22/02/2024 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης: Η πολιτική δίωξη του Κενάν Αγιάζ έχει στόχο να ικανοποιηθεί ο Ερντογάν

Κοινοποίηση:
images

Ελληνοκύπριος ευρωβουλευτής καταγγέλλει τη δίωξη του Κούρδου αγωνιστή

«Η υπόθεση Κενάν Αγιάζ είναι καταφανώς μία πολιτική δίωξη και ως εκ τούτου, θεωρούμε απαράδεκτη τη σιωπή και την αδράνεια των ευρωπαϊκών θεσμών, απέναντι σε μια σοβαρή καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών», υποδεικνύει σε παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, καλώντας την Κομισιόν να πάρει θέση για το ζήτημα.

Aυτούσια η ανακοίνωση του ευρωβουλευτή:

Ο Κούρδος αγωνιστής της ελευθερίας Κενάν Αγιάζ εκδόθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στη Γερμανία ως «τρομοκράτης», τον περασμένο Ιούνιο. Παρά το ανυπόστατο των κατηγοριών, η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας εξακολουθεί να τον κρατάει στη φυλακή και να τον δικάζει για αδικήματα που επισύρουν σοβαρότατες ποινές.

Από την πρώτη στιγμή της δίωξης του κ. Αγιάζ, διατυπώθηκαν ανησυχίες ότι το γερμανικό ένταλμα σύλληψης, εξυπηρετούσε τις τουρκικές απαιτήσεις. Αυτό ενισχύεται από τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίμπ Ερντογάν, ο οποίος κατά την επίσκεψή στη Γερμανία τον περασμένο μήνα, επαίνεσε τη γερμανική δικαιοσύνη για τη σύλληψη, κράτηση και ποινική δίωξη του Κούρδου αγωνιστή, τον οποίο χαρακτήρισε εκ νέου «τρομοκράτη».

Ο Κενάν Αγιάζ, κατά τα τελευταία δέκα χρόνια που ζούσε στην Κύπρο υπό καθεστώς προστασίας, δραστηριοποιήθηκε με πολιτικά μέσα, τόσο σε τοπικό, όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, υπερασπιζόμενος το δίκαιο αίτημα του κουρδικού λαού για αυτοδιάθεση. Δεν υπήρξε μέλος του ένοπλου αγώνα του PKK και αυτό φαίνεται και από την αδυναμία της γερμανικής δικαιοσύνης να το στοιχειοθετήσει στην παρούσα δίκη.

Επιπλέον, σημειώνουμε ότι η εφαρμογή της διαδικασίας αυτοανάγνωσης στη δίκη, πλήττει κατά τρόπο έμμεσο την αρχή της δημοσιότητας και κατ’ επέκταση τη διαφάνεια της όλης διαδικασίας, σε μια υπόθεση ύψιστου ενδιαφέροντος για το κυπριακό κοινό.

Η υπόθεση Κενάν Αγιάζ είναι καταφανώς μία πολιτική δίωξη και ως εκ τούτου, θεωρούμε απαράδεκτη τη σιωπή και την αδράνεια των ευρωπαϊκών θεσμών, απέναντι σε μια σοβαρή καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρωτοστατεί στην υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου και την αρχή της δίκαιης δίκης για κάθε πολίτη, δεν μπορεί να εξακολουθήσει να αγνοεί την υπόθεση.

Η φυλάκιση του Κενάν Αγιάζ, δεν ήταν παρά ένα «δώρο» εξευμενισμού της Τουρκίας, στην προσπάθεια να πειστεί ο Ταγίμπ Ερντογάν να άρει το βέτο στο ΝΑΤΟ για ένταξη της Σουηδίας. Ως εκ τούτου ζητούμε την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία οφείλει να διασφαλίσει αφενός τη δίκαιη δίκη του Κενάν Αγιάζ και αφετέρου, αφού δεν στοιχειοθετείται η κράτησή του, την άμεση απελευθέρωσή του.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: