Επιστήμονες ανακάλυψαν αρουραίους που πέθαναν πριν από 650 χρόνια: Μπορούν να δώσουν απαντήσεις για τον «Μαύρο Θάνατο»

Κοινοποίηση:
αρουραιος

Η συνεχιζόμενη ανάλυση αυτών των αρχαίων δειγμάτων προσφέρει μια ματιά στις διατροφικές συνήθειες των ναυτικών κατά τον 14ο αιώνα, ρίχνοντας ενδεχομένως φως στις περιβαλλοντικές συνθήκες που διευκόλυναν την εξάπλωση του Μαύρου Θανάτου.

Σε μια αξιοσημείωτη αρχαιολογική ανακάλυψη, οι επιστήμονες έφεραν στο φως δύο μουμιοποιημένους αρουραίους διατηρημένους σε πίσσα, προσφέροντας δελεαστικά στοιχεία για τη διαλεύκανση των μυστηρίων του θανατηφόρου Μαύρου Θανάτου.

Χρονολογούνται 650 χρόνια πριν, το 1373, και τα τρωκτικά αυτά, αξιοσημείωτα άθικτα με μια ξεχωριστή «εμφάνιση σαν αρουραίος», βρέθηκαν σε εκπληκτικά καλή κατάσταση παρά τους αιώνες ενταφιασμού. Τώρα, οι ερευνητές διεξάγουν δοκιμές σε δείγματα στομάχου και μαλλιών που έχουν εξαχθεί από αυτά τα αρχαία πλάσματα, με στόχο να ανιχνεύσουν σημάδια της πανούκλας.

Το πρωτοποριακό εύρημα, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί στην εκπομπή «Treasures of the World» του Bettany Hughes στο Channel 4 στις 13 Απριλίου, ρίχνει νέο φως στο ιστορικό πλαίσιο μιας από τις πιο θανατηφόρες πανδημίες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η Bettany Hughes, μιλώντας στους Times, εξέφρασε την έκπληξή του για την παρθένα κατάσταση των λειψάνων. «Δεν έχεις οργανικό υλικό σαν αυτό που διατηρείται από τον 14ο αιώνα. Είναι σχεδόν ανήκουστο», σημείωσε, τονίζοντας τη σπανιότητα και τη σημασία του ευρήματος.

Η συνεχιζόμενη ανάλυση αυτών των αρχαίων δειγμάτων προσφέρει μια ματιά στις διατροφικές συνήθειες των ναυτικών κατά τον 14ο αιώνα, ρίχνοντας ενδεχομένως φως στις περιβαλλοντικές συνθήκες που διευκόλυναν την εξάπλωση του Μαύρου Θανάτου. Μελετώντας τι κατανάλωναν οι ναυτικοί, οι ερευνητές ελπίζουν να συμπεράνουν τις διατροφικές προτιμήσεις των τρωκτικών, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για την οικολογική δυναμική της εποχής.

Επιπλέον, οι επιστήμονες αναμένουν ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα μπορούσαν να διευκρινίσουν τη συγκεκριμένη παραλλαγή της πανώλης που ευθύνεται για την καταστροφή που προκάλεσε ο Μαύρος Θάνατος. Οι πληροφορίες αυτές είναι καθοριστικής σημασίας για την κατανόηση της γενετικής σύνθεσης του παθογόνου και των προτύπων μετάδοσής του, προσφέροντας πολύτιμα διδάγματα για την καταπολέμηση των μολυσματικών ασθενειών στη σύγχρονη εποχή.

Το ναυάγιο του πλοίου Tallinn Hanseatic, που ανακαλύφθηκε το 2022 κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, έχει αναδειχθεί σε θησαυρό ιστορικών αντικειμένων, ξεκλειδώνοντας πλήθος πληροφοριών για το παρελθόν. Με κάθε νέα αποκάλυψη, αυτό το αρχαίο πλοίο συνεχίζει να γοητεύει επιστήμονες και ιστορικούς, προσφέροντας ένα παράθυρο σε μια περασμένη εποχή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: