Επαναφέρουν το αποτυχημένο αφήγημα των “επόμενων κρίσιμων εβδομάδων” για να τρομοκρατήσουν και άλλο τους πολίτες

Κοινοποίηση:
χιλη καραντινα

Μπορεί να έχει περάσει 1,5 χρόνος από τότε που ξέσπασε η πανδημία και πλέον να έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού, παρόλα αυτά οι «ειδικοί» ακόμα σε «κρίσιμες» εβδομάδες αναφέρονται.

Συγκεκριμένα με τους μαθητές να έχουν επιστρέψει από τη Δευτέρα στα σχολεία οι «ειδικοί» εκτιμούν ότι η χώρα βρίσκεται στο πιο «κρίσιμο» σημείο.
Στόχος τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο της χώρας μας είναι η διατήρηση της διά ζώσης εκπαίδευσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τόσο προς όφελος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όσο και της ψυχικής υγείας των παιδιών έπειτα από μήνες τηλεκπαίδευσης.

Η επιστημονική κοινότητα ζητά διορία τριών εβδομάδων ούτως ώστε να διαπιστωθεί η επίπτωση της κινητικότητας των μαθητών, μετά την επαναλειτουργία των σχολείων.

Φυσικά, η αύξηση των κρουσμάτων θεωρείται βέβαιη, κυρίως λόγω και του εκτεταμένου testing, σε μικρούς και μεγάλους. Ωστόσο, παράγοντας «κλειδί» παραμένει η πίεση που θα καταγραφεί στο σύστημα Υγείας.

Για τον λόγο αυτό, η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους νευραλγικούς κλάδους, πέραν των υγειονομικών, δεν έχει φύγει εντελώς από τα τραπέζι των κυβερνητικών συζητήσεων. Έχει, όμως, μπει σε δεύτερο πλάνο -προς το παρόν- με αποτέλεσμα να μην αναμένονται άμεσες αποφάσεις, καθώς προηγείται η αξιολόγηση της επιδημικής πορείας της χώρας σε συνδυασμό με τις τάσεις που θα δείξουν τα προγνωστικά μοντέλα.

«Η υποχρεωτικότητα είναι πάντα μέσα στο μενού αλλά δεν είναι πρώτη προτεραιότητα. Κάθε κατηγορία πρέπει να τη κοιτάς εξατομικευμένα! Είναι δύσκολη άσκηση υποχρεωτικότητας», σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας.

Παράλληλα -αν και ο πρωθυπουργός το διαψεύδει- δεν πρέπει να αποκλειστεί και κάποια μορφής lockdown, ήδη πολλές περιοχές της χώρας έχουν μπει σε μίνι lockdown.

Ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματόυχος εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο μέτωπο της διασποράς του ιού τον προσεχή Οκτώβριο, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα για την οποία όπως είπε έχει εικόνα και εκτιμά πως υπάρχει χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων. Σημείωσε πάντως πως αυτό που τονίζει ο πρωθυπουργός, ότι δηλαδή η χώρα δεν θα προχωρήσει σε νέο lockdown, το εννοεί.

Την ίδια στιγμή ξεκίνησε η αποστολή μηνυμάτων για την τρίτη δόση του εμβολίου στις ευπαθείς ομάδες, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει τα επόμενα βήματα με οδηγό το… Ισραήλ.

Σε ποιες περιοχές αναμένεται αύξηση κρουσμάτων

Οι προβλέψεις για την επόμενη ημέρα κάθε άλλο παρά εύκολες είναι. Ο λόγος είναι οι παράγοντες που μεταβάλλονται διαρκώς στον χρόνο.

Αφενός, η εφαρμογή και συνεπακόλουθα η αποδοτικότητα του πλέγματος μέτρων για τους ανεμβολίαστους ενήλικες αλλά και τους μαθητές σε συνδυασμό με την πορεία των εμβολιασμών στους εφήβους (και όχι μόνον) και αφετέρου η πτώση της θερμοκρασίας που αναμένεται να γίνει έντονα αισθητή κυρίως τον επόμενο μήνα με έμφαση αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα.

«Οι πιθανές συρροές κρουσμάτων στις μαθητικές τάξεις θα καταγραφούν εντός των επόμενων 20 ημερών. Ομως, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον δύο εβδομάδες επιπλέον ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία πρώτη εκτίμηση για το εάν τα κρούσματα στον παιδικό πληθυσμό ευθύνονται για μεταδόσεις στην κοινότητα, ιδίως σε μη εμβολιασμένους συγγενείς» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής.

Ο ίδιος, πάντως, διευκρινίζει πως «στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη αναμένεται αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, εφόσον δεν τηρηθούν τα μέτρα στα σχολεία» και προσθέτει πως «όταν αλλάξουν οι κλιματολογικές συνθήκες με πτώση της εξωτερικής θερμοκρασίας, ο κίνδυνος μετάδοσης θα είναι σαφώς μεγαλύτερος λόγω του συγχρωτισμού σε εσωτερικούς χώρους».

«Πάντα στο μενού η υποχρεωτικότητα»

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι διαφορετικής τάξεως ζήτημα η υποχρεωτικότητα στους γιατρούς και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες όπως το στράτευμα ή το λιμενικό, τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν αν το 1/3 για παράδειγμα του προσωπικού τους τεθούν σε αναστολή λόγω της αδυναμίας αναπλήρωσής τους.

Σχετικά με την εστίαση, ανέφερε πως ακούμε ότι όλοι λένε πως ο πελάτης θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος και ο εργαζόμενος όχι.

Πάνω σε αυτό απάντησε πως τα 2 βασικά κριτήρια είναι ότι όπου μπορείς να έχεις διαρκώς μέτρο προφύλαξης το διαφοροποιεί, ποια είναι η ουσιώδης δραστηριότητα και ποια όχι. Σχετικά με τα μέτρα στο  θέατρο και όχι στο εστιατόριο, ανέφερε πως στο θέατρο είσαι όλη την ώρα με μάσκα και το θέατρο είναι ποιοτικά διαφορετικό είναι πολιτισμός και στοιχείο προσωπικότητας του καθενός.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response