«Ευλογιά των πιθήκων»: Σε εγρήγορση ο ΕΟΔΥ, έστειλε εγκύκλιο στα νοσοκομεία

Κοινοποίηση:
ΕΥΛΟΓΙΑ

Την ώρα που τα κρούσματα της «ευλογιάς των πιθήκων» αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έστειλε εγκύκλιο σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Και αν μέχρι σήμερα τα κρούσματα περιορίζονταν σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ισπανία και Πορτογαλία, το πρώτο κρούσμα της ασθένειας στην Ιταλία σήμανε συναγερμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση – που βλέπει τη διασπορά να μεγαλώνει.

«Αυτό το ξέσπασμα είναι σπάνιο και ασυνήθιστο», δήλωσε η επιδημιολόγος Σούζαν Χόπκινς, η οποία είναι η επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA). «Το πού ακριβώς και το πώς [οι άνθρωποι] μολύνθηκαν παραμένει υπό επείγουσα έρευνα» πρόσθεσε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΟΔΥ

ΘEMA:  Σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων (monkeypox)

Στις αρχές Μαΐου εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε ταξιδιώτη που είχε επιστρέψει από τη Νιγηρία. Έκτοτε έχουν καταγραφεί περαιτέρω σποραδικά κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία).

Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

Η εμφάνιση κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς ιστορικό ταξιδιού, καθώς και η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, υποδεικνύουν ότι πιθανόν υπάρχει μετάδοση της νόσου στην κοινότητα.

Τονίζεται ότι, με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη, με μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Συστήνεται στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ιατρών τους σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου εξανθήματος ή ασυνήθιστης δερματικής βλάβης.

Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας είναι σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της

Εξοπλισμό σε γιατρούς και νοσοκόμες

Οι γιατροί και το ιατρικό προσωπικό στις χώρες που καταγράφονται κρούσματα θα παροτρύνονται να φορούν επιπλέον εξοπλισμό ατομικής προστασίας όταν εξετάζουν ασθενείς με νέο εξάνθημα, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μαζικής μετάδοσης της «ευλογιάς των πιθήκων».

Παράλληλα, όσοι πολίτες διαπιστώσουν ότι έχουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της ασθένειας, θα πρέπει να ειδοποιούν τις υγειονομικές αρχές και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που θυα τους δίνονται.
Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων

Η «ευλογιά των πιθήκων» οφείλει το όνομά της στην προέλευσή της από το ζώο, ενώ συνήθως μεταδίδεται στον άνθρωπο μετά από επαφή με τρωκτικά όπως οι αρουραίοι και τα ποντίκια.

Αυτά μεταδίδουν τη νόσο μέσω των σωματικών υγρών τους, με το αίμα, τις φουσκάλες και τα κόπρανα να λειτουργούν ως παράγοντες μετάδοσης.

Τα κύρια συμπτώματα της είναι: Πυρετός, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, ρίγη, κόπωση και δερματικά εξανθήματα σε όλο το σώμα.

Πρόκειται για μία σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία σκοτώνει έως και 1 στους 10 από τους μολυσμένους, ενώ μεταξύ των ανθρώπων μεταδίδεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατά την παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ή μέσω σωματικών υγρών.

Το εξάνθημα εμφανίζονται αρχικά στο πρόσωπο πριν εξαπλωθούν αλλού και μπορεί να μοιάζουν με ανεμοβλογιά, ενώ η διάρκεια των συμπτωμάτων της «ευλογιάς των πιθήκων» ποικίλλει και μπορεί να διαρκέσει από δύο εβδομάδες έως ένα μήνα.

Τα συμπτώματα δεν είναι συνήθως θανατηφόρα, ωστόσο οι άνθρωποι θα πρέπει να παραμείνουν σε ειδικούς νοσοκομειακούς θαλάμους, προκειμένου να αναρρώσουν χωρίς πρόβλημα.

Μαγιορκίνης: «Να σκεφτούμε out of the box»

Τη δική του άποψη για την «ευλογιά των πιθήκων» και την αντιμετώπιση που πρέπει να έχει από τους επιστήμονες κατέθεσε και ο καθηγητής Επιδημιολογίας.

Όπως είπε, υπάρχουν τρία επιδημιολογικά σημεία, που θα πρέπει να προσέξουν ειδικοί και πολίτες. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως «τα στοιχεία συγκλίνουν στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από μολυσμένα ζώα (όπως βλέπαμε στον παρελθόν), πρώτη φορά στα ιστορικά βλέπουμε εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες, τα κρούσματα δεν έχουν όλα μεταξύ τους άμεση σχέση, συνεπώς σίγουρα υπάρχουν αδιάγνωστοι (ασυμπτωματικοί;) φορείς της νόσου».

«Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μία επιδημική έξαρση όπως αυτές που γνωρίζαμε για αυτόν τον ιό και έχουμε συνηθίσει, και συνεπώς είναι σημαντικό να σκεφτούμε out of the box» υπογράμμισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει η πιθανότητα «να βλέπουμε μία σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς του ιού ως αποτέλεσμα και της μειωμένης ανοσίας από το εμβόλιο της ευλογιάς».

«Χωρίς να πιστεύω ότι υπάρχει άμεσα λόγος ανησυχίας, θα έλεγα ότι τα στοιχεία δείχνουν ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνιση» κατέληξε ο καθηγητής Επιδημιολογίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

 1. είναι AIDS από τους τρυπημενους που ελεγε κ. ο Μοντανιε. η φόλα τους περιεχει κ. αυτήν την χολερα +το εξηγούσε. 0 εγκληματίας μπαστγουρλο έχει λυσσάξει. όπως κ. το ναζιστοζουμποκαμπουρικο δολιχοκεφαλο υγ.
  καθάρματα, γεννήματα εχιδνων.

 2. Υπομονη σε λιγο θα μας πουνε και για την ιλαρα της παπιας!
  Εκανε ο κυρ Μαγιορκινης τα πισινατα μπανακια του και γυρισε ακμαιοτατος στην υπηρεσια των καντηλαναφτηδων πιονιων του Gates και της ΝΤΠ!
  Λουλη ετοιμασε παρακαλω lockdown! Οχι τιποτα αλλο μπας και φτηνηνει η βενζινη ρε αδερφε!

 3. οι πίθηκοι που ψηφίζουν ΝΔ, πασοκ και συριζα είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου !! λολ

 4. Ευλογια των πιθηκων! Υ.γ. Οπου πιθηκων = Λαθρομεταναστων! Αρα!
  Η ευλογια των Λαθρομεταναστων! Ή ο κοροιδοιος των Λαθρομεταναστων! Ή η φυματιωση των Λαθρομεταναστων! Κλπ.!

Comments are closed.