Επίδειξη ισχύος από τη Ρωσία: Στη δημοσιότητα βίντεο με τη δοκιμή των υπερσύγχρονων S-500, με την ονομασία «Προμηθέας»

Κοινοποίηση:
rosia-russia-s500-pyrauloi

Εντυπωσιακό βίντεο με τη δοκιμή του προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-500 εδάφους-αέρος με την ονομασία «Προμηθέας» και ακτίνα δράσης 600 χιλιομέτρων, έδωσε στη δημοσιότητα η Ρωσία.

Πρόκειται για όπλο με το οποίο η Ρωσία ελπίζει ότι όχι μόνο θα ενισχύσει την άμυνά της, αλλά θα γίνει και το best seller στις εξαγωγές των οπλικών της συστημάτων.

Θυμίζουμε ότι ο προκάτοχός του, το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, έχει γίνει αιτία γεωπολιτικών εντάσεων, με τις ΗΠΑ να αποτρέπουν τις χώρες να το αγοράσουν και στην περίπτωση της Τουρκίας να προσπαθούν, ανεπιτυχώς, να την αναγκάσουν να ακυρώσει την αγορά του.

Το βίντεο, που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, δείχνει μια γιγαντιαία κινητή βάση-εκτοξευτήρα με δύο μεγάλους κυλίνδρους, μέσα από τους οποίους εκτοξεύεται με μεγάλη ταχύτητα προς τον ουρανό ένας πύραυλος στο πεδίο δοκιμών Καπούστιν Γιαρ, του Νότιου Αστραχάν, στη νότια Ρωσία.

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA αναφέρει ότι είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Άμυνας δείχνει το σύστημα S-500 σε μια ζωντανή δοκιμή.

Τμήματα του βίντεο ήταν σκόπιμα θολά ή σκοτεινά, για να είναι πιο δύσκολο να εξεταστεί λεπτομερώς το σύστημα.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος έπληξε επιτυχώς «τον υψηλής ταχύτητας βαλλιστικό στόχο».

«Το σύστημα αντιαεροπορικής πυραυλικής άμυνας S-500 δεν έχει ανάλογο στον κόσμο και έχει σχεδιασθεί για να μπορεί να πλήττει όλο το φάσμα των υφιστάμενων και πολλά υποσχόμενων αεροδιαστημικών όπλων ενός πιθανού εχθρού σε ολόκληρο το φάσμα των υψομέτρων και των ταχυτήτων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Μόλις ολοκληρωθεί ο πλήρης κύκλος δοκιμών, το σύστημα θα παραδοθεί σε μονάδα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας κοντά στη Μόσχα, χωρίς να ορίζεται το χρονικό πλαίσιο.

Το σύστημα S-500, που φέρει την ονομασία «Προμηθέας», είναι ικανό να καταστρέψει βαλλιστικούς πυραύλους, αεροπλάνα και ελικόπτερα, και έχει ακτίνα δράσης περίπου 600 χιλιομέτρων.

Το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο δηλώσεις που είχε κάνει πέρυσι ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Αλεξέι Κριβαρούτσκο, αναφέρει ότι το σύστημα S-500 είχε προγραμματιστεί να παραδοθεί έως το 2025, με τις κρατικές συμβάσεις να υπογράφονται φέτος.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε μια μέρα αφότου η Ρωσία πραγματοποίησε τη δοκιμή του υπερηχητικού πυραύλου «Τσιρκόν» («Ζircon»), ενός όπλου για το οποίο ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει ότι είναι μέρος μιας νέας γενιάς πυραυλικών συστημάτων που δεν έχουν αντίστοιχα στον κόσμο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response