ΗΠΑ: “Καμία ένδειξη ότι η συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών θα σπάσει”

Κοινοποίηση:
ΣΙΤΗΡΑ

Ο Διευθυντής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα παραβιαστεί η συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Ο Κίρμπι, σε μια ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο μέσω Zoom, αξιολόγησε την αμερικανική εξωτερική πολιτική και απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα: «Δεν υπάρχουν ακόμη αποστολές σιτηρών από τη Ρωσία, αλλά φυσικά ο κ. Πούτιν έχει δίκιο. Τι είναι αυτό; Δυστυχώς, τα σιτηρά που έρχονται με αυτό το φορτίο σιτηρών πηγαίνουν σε πλούσιες χώρες, όχι σε φτωχές χώρες». Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη δήλωσή του, ο Kirby δήλωσε τα εξής:

«Η συμφωνία αυτή, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας, έφερε τα τρόφιμα και τα λιπάσματα που χρειάζεται όλος ο κόσμος στην παγκόσμια αγορά. Από την έναρξη της συμφωνίας, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο τόνοι σιτηρών και σπόρων έχουν απομακρυνθεί από την Ουκρανία και έχουν εισέλθει στην παγκόσμια αγορά. Ορισμένα τρόφιμα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εισέλθουν στην αγορά. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα αγόρασε δύο φορτία τροφίμων για διανομή στην Υεμένη και στο Κέρας της Αφρικής. Οι ΗΠΑ έδωσαν στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα 68 εκατομμύρια δολάρια για να το κάνει αυτό. Πιστεύουμε στη σημασία αυτής της συμφωνίας. Έχουμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε τα αποτελέσματα της συμφωνίας στις αγορές».

Απαντώντας σε ερώτηση να πιστεύει ότι η συμφωνία για τα σιτηρά θα παραβιαστεί ο Κίρμπι απάντησε ότι «δεν βλέπουμε καμία ένδειξη ότι αυτή η συμφωνία θα παραβιαστεί. Αντιθέτως, θα συνεργαστούμε με τους εταίρους και συμμάχους μας για να συνεχίσουμε την επιτυχία της συμφωνίας».
Ερωτηθείς από άλλον δημοσιογράφο σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας για εκσυγχρονισμό των F-16 από τις ΗΠΑ, ο Κίρμπι είπε ότι «δεν έχει ενημέρωση για το πρόγραμμα των F-16. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να υποστηρίζει αυτή τη συμφωνία».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του Μπάιντεν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε ότι δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, οπότε δεν μπορεί να δώσει καμία πληροφορία για το αν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Στη συνέχεια κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν για την Ελλάδα είπε ότι «ο πρόεδρος Ερντογάν μπορεί να κάνει τα δικά του σχόλια. Η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και σημαντικός εταίρος. Έχει πολύ σημαντικό ρόλο, ιδίως στη συμφωνία για τα σιτηρά. Έχουμε διαφορές απόψεων με την Τουρκία σε ορισμένα θέματα, αυτό είναι γνωστό σε όλους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι “δεν αποδίδουμε σημασία στις σχέσεις μας με την Τουρκία, δεν μας ενδιαφέρει η ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δεν είμαστε ευγνώμονες για τον ρόλο της στη συμφωνία για τα σιτηρά που τόσο πολύ επιθυμούμε”».

Από την άλλη πλευρά, σημειώνοντας ότι ο Μπάιντεν είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με Ευρωπαίους ηγέτες για την Ουκρανία, ο Κίρμπι δήλωσε ότι ο Μπάιντεν μετέφερε τις ευχές του στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Λιζ Τρας για τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, η κατάσταση της υγείας της οποίας επιδεινώθηκε.
«Ο Μπάιντεν ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας της βασίλισσας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα λαμβάνει ενημερώσεις για τα νέα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι προσευχές του Μπάιντεν και της συζύγου του είναι με τη βασίλισσα» σημείωσε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: