Επίσημο δείπνο της Μαριάννας Λάτση στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τα 30 χρόνια από την ενθρόνισή του

Κοινοποίηση:
5438034

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο δεξιώθηκε η κυρία Μαριάννα Λάτση τη Δευτέρα 22/11 στο Μέγαρο «Παλλάς Αθηνά», στην Κηφισιά. Η κυρία Λάτση παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν της Παναγιότητός του, επ’ αφορμή της συμπλήρωσης 30 ετών από την ανάρρησή του στον Πατριαρχικό Θρόνο.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος Σαμαράς, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του εν Αθήναις Ιδρύματος Υποστηρίξεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Όπως είπε ο κ.κ. Βαρθολομαίος Σαμαράς «οἱ ἀναπτυξιακοὶ ὀργανισμοὶ τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου ἔλαβον τὴν ἀπόφασιν νὰ δράξουν τὴν εὐκαιρίαν τῆς ἐνταῦθα παρουσίας Σας, Παναγιώτατε, διὰ νὰ ὀργανώσουν τὴν πρὸς τιμήν Σας ἐκδήλωσιν αὐτήν, ἀφιερουμένην εἰς τὸν πανίερον θεσμὸν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, τὸν ὁποῖον ἐπὶ ἥμισυ καὶ πλέον αἰῶνος, ἑξήκοντα ἐτῶν, ἀπὸ διαφόρων θέσεων διακονεῖτε, ἀπὸ δὲ τριακονταετίας ἀπὸ τοῦ Ἱεροῦ Συνθρόνου τοῦ Πανσέπτου Πατριαρχικοῦ Ναοῦ».

Απευθυνόμενη στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της ορθόδοξης χριστιανοσύνης, η κυρία Μαριάννα Λάτση εξεφώνησε ομιλία, σε ιδιαίτερα θερμό, εγκάρδιο αλλά και συγκινητικό τόνο. Διότι η κυρία Λάτση έκανε μια μικρή αναδρομή στους στενούς δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο που ανέκαθεν είχε η οικογένειά της -και ιδιαίτερα ο αείμνηστος πατέρας της, ο Γιάννης Λάτσης.
Χαρακτηριστικά, η κυρία Μαριάννα Λάτση ανέφερε: «Παναγιώτατε, η σημερινή Σας παρουσία εδώ, σε ένα χώρο που ο πατέρας μου διαμόρφωσε και κοπιαστικά εργάσθηκε, κατά την τελευταία περίοδο της ζωής του, έχοντας ως σταθερή πυξίδα του την πρόοδο των ανθρώπων, το καλό της κοινωνίας και την αλληλεγγύη προς κάθε αδύναμο συνάνθρωπό μας, με πλημμυρίζει χαρά, και αισθάνομαι ότι ένα χρέος μου προς εκείνον εκπληρώνεται. Η οικογένειά μου κι εγώ σας ευχαριστούμε για την μεγάλη αυτή τιμή.

» Οι δεσμοί του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως με την οικογένειά μας είναι πολυετείς και στέρεοι. Ξεκίνησαν μέσα από την ιδιαίτερη πνευματική σχέση που είχε ο μακαριστός και αλησμόνητος Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Μελίτων Χατζής με τον πατέρα μου. Η μοναδική προσωπικότητα ενός εκ των κορυφαίων Ιεραρχών του εικοστού αιώνα, συνεπήρε τον πατέρα μου, ο οποίος συνδέθηκε με αυτόν -και διά μέσου αυτού με τους μακαριστούς Προκατόχους Σας, Οικουμενικούς Πατριάρχες Αθηναγόρα και Δημήτριο- και απέκτησε έκτοτε δεσμούς ειλικρινούς αγάπης και ανιδιοτελούς συμπορεύσεως με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

» Είμαι βέβαιη ότι η ψυχή του πατέρα μου αισθάνεται την παρουσία του πνευματικού τέκνου του φίλου του, Μητροπολίτου Μελίτωνος Χατζή, την δική Σας παρουσία, Παναγιώτατε, σε αυτόν εδώ το χώρο, όπου το σώμα του αναπαύεται δίπλα στο επιστέγασμα της επιγείου δραστηριότητάς του.

» Συγκινούμαι και μόνον με την σκέψη αυτή. Συγκινούμαι, διότι αποτελούσε αμετακίνητη επιθυμία ψυχής και επιλογή ζωής για τον πατέρα μου η πνευματική σχέση της οικογενείας του με την Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, το Φανάρι. Σε όλη του τη ζωή ο πατέρας μου τίμησε και διακόνησε τα όσια και ιερά του Πατριαρχείου, διότι το Φανάρι ήταν για αυτόν μια παρακαταθήκη ιερή για το Έθνος μας.

» Από της αναρρήσεώς Σας στον Οικουμενικό Θρόνο το 1991, η σκυτάλη της διατηρήσεως των μεταξύ μας δεσμών πέρασε, Παναγιώτατε, σε Εσάς και στον αγαπητό αδελφό μου Σπύρο Λάτση και επί τριάντα έτη την έχετε διαφυλάξει, σφυρηλατήσει και αναπτύξει».

Στην αντιφώνησή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ανταπέδωσε στην κυρία Μαριάννα Λάτση τη θερμή υποδοχή, τονίζοντας ότι «δραττόμεθα τῆς εὐκαιρίας διά νά ἀναφερθῶμεν καί ἡμεῖς, μετά τήν κυρίαν Λάτση, εἰς τήν μακροχρόνιον φιλίαν καί πνευματικήν σχέσιν, τήν ὁποίαν εἶχεν ὁ Γέροντας μέ τόν ἀείμνηστον Ἰωάννην Λάτσην. Ἀμοιβαία ἐκτίμησις καί ἐμπιστοσύνη, ἀνιδιοτέλεια καί πνεῦμα συνεργασίας, χαρά τῆς ἐπικοινωνίας καί κοινωνία τῆς ζωῆς, ἐχαρακτήριζαν τήν ἀνέφελον σχέσιν τῶν δύο αὐτῶν προσωπικοτήτων, ἡ ὁποία ἀπέβη πολλαπλῶς λυσιτελής διά τόν Οἰκουμενικόν Θρόνον. Εἴη ἡ μνήμη αὐτῶν αἰωνία!

» Εὐχαριστοῦμεν ἐκ βάθους καρδίας καί πάλιν τήν Εὐγενεστάτην κυρίαν Μαριάνναν Λάτση διά τήν ἀγάπην της καί διά τήν ἀσύγκριτον φιλοξενίαν. Ὑπενθυμίζομεν καί ὑπογραμμίζομεν ὅτι κάθε τιμή καί ἐκδήλωσις σεβασμοῦ πρός τό πρόσωπον τοῦ Πατριάρχου ἀπευθύνεται καί ἀνήκει εἰς τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον, καί ἀποτελεῖ ἀναγνώρισιν τῆς προσφορᾶς του πρός τόν λαόν τοῦ Θεοῦ καί τήν οἰκουμένην ὅλην».

Στο δείπνο το οποίο παρετέθη προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ.κ. Βαρθολομαίου στην Αθήνα κατά το διάστημα 20-25 Νοεμβρίου, η κυρία Μαριάννα Λάτση υποδέχτηκε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, Αρχιερείς, τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Υποστηρίξεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου Σαμαρά, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως -μεταξύ άλλων επιφανών εκπροσώπων της Εκκλησίας, του πολιτικού κόσμου κ.α.

Εκτός από τις ομιλίες της κυρίας Μαριάννας Λάτση και του Οικουμενικού Πατριάρχη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε επίσης ο λόγος του Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σταδιοδρομία του κ.κ. Βαρθολομαίου ως επικεφαλής της ορθόδοξης χριστιανοσύνης, καθώς και στην πολύπλευρη, ουσιαστική δράση που αναπτύσσει, με απαραμείωτη ένταση και επιμονή, από το 1991 έως σήμερα.

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ

Ακολουθεί ακέραιη η ομιλία της κυρίας Μαριάννας Λάτση προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου:

«Παναγιώτατε Οικουμενικέ Πατριάρχα Κύριε Βαρθολομαίε,
Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κύριε Ιερώνυμε, Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι Αρχιερείς, Κύριε Πρόεδρε, Κυρία Υπουργέ, Κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι, Καλωσορίσατε.
Παναγιώτατε,

Με απεριόριστο σεβασμό, ξεχωριστή τιμή, συγκίνηση και αγαλλίαση ψυχής, Σας υποδέχομαι σήμερα.
Η σημερινή Σας παρουσία εδώ, σε ένα χώρο που ο πατέρας μου διαμόρφωσε και κοπιαστικά εργάσθηκε, κατά την τελευταία περίοδο της ζωής του, έχοντας ως σταθερή πυξίδα του την πρόοδο των ανθρώπων, το καλό της κοινωνίας και την αλληλεγγύη προς κάθε αδύναμο συνάνθρωπό μας, με πλημμυρίζει χαρά, και αισθάνομαι ότι ένα χρέος μου προς εκείνον εκπληρώνεται. Η οικογένειά μου κι εγώ σας ευχαριστούμε για την μεγάλη αυτή τιμή.

Οι δεσμοί του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως με την οικογένειά μας είναι πολυετείς και στέρεοι. Ξεκίνησαν μέσα από την ιδιαίτερη πνευματική σχέση που είχε ο μακαριστός και αλησμόνητος Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Μελίτων Χατζής με τον πατέρα μου. Η μοναδική προσωπικότητα ενός εκ των κορυφαίων Ιεραρχών του εικοστού αιώνα, συνεπήρε τον πατέρα μου, ο οποίος συνδέθηκε με αυτόν και διά μέσου αυτού, – με τους μακαριστούς Προκατόχους Σας, Οικουμενικούς Πατριάρχες Αθηναγόρα και Δημήτριο και απέκτησε έκτοτε δεσμούς ειλικρινούς αγάπης και ανιδιοτελούς συμπορεύσεως με το Οικουμενικό Πατριαρχείο -. Είμαι βέβαιη ότι η ψυχή του πατέρα μου αισθάνεται την παρουσία του πνευματικού τέκνου τού φίλου του, Μητροπολίτου Μελίτωνος Χατζή, την δική Σας παρουσία, Παναγιώτατε, σε αυτόν εδώ το χώρο, όπου το σώμα του αναπαύεται δίπλα στο επιστέγασμα της επιγείου δραστηριότητάς του.

Συγκινούμαι και μόνον με την σκέψη αυτή. Συγκινούμαι, διότι αποτελούσε αμετακίνητη επιθυμία ψυχής και επιλογή ζωής για τον πατέρα μου η πνευματική σχέση της οικογενείας του με την Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, το Φανάρι. Σε όλη του τη ζωή ο πατέρας μου τίμησε και διακόνησε τα όσια και ιερά του Πατριαρχείου διότι το Φανάρι ήταν για αυτόν μια παρακαταθήκη ιερή για το Έθνος μας.

Από της αναρρήσεώς Σας στον Οικουμενικό Θρόνο το 1991, η σκυτάλη της διατηρήσεως των μεταξύ μας δεσμών πέρασε, Παναγιώτατε, σε Εσάς και στον αγαπητό αδελφό μου Σπύρο Λάτση και επί τριάντα έτη την έχετε διαφυλάξει, σφυρηλατήσει και αναπτύξει.

Οι έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε η παγκόσμια πανδημία το 2020 δεν επέτρεψαν την τέλεση της εορταστικής εκδήλωσης που είχαμε προγραμματίσει επ’ ευκαιρία της επετείου των ογδοηκοστών γενεθλίων Σας. Με ιδιαίτερη αγάπη Σάς εκφράζουμε σήμερα τις ευχές μας να έχετε έτη πολλά, έτη δημιουργικά, ειρηνικά και καρποφόρα, για να εργάζεσθε ακαταπόνητα για την Ορθοδοξία, το Γένος μας αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Παναγιώτατε,

Δεν μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε την εκδήλωση εκείνη τότε. Χαιρόμαστε που την πραγματοποιούμε σήμερα, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως τριάντα ετών Πατριαρχίας Σας. Όλα αυτά τα έτη αγωνίζεσθε για τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως με υποδειγματική εργατικότητα – τη βλέπουμε και τη διαπιστώνουμε όλοι μας με θαυμασμό – και αφουγκραζόμενος τα σημεία των καιρών, αναλαμβάνετε πρωτοβουλίες σε επίπεδο εκκλησιαστικό, χριστιανικό και διαθρησκειακό με οικουμενικό αντίκτυπο, αλλά και εν γένει ανθρωπιστικό. Εμείς οι Έλληνες Ορθόδοξοι καυχώμεθα για Εσάς, για τον Πατριάρχη μας. Σταθερή συμπαραστάτις στον αγώνα Σας αυτό η Χάρις του Θεού, που αδιαλείπτως Σάς προσφέρει δύναμη και έμπνευση να αντιμετωπίσετε δύσκολες καταστάσεις και να λάβετε προσωπικά κρίσιμες αποφάσεις σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει.

Υπηρετείτε την Ορθόδοξη Εκκλησία, βασιζόμενος στη βαθιά πίστη και αμετακίνητη επιθυμία Σας για την ειρήνη στον κόσμο, για την συμφιλίωση των λαών, για την καλλιέργεια της ελευθερίας στην θρησκευτική έκφραση των απανταχού της γης ανθρώπων, ώστε να μην αποτελεί αυτή αίτιο διαίρεσης και εχθρότητάς των αλλά μέσο αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης μεταξύ των.

Υπήρξατε πρωτοπόρος ενός οικολογικού κινήματος, σε εποχές που η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούσε αντικείμενο προβληματισμού πολύ λίγων παγκοσμίων ηγετών. Προσδώσατε θεολογική τεκμηρίωση και υπόσταση στο παγκόσμιο αυτό πρόβλημα. Δυστυχώς, δικαιωθήκατε στις ανησυχίες και στους φόβους που εκφράσατε, και σήμερα η ανθρωπότητα σπεύδει να αντιμετωπίσει εκείνα για τα οποία θα μπορούσε να έχει προνοήσει, αν εκινείτο με σεβασμό προς τη Δημιουργία του Θεού όπως εύστοχα είχατε ήδη από τριακονταετίας επισημάνει. Η πρωτοβουλία Σας αυτή Σάς προέβαλε και Σας δικαίωσε στη συνείδηση όλων, ώστε δικαίως να αποκαλείσθε παγκοσμίως «Πράσινος» Πατριάρχης.

Διοικείτε θυσιαστικά ένα Θεανθρώπινο υπεραιωνόβιο θεσμό, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο προσπαθείτε συνεχώς να εκσυγχρονίζετε οργανωτικά, τεχνολογικά αλλά και σε επίπεδο υποδομών. Παράλληλα, εμπλουτίζετε το ανθρώπινο δυναμικό της Εκκλησίας μας, προσελκύοντας νέους κληρικούς και χειροτονώντας νέους Ιεράρχες, που μαζί με Εσάς καλούνται να προάγουν το έργο του Πατριαρχείου στα πέρατα της γης, όπου υπάρχει ορθόδοξη παρουσία. Σε αυτό το έργο σας αρωγός από το 2003 στέκεται το Ίδρυμα Υποστηρίξεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου και τη συμμετοχή των εκλεκτών μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου οργάνωσε μαζί μας τη σημερινή τελετή προς τιμήν Σας. Το Ίδρυμα αυτό, στο οποίο συμμετείχαν και συμμετέχουν εκπρόσωποι της οικογενείας Λάτση, προσπαθεί όλα αυτά τα έτη να συνδράμει στο έργο σας, Παναγιώτατε, κυρίως στην υποστήριξη των υποδομών του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, με την ουσιαστική συνδρομή και σύμπραξη της Ελληνικής Πολιτείας.

Παναγιώτατε,

Δεν δύναμαι να μνημονεύσω όλα τα επιτεύγματα της Πατριαρχίας Σας. Εμείς, ως απλοί Χριστιανοί παρακολουθούμε το έργο Σας με απεριόριστο σεβασμό, θαυμασμό και ευγνωμοσύνη για ό,τι κάνετε και προσευχόμαστε για το καλό Σας και για την μακροημέρευσή Σας. Στο πρόσωπό Σας αναγνωρίζουμε τον φωτισμένο πνευματικό ηγέτη της Εκκλησίας μας, στον οποίο ακουμπάμε τις ελπίδες, την πίστη, τις χαρές αλλά και τις λύπες μας, τους φόβους και τις αδυναμίες μας. Είστε εδώ για όλους μας, από τον πρώτο πολίτη της κάθε χώρας μέχρι τον τελευταίο βιοπαλαιστή της, και προς όλους μας επιδεικνύετε την ίδια προσοχή, πραότητα και πνευματικότητα.

Σας ευχαριστούμε για όσα είστε για εμάς και με σεβασμό, αγάπη και τιμή ασπαζόμαστε την Πατριαρχική Δεξιά Σας. Θέλω να Σας διαβεβαιώσω, Παναγιώτατε, ότι η οικογένειά μου κι εγώ θα συνεχίσουμε την παράδοση που μας κληροδότησε ο αείμνηστος πατέρας μου Ιωάννης Λάτσης, την παράδοση στενών δεσμών με το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και τον Προκαθήμενο αυτού, Εσάς, Παναγιώτατε.

Κλείνοντας, θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω όλους εσάς, που με τη σημερινή παρουσία σας τιμάτε τον Πατριάρχη μας, με πρώτο τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κύριο Ιερώνυμο, τους Εξοχωτάτους Υπουργούς και τους Ιεράρχες μας.

Σας ευχαριστώ»

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Μεγάλες στιγμές ζούμε..Ο προδότης της Μακεδονίας και η κόρη του μεγάλου δοσίλογου του Κατάκωλου….Αυτήν είναι η σημερινή κατάσταση που ζούμε…

  2. Ο τουρκογερος της ορθοδοξίας μπορεί να συντρωγει με την Μαριάννα Λάτση, φωτογραφίζεται όμως με την οι-κωλογρια Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Άραγε, ο Θεόδωρος της Ιερής Επανάστασης, τί θα τους έκανε; Οι τράγοι του συστήματος που μας διοικεί, έχουν επιλέξει το γλείψιμο. Οι ακόλουθοι, γλείφουν τους γλειφτες.

Leave a Response