Επιστράτευση: Αυτές οι ηλικίες θα κληθούν σε ενδεχόμενο επιστράτευσης

Κοινοποίηση:
epistrateysi

Με αφορμή την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πολλοί είναι οι Έλληνες που αναρωτιούνται – γεγονός που φαίνεται από τις αναζητήσεις τους στο διαδίκτυο – ποιες είναι οι ηλικίες εκείνες καλούνται σε περίπτωση επιστράτευσης και πότε παίρνεις απαλλαγή.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι στην κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού (όχι πολέμου), επιστρατεύονται όλες οι σειρές (ΕΣΣΟ) που έλαβαν απολυτήρια τα τελευταία δύο έτη, καθώς επίσης και τα μέλη συγκεκριμένων ειδικοτήτων (ναρκαλιευτές, χειριστές ραντάρ κλπ) και φυσικά οι ειδικοδυναμίτες (ΟΥΚ, πεζοναύτες, ΛΟΚ κλπ).

α) Κατάσταση ειδικής (συγκεκριμένες ειδικότητες) ή μερικής (συγκεκριμένες περιοχές) επιστράτευσης (πορτοκαλί συναγερμός):

Καλούνται με Φύλλα Ατομικής Προσκλήσεως (τα οποία επιδίδονται από την αστυνομία όλο το 24ώρο) οι υπόχρεοι να παρουσιαστούν στις μονάδες που αναγράφουν πάνω τα ΦΑΠ μέσα στο χρονικό διάστημα που αναγράφεται. Στις περιοχές πρώτης γραμμής το χρονικό αυτό διάστημα ορίζεται ως ΑΜΕΣΑ και όχι πέραν των 2-4 ωρών (τελευταία μερική επιστράτευση έγινε στο ανατολικό αιγαίο τον Γενάρη του 1996 και όριζε χρονικό διάστημα 2 ωρών). Στις υπόλοιπες περιοχές το χρονικό περιθώριο αυξάνεται ανάλογα με την απόσταση. Οι μετακινήσεις προς τη μονάδα και πίσω (μετά τη λήξη) είναι δωρεάν και γίνονται με ειδικά κουπόνια που βρίσκονται στο κάτω μέρος του ΦΑΠ.

Εφόσον υπάρχει αντικειμενική αδυναμία μετάβαση στο χρονικό περιθώριο που τίθεται (γιατί πχ βρίσκεσαι σε ταξίδι ή δεν υπάρχουν συγκοινωνιακά μέσα κ.λπ) τότε ΑΜΕΣΑ μεταβαίνεις στο Στρατόπεδο Προώθησης Εφέδρων (υπάρχουν πολλά σε κάθε νομό), το οποίο αναλαμβάνει από εκεί και πέρα την υποχρέωση είτε να σε προωθήσει στη μονάδα σου ή να σε εντάξει σε άλλη μονάδα σε συνεννόηση με το ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό υπάρχουν δύο φάσεις επιστράτευσης. Στην πρώτη φάση καλούνται όσοι είναι κάτω των 41 ετών και στην δεύτερη οι μεταξύ 41 και 45 ετών. Οι μεγαλύτεροι των 45 ετών απαλλάσσονται προσωρινά της ειδικής και μερικής επιστράτευσης. Πρακτικά όμως όσοι έχουν πράσινα φύλλα πορεία είναι αυτοί που θα κληθούν πρώτοι. Όσοι έχουν λευκά ανήκουν στη Β΄ Φάση! Υπάρχουν άτομα που έχουν λευκά φύλλα πορεία σε ηλικία μικρότερη των 41 ετών, αυτοί δεν έχουν κρίσιμη ειδικότητα γι΄αυτό και δεν αποτελούν άμεση προτεραιότητα. Έστω υπόψη ότι συγκεκριμένες ειδικότητες έχουν και άλλα χρώματα φύλλων πορείας. Στην περίπτωση αυτή ήδη γνωρίζουν τι να πράξουν και αν το έχουν ξεχάσει πρέπει να απευθυνθούν στις στρατολογικές υπηρεσίες, γιατί συνήθως αυτοί έχουν απόρρητες οδηγίες.

Όλοι οι έφεδροι (όσοι δηλαδή έχουν ολοκληρώσει τη θητεία μας) έχουμε λάβει Ειδικό Φύλλο Πορείας. Πάνω στο ΕΦΠ αναγράφονται ειδικοί κωδικοί, για τους οποίους έχετε ενημερωθεί από την μονάδα σας και δεν γράφω περαιτέρω λεπτομέρειες γιατί έχουν υπαχθεί σε καθεστώς απορρήτων. Όσοι δεν θυμάστε που αντιστοιχούν οι κωδικοί μπορείτε να μεταβείτε στην στρατολογική υπηρεσία της περιοχής σας. Οι κάτοχοι λευκών ΕΦΠ μεταβαίνουν ΟΠΟΥ ΔΙΑΤΑΧΘΟΥΝ, αλλά όπως είπαμε εντάσσονται στη β΄ φάση, οπότε θεωρητικά θα τους έρθει στο σπίτι ειδοποίηση. Καλόν είναι να έχετε δηλώσει την στρατολογική σας υπηρεσία για τις μεταβολές των διευθύνσεων κατοικίας, γιατί την κρίσιμη ώρα θα σπαταλώνται κρίσιμες δυνάμεις για να σας ψάχνουν ενώ εσείς ίσως ήδη έχετε μεταβεί στις μονάδες σας.

β) Κατάσταση Γενικής Επιστράτευσης – Κόκκινος Συναγερμός – Πόλεμος

Στην κατάσταση αυτή όσον αφορά τις ηλικίες ισχύουν ότι και παραπάνω. Φυσικά μέσα στον κανονισμό ορίζεται ότι τα όρια ηλικίας μπορούν να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας, χωρίς να ορίζεται η μικρότερη ή η μεγαλύτερη ηλικία. Πρακτικά στην εμπόλεμη κατάσταση, καλούνται να πολεμήσουν ΟΛΟΙ οι ικανοί να κρατάνε όπλο.

γ)Τι έγγραφα φέρουν μαζί τους όσοι καλούνται:
Το ΦΑΠ που του έστειλε η Επιστρατεύουσα Αρχή.
Το Ειδικό Φύλλο Πορείας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

27 Σχόλια

 1. Πόσα σου δίνει η ΜΠΙΛΝΤΕΜΠΕΡΓΚ να μας πας σε πόλεμο για να αφανιστεί το γένος?
  Εμείς με έναν έρανο μεταξύ μας θα σου δώσουμε τα διπλάσια.

 2. Ειμαστε τυχεροι που ζουμε σε αυτους τους καιρους.

  Για αυτους τους καιρους ειχε γραψει ο απ.Ιωανννης στην Αποκαλυψη του !

  Ειχε μιλησει πεντακαθαρα για το οτι οι Τουρκοι θα καταστραφουν!

  Θα αρχισει μεχρι 20 Οκτωβριου ως τελη Νοεμβριου του 2020 με την πτωση του 6ου και θα τελειωσει το 2021 με την ολοκληρωση του μυστηριου της ανομιας.

 3. και γιατι ναπαμε αφου οι προδουες εχουν πουλησει εθνικη κυριαρχια να πανε οι προδοτες πολιτικοι

 4. Αν δεν παρουσιαστείς σε περίπτωση επιστράτευσης υπάρχουν συνέπειες κύριοι πολύ απλά. Αν δεν κάνω λάθος λιποτάκτες του λένε αυτούς…

 5. ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΝΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΑΙΡΕΤΩΝ

 6. Διαβάζω τι γράφετε και δυστυχώς Έχετε απόλυτο δίκιο. Αν και στεναχωριέμαι πολύ, Έχετε απόλυτο δίκιο. Σκεφτείτε όμως κάτι… αν μπουν οι φίλοι μας οι Τούρκοι μέσα, θα σκοτώσουν εσάς θα βιάσουν τις γυναίκες και τα παιδιά σας, θα πάρουν τα σπίτια και τις δουλειές σας που με τόσο πόνο και μόχθο τα φτιάξατε… πραγματικά σκεφτείτε όλα αυτά και την ύστατη στιγμή πράξτε ανάλογα… προσωπικά, πήγα σε στρατολογία και με μία υπεύθυνη δήλωση μου ξανά κάναν το φαπ πράσινο κι αν χρειαστεί θα είμαι εκεί στην πρώτη γραμμή στον Έβρο, για τα παιδιά μου για την οικογένειά μου για τον πολιτισμό μου τη θρησκεία μου την πατρίδα μου τη σημαία μου και πάνω από όλα τον εαυτό μου. εύχομαι να μη χρειαστεί, αλλά αν χρειαστεί… ή ταν ή επί τας…

 7. Τα σχόλια σας δυχνουν αγανακτιση προς την πατρίδα, αλλά πιστεύω σε ώρα σύρραξης εσείς θα είστε από τους πρώτους που θα τρέξετε,αδέρφια μου..

 8. Από τα views Και τα σχόλια είναι φανερό τι ενδιαφέρει πια τους Έλληνες. Όλα τα άλλα είναι αλλα λόγια ν αγαπιόμαστε. Ελπίζω να συμφωνείτε. Ο καθένας την πάρτη του.

 9. ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΙ ΛΑΘΡΟΠΙΘΗΚΟΙ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΝΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ. ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥΣ ΥΜΝΕΙΤΕ. ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ!

 10. Να βγω… μπροστά… για ποιον λόγο; Για να νικήσω τους τουρκόγυφτους; Πες… και τους κέρδισα… Που θα γυρίσω..; Στην ελεύθερη… πατρίδα… μου (μετά την νίκη μας στο μέτωπο) με 500 ευρώ μηνιάτικο; Με ενοίκιο στον κάθε κληρονόμο που κάθεται..; Με φτώχεια; Με φτιαγμένους… τριγύρω μου αεριτζήδες μέσω του Δημοσίου κι’ εγώ να τους κοιτάω… σαν μλκ..; Τριγύρω… μου τσιφλικάδες (εκ τουρκοκρατίας), ενοικιατζήδες, βολεμένοι.., Δ.Υ., επιδοτάκηδες, πολιτικάντηδες, δικαστάκια, λαθρομετανάστες, φακελάκηδες, άγαμες θυγατέρες, μπάτσοι, καραβανάδες, εκβιαστές γιατράκια Ε.Σ.Υ., χήρες ετών 45-50 με σύνταξη, γκομενάκια του ίνστα, κάγκουρες νεοέλληνες με το όχι… δεν… είναι… μαμά… και λοιποί.. κι’ εγώ θα πάω να σκοτωθώ για να μείνουν ελεύθεροι όλοι αυτοί; Ε… όχι, τόσο μλκ δεν θα γίνω φίλοι μου.

 11. Οι περισσότεροι δεν θα πάνε δυστυχώς και το λένε παντού, οι νέοι μιλούν κινούνται και εκφράζονται σαν κομπιουτερς
  Δεν έχουν συναίσθημα τι είναι πατρίδα και οικογένεια ερωτεύονται από το Facebook
  Πάλι εμείς οι μάγκες που μεγαλώσαμε τη χρυσή δεκαετία του 1980 θα βγάλουμε το φίδι από τη τρύπα που είμαστε και οι τελευταίοι σοβαροί τώρα όλοι τους όλο σαχλαμάρες είναι

  1. Γιατι να παει καποιος και να πολεμησει για τα ρεμαλια που κυβερνανε αυτη τη χωρα εδω και δεκαετιες?
   δεν εχει να κανει με ηλικιες , πιστεψε με.
   προτιμω να κοψω τα κεφαλια των τριακοσιων και να τα κρεμασω στο συνταγμα και μετα να χτυπησω τουρκο.

   1. όταν και αν έρθει εκείνη η ώρα ελπίζω να το κάνεις κ με την ευχή μου! όχι όμως να πάρεις το αεροπλάνο για το εξωτερικό όπως αρκετοί πουδροκώληδες.
    Προσωπικά επειδή υπηρέτησα στην Θράκη και είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου θα πάω εκεί, ασχέτως απόψεων του κάθε άμυαλου, υλιστή, ρίψασπιδα γραικύλου.

 12. Χαχαχα ας βρουν αλλου κορόιδα.Με τόσους “εφιάλτες” η Ελλάδα θέλει και πόλεμο;Εγώ δεν θα είμαι το κρέας.Επικύνδινα άτομα έχουν μπει σε υψηλές θέσεις στο στράτευμα.Και θα παίρνω εντολές από ραγιάδες;Η ζωή μου είναι πιο σημαντική από τα βρώμικα παιχνίδια τους! Ας πάει στην πρώτη γραμμή ο Μαχμούτ μιας και πήρε Ελληνική Ιθαγένεια!

 13. Μπράβο ρε παιδιά ωραίοι Ελληνες είστε….. Δεν πολεμά κανείς για καμιά κυβέρνηση ,ο καθένας μας πρέπει να πολεμήσει για την οικογένειά του την πίστη του και για το χώμα το ιερό που πατάμε που θυσιασαν οι πρόγονοι μας για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι . Θα δεχόμουν να πείτε ότι πρέπει να γίνει εκκαθάριση από τους προδότες που είναι εντός αλλά όχι και να μάς πάρουν οι Τούρκοι….. Για όνομα του Θεού συνέλθετε λίγο ρε Ελληνες τουλάχιστον όσοι νιώθετε Έλληνες!!!!

 14. Δεν είναι αστείο… Δεν βλέπουμε πια τον Τούρκο ως εχθρό λόγω τις απόλυτα εχθρικής προς την Ελλάδα και τους Έλληνες , κυβέρνηση . Για να μην πούμε κιόλας ότι σκεπτόμενοι το αύριο , θα θέλαμε αυτήν την φορά οι κοτζαμπασηδες των Τούρκων να είναι Τούρκοι και όχι Έλληνες. Δεν δυνάμενα να κάνουμε τίποτε άλλο…..

 15. Θα συμφωνήσω με τον φίλο,
  Θελω να γίνει ένας πόλεμος μπας και μας πάρει η Τουρκία και βρουμε και δουλειά πρέπει η Ελλάδα να καθαρίσει από τα παράσιτα.
  Όσο πληρώνω και εγώ εφκα(τεβε) χωρίς να έχω εισόδημα σαν ταρίφα ε ναι θέλω να μπει ο ερντογαν στην Ελλάδα μπας και έρθει η ανάπτυξη και βρω δουλειά σαν υπάλληλος.
  Έχω μεταπτυχιακό σαν ηλεκτρονικός και δεν βρίσκω δουλειά. Άη σιχτιτι πια μπουρδελο.

  1. Παπάρια δουλειά θα βρείς…Το πολύ-πολύ να βρείς κανα οθωμανικό παπάρι στον λώκο σου. Ανεγκέφαλε.

  2. Έχεις την εντύπωση αν θα έρθει ο μογγόλος θα σου δώσει και δουλειά?
   Πρώτα θα σε ευνουχισει όμως και μετά θα του κάνεις αέρα με βεντάλια μπετοβλακα.

 16. Ναι θα πάω εγώ στα 54 που μου έστειλαν λευκό να αφήσω πίσω τις βδέλλες χρωματιστές και μη να κάνουν πλιάτσικο.

  1. Αδελφέ,εμείς οι 50+ θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους βάνδαλους (ΑΛΜΠΑΝΙΑ – ΠΑΚΙΑ – ΕΓΧΡΩΜΟΥΣ – ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ) που θα βρίσκονται εντός των πόλεων.Και αυτός ο αγώνας θα είναι πολύ δύσκολος και μόνο με ομόνοια και αλληλοβοήθεια μπορεί να επιτευχθεί.
   Και για του λόγου το αληθές έχω ισιώσει δυο ΑΛΒΑΝΑΡΙΑ κια τρείς έγχρωμους που το έπαιζαν μάγκες.
   Ειδικά ο ένας τηγανοκέφαλος χτύπησε ο πούστης γυναίκα άνω των εξήντα….
   Οσοι πιστοί προσέλθετε….

 17. οτι και να γραφετε ,δεν τσιμπαμε….. οσο πληρωνω ενφια,και ολα τα αλλα γαμησιατικα για να συντηρουνται τα παρασιτα εδω,δεν βλεπω τον τουρκο για εχθρο….μην πω οτι ελπιζω να κανει ντου,μπας και καθαρισουμε λιγο…αυτες τις σκεψεις τις κανουν πολλοι ελληνες που πληρωνουν ή χρεωνονται,και το γνωριζουν οι κυβερνωντες,γιαυτο δεν προκειτε να κανουν πολεμο….

Leave a Response