ΗΠΑ – Εταιρεία ηλεκτρισμού που προκάλεσε πυρκαγιά κατηγορείται τώρα για ανθρωποκτονία

Κοινοποίηση:
w08-84245w0582432california

Διώξεις για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και άλλα κακουργήματα ασκήθηκαν κατά της Pacific Gas and Electric, του μεγαλύτερου παρόχου ηλεκτρισμού στις ΗΠΑ, η οποία κατηγορείται ότι προκάλεσε μεγάλη δασική πυρκαγιά που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερα άτομα.

Η πυρκαγιά που έκαψε πέρυσι 225 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους κοντά στην πόλη του Ρέντινγκ στη Βόρεια Καλιφόρνια ξέσπασε από δέντρο που έπεσε σε καλώδιο της PG&E. Όπως αναφέρει το Associated Press, η εταιρεία κατηγορείται ότι δεν έκοψε έγκαιρα το δέντρο όπως είχαν συστήσει εμπειρογνώμονές της δύο χρόνια νωρίτερα, αναφέρει το Associated Press.

Δύο κομητείες της Καλιφόρνια, το Σάστα και η Τεχάμα, υπέβαλαν αγωγές κατά της PG&E και η εταιρεία αντιμετωπίζει τώρα 31 κατηγορίες, ανάμεσά τους και 11 κακουργήματα.

Όπως δήλωσε η εισαγγελέας του Σάστα Στέφανι Μπρίτζετ, οι εταιρείες «δεν μπορούν να πάνε στη φυλακή» οπότε σε περίπτωση που η PG&E κριθεί ένοχη θα της επιβληθεί πρόστιμο για καθέναν από τους τέσσερις νεκρούς.

Δεν θα ήταν εξάλλου η πρώτη φορά που η PG&E καταδικάζεται για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας. Πέρυσι παραδέχτηκε την ενοχή της για 84 θανάτους στην φονικότερη πυρκαγιά της αμερικανικής ιστορίας, η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς την πόλη Πάρανταϊς της Καλιφόρνια το 2018. Οι αγωγές που ακολούθησαν οδήγησαν την επιχείρηση στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της PG&E Πάτι Πόουπ επιμένει πάντως ότι η αποτυχία πρόληψης πυρκαγιάς δεν είναι κακούργημα. «Επρόκειτο για τραγωδία, τέσσερις άνθρωποι πέθαναν. Οι συνάδελφοί μου εργάζονται σκληρά για να προλάβουν τις πυρκαγιές και τις καταστροφικές απώλειες που τις συνοδεύουν. Έχουν αφιερώσει σε αυτό τις καριέρες τους και η ποινικοποίηση της κρίσης τους δεν είναι σωστή» υποστήριξε σε ανακοίνωσή της.

Σε βάρος της PG&E εκκρεμούν επίσης διώξεις για πυρκαγιά που ξέσπασε το 2019 στην κομητεία Σονόμα της Καλιφόρνια με αποτέλεσμα να εκτοπιστούν 200.000 κάτοικοι.

Βρίσκεται επίσης υπό δικαστική επιτήρηση έπειτα από έκρηξη αγωγού που σκότωσε οκτώ άτομα κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: