ΗΑΕ: Οι δυτικοί μας λένε “αυξήστε την παραγωγή” αλλά η ενεργειακή αγορά χρειάζεται ρωσικό πετρέλαιο – δεν υπάρχει υποκατάστατο

Κοινοποίηση:
suhail-al-mazrouei

Ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σουχαΐλ αλ-Μαζρουέι δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι “η Ρωσία με τα 10 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου της την ημέρα, είναι σημαντικό μέλος της παγκόσμιας ενεργειακής συμμαχίας OPEC+”.

«Και αφήνοντας στην άκρη την πολιτική, αυτές οι ποσότητες είναι κρίσιμες σήμερα» είπε ο αλ Μαζρουέι.

«Εκτός κι αν κάποιος είναι διατεθειμένος να έρθει και να φέρει 10 εκατομμύρια βαρέλια. Δεν βλέπουμε ότι κάποιος μπορεί να υποκαταστήσει τη Ρωσία».

Με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, η συμμαχία έχει την ικανότητα να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και να μειώσει τις τιμές του αργού που έχουν εκτιναχθεί στα ύψη (άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα ευρωπαϊκά κράτη, η Ιαπωνία και άλλοι καλούν τους Αραβικούς παραγωγούς πετρελαίου του Κόλπου να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν στη μείωση των τιμών. 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον πραγματοποίησε αυτοπροσώπως επίσκεψη αυτό το μήνα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, όπου έθεσε το θέμα.

Ο Αλ Μαζρουέι περιέγραψε τη συμμαχία του ΟΠΕΚ+ ως “μια συμμαχία που ήρθε για να μείνει” και απέρριψε κάθε πρόταση για μονομερή αύξηση της παραγωγής απ’ τα ΗΑΕ.

«Μένουμε μαζί, παραμένουμε συγκεντρωμένοι και δεν αφήνουμε την πολιτική να μπει σε αυτόν τον οργανισμό… πιστεύουμε πάντα πως ό,τι κάνουμε ως χώρες όσον αφορά την παραγωγή, πρέπει πάντα να μένει έξω από την πολιτική» πρόσθεσε ο Μαζρουέι.

Το σχέδιο της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ για σταδιακές αυξήσεις της παραγωγής πετρελαίου έχει “κολλήσει” λόγω της συμφωνίας που συνήφθη κατά την κορύφωση των μέτρων για τον κορωνοϊό, όπου οι συνυπογράφοντες συμφώνησαν σε τεράστιες περικοπές στην παραγωγή με σκοπό να αντισταθμίσουν την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης για καύσιμα.

Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου ήταν ευνοϊκές για τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες. Παρά τις προσπάθειες για διαφοροποίηση, τα αραβικά κράτη του Κόλπου συνεχίζουν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές ενέργειας για να τροφοδοτήσουν τις οικονομίες τους.

Ο Αλ Μαζρουέι χρησιμοποίησε επίσης την ομιλία του στο Παγκόσμιο Ενεργειακό Φόρουμ του Ατλαντικού Συμβουλίου στο Ντουμπάι για να πιέσει για μεγαλύτερες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, παρόλο που η χώρα του φαίνεται πως κινείται προς τη μείωση των εκπομπών και έχει δεσμευτεί για μηδενικό ποσοστό έως το 2050.

«Νομίζω ότι όλοι στον ΟΠΕΚ είναι καλά εξοικειωμένοι με την αγορά και γνωρίζουν τις ελλείψεις που ζούμε αυτή τη στιγμή», είπε σε εικονικά σχόλια. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να παραστεί αυτοπροσώπως.

Ο Αλ Μαζρουέι, εν τω μεταξύ, δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ σχεδιάζουν να αλλάξουν πορεία, δηλώνοντας: «βρισκόμαστε (σημ: τα μέλη του ΟΠΕΚ) σε μια κατάσταση όπου όλοι μας λένε να αυξήσουμε την παραγωγή μας».

«Σίγουρα αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε όλους τους διαθέσιμους πόρους», πρόσθεσε, κατακρεουργώντας τις προσπάθειες για απόσυρση από τις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: