παρέδωσε τη ζωή του με φοβερούς πόνους».

Τι λέει η σύγχρονη επιστήμη για τα αίτια θανάτου του Ηρώδη

Εκείνοι που έχουν περιέργεια για τα κλινικά συμπτώματα του Ηρώδη, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στην Ιστορική Κλινικοπαθολογική Διάσκεψη του Πανεπιστημίου του Μεριλαντ. Εδώ συγκεντρώνονται οι ειδικοί και αποφαίνονται για τα αίτια θανάτου επιφανών ανδρών, μεταξύ των οποίων έχουν ασχοληθεί και με τον Ηρώδη.

Ο συνδυασμός των συμπτωμάτων του αποτελούσε ιδιαίτερη πρόκληση, ειδικά η γάγγραινα των όρχεων, μιας και δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Ωστόσο αποφάνθηκαν ότι ο Ηρώδης έπασχε από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αγνώστου αιτίας. Η ανεπάρκεια περιπλεκόταν από την σπάνια, ευτυχώς, γάγγραινα των όρχεων- Φουρνιέ. Υπάρχουν φυσικά και άλλες πιθανές ασθένειες όπως η σύφιλη και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Ωστόσο, η νεφρική ανεπάρκεια φαίνεται να ταιριάζει καλύτερα στην κλινική εικόνα των συμπτωμάτων του.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ ΘΕΛΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΓΙΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΘΕΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΓΑΠΑΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΜΕ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ,ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟ, ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΜΟΝΗ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΕΜΙΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΚΥΨΕΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΙΦΑΝΕΣ. ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ. ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΑΒΟΥΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ .ΚΑΛΟ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ. ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΜΑΣ..

  2. ΑΠΠΟΛΩΝΙΕ ΤΥΑΝΕΑ , ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΖΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 666 ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑ. ΡΩΤΩ. Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΥΠΗΡΞΕ , ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ. ΟΠΩΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ Σ ΑΥΤΟΥΣ. ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ. Ο ΗΡΩΔΗΣ ΗΤΑΝ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙΣ. ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΙΣΤΟΡΙΑ.ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΕΡΕΥΝΗΣΕ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΣΦΑΓΗΣ. ΤΕΛΟΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΝ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΜΕΣΑ ΑΠ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΝΤΡΕΜΑ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ , ΟΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΘΕΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΕΔΕΙΞΑΝ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΚΑΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΣΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΑΓΑΠΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΣΩΘΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΓΓΡΑΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ ΑΠΟ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ. ΕΡΕΥΝΑ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ…

  3. ΚΑΝΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΕΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΣΑ ΔΙΑΔΙΔΕΙ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ, ΠΕΡΙ ΔΗΘΕΝ ΣΦΑΓΗΣ ΝΗΠΙΩΝ.
    ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΠΟΥΣΤΑΤΟ ΛΟΓΟ, ΟΤΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΗΤΑΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΡΩΜΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ.
    ΑΡΑ, ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΘΕΜΑ ΔΗΘΕΝ ΕΚΘΡΟΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΗΡΩΔΗ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ-ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΗΣ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΚΗΣ ΔΙΟΙΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΑΣΙΛΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΧΡΙΣΕ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.

  4. ωραια παραμυθια της χαλιμας.ιστορικσ αποδειγμενος μυθος η δηθεν σφαγη των νηπιων

    1. και μετα απο λιγο ΞΥΠΝΗΣΕΣ χα χα ..ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΧΕΙ ΕΜΑΦΑΝΙΣΤΕΙ πολλες φορες σε ΑΓΙΕΣ ΨΥΧΕΣ καταλαβες,, εγω εχω ΔΥΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ .ΑΝ ΔΕΝ τον θες δικαιωμα σου ,,εχει και ΑΛΛΕΣ Ψευτοθρησκειες που σε ΒΟΛΕΥΟΥΝ..ΠΧ Ο μουσουλμανισμος που ειναι και της ΜΟΔΑΣ εμ πως, οσες αμαρτιες και να κανεις σε λουζουν με νερο σε ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ 72 ΠΑΡΘΕΝΕΣ στην αλλη ζωη τι καλα χα χα..σε ΛΙΓΟ ΘΑ ΤΡΕΜΕΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΑΠΟ ΜΕΓΑ ΣΕΙΣΜΟ και πολεμο ,,τοτες να σε δω ΕΓΩ ..ΘΑ ΚΛΑΙΜΕ και θα ζηταμε τον ΘΕΟ να μας σωσει ..

Leave a Response