Ετοιμάστε προμήθειες!: Τέλος τα μακαρόνια από τα ελληνικά ράφια τον Οκτώβρη

Κοινοποίηση:
1

Γιατί τα μακαρόνια θα εξαφανιστούν απ’ τα ελληνικά ράφια τον Οκτώβρη – Το «τέρας» του Καναδά προελαύνει

Φόβοι για ελλείψεις ζυμαρικών από τα ράφια των σούπερ μάρκετ εκφράζονται εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στον Καναδά.

Η τιμή του σκληρού σιταριού έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρυσι και ήδη οι καταναλωτές πληρώνουν τα μακαρόνια πολύ ακριβότερα. Στην Ελλάδα οι βιομηχανίες έχουν ανακοινώσει προς τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ από την αρχή του χρόνου έως σήμερα ανατιμήσεις σε δύο φάσεις 4% και 9% και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Σε ό,τι δε αφορά την επάρκεια αποθεμάτων σε σκληρό σιτάρι, παράγοντες της αγοράς σιτηρών δεν αποκλείουν από τον Οκτώβριο να παρατηρηθούν προβλήματα στον εφοδιασμό της εγχώριας βιομηχανίας ζυμαρικών με σκληρό σιτάρι.

Πίσω από την εξέλιξη αυτή βρίσκονται κυρίως οι πρωτοφανείς καύσωνες που έπληξαν το καλοκαίρι τον Καναδά, τη χώρα που αποτελεί την κυριότερη παραγωγό σκληρού σιταριού στον κόσμο, σύμφωνα με το moneyreview.gr. Φέτος η παραγωγή του Καναδά αντί για 6 εκατ. τόνους που είναι συνήθως υπολογίζεται σε 3,5 εκατ. τόνους, ενώ στη χαμηλή προσφορά έρχεται να προστεθεί και το υψηλό μεταφορικό κόστος.

Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στα μέσα του φθινοπώρου να παρατηρηθούν ακόμη και ελλείψεις σε σκληρό σιτάρι. Σημειώνεται ότι και στην Ευρώπη η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη. Συγκεκριμένα υπολογίζεται σε 7,3 εκατ. τόνους όταν οι ανάγκες ανέρχονται σε 9,5 εκατ. τόνους σκληρού σιταριού.

Σύμφωνα με τον Τζέισον Μπουλ, διευθυντή της Eurostar Commodities, βρετανική εταιρεία που προμηθεύει τις βιομηχανίες με πρώτες ύλες με βάση τα δημητριακά (άλευρα κ.α.), «δεν αποκλείεται να δούμε ελλείψεις στα ράφια και ανατιμήσεις που θα περάσουν στην τιμή καταναλωτή. Μπορεί επίσης να δούμε και αντικατάσταση του σκληρού σίτου, δηλαδή να προχωρήσουν οι βιομηχανίες στην παραγωγή ζυμαρικών με χρήση μαλακού σιταριού». Ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι η τιμή των ζυμαρικών μπορεί να αυξηθεί ακόμη και κατά 50%.

Πόσο θα διαρκέσει αυτό το ράλι ανόδου στις τιμές των σκληρών σιταριών; Τα στελέχη της βιομηχανίας ζυμαρικών με τα οποία μίλησε το «MR» αποφεύγουν να προβούν σε οποιαδήποτε πρόβλεψη. Μόνη ελπίδα θεωρείται η σοδειά των χωρών του νότιου ημισφαιρίου, όπως είναι για παράδειγμα η Αυστραλία, σοδειά όμως που δεν αναμένεται να βγει στην αγορά πριν από την άνοιξη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΤΗ ΜΟΥΡΗ ΤΟΥ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΙΤΑΡΙ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ…ΑΛΛΑ ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ….ΑΥΤΟΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΜΙΑ ΩΡΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ…..ΟΠΟΤΕ ΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ ….ΝΗΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ΕΤΟΙΜΟΘΑΝΑΤΟΙ……

    ΓΑΜΙΟΤΑΚΗ ΜΙΤΣΙΕΣΑΙ……..

  2. ΧΕΣΤΗΚΑΜΕ ΠΑΤΟΚΟΡΦΑ! Ξέρουμε να φτιάχνουμε και μόνοι μας μακαρόνια, από το να τρώμε τα πλαστικά των super market.

    1. Συμφωνούμε απόλυτα! Και γενικά, κανένας να μην ξαναπατήσει σε αυτά που μας τρώνε τον μισθό και την σύνταξη του καθενός μας στα μεταλλαγμένα! Άλλωστε πολλά μπορούμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας, για να ξέρουμε κιόλας τί υλικά χρησιμοποιούμε!

  3. Το φοβερό τι τρομερό να μη φάω επεξεργασμένο σιτηρό
    Και όλα να εξαφανιστούν χεστηκα.

  4. Και όλα αυτά γιατι δεν εχουμε μυαλο αντι ν.α φυτρωνουν σιτηρά στηχωρα μας φυτρωνουν άνεμο γεννήτριες ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΑΜΙΕΣΑΙ

Leave a Response