«Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»: Οδηγός βήμα προς βήμα για το νέο πρόγραμμα και το πότε ανοίγει η πλατφόρμα (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
1

Στην τελική ευθεία μπαίνει η νέα φάση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ», με το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων να «αγγίζει» τα 270 εκατ. ευρώ και να αφορά 25.000 ελληνικά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η πλατφόρμα για τις αιτήσεις ένταξης στο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σε ένα μήνα από σήμερα, περί τα μέσα Ιουλίου, με πιθανότερη ημερομηνία τη 12η Ιουλίου.

Το ΥΠΕΚΑ, στον τελευταίο οδηγό για το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» που εξέδωσε τον Μάρτιο, αναφέρει ότι το μέγιστο βασικό ποσοστό επιχορήγησης στις επιδοτούμενες εργασίες θα είναι το 60%. Παρά ταύτα, ανάλογα με τα εξαρτώμενα τέκνα -για κάθε ένα προβλέπεται αύξηση επιχορήγησης κατά 5%- το μέγιστο ποσό επιχορήγησης μπορεί να φτάσει έως και το 70%.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τί θα ισχύει κατά περίπτωση ανάλογα με τα εισοδήματα και τον αριθμό εξαρτώμενων τέκνων των δικαιούχων:

Τι παρεμβάσεις επιδοτεί το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»
Με το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να λάβουν επιδότηση και να προβούν σε σημαντικές παρεμβάσεις στις κατοικίες τους, που θα ωφελήσουν τόσο την τσέπη τους όσο και το περιβάλλον.

Στον οδηγό του «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι εξής βασικές κατηγορίες παρεμβάσεων:

Αντικατάσταση κουφωμάτων
Εγκατάσταση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης
Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης και ψύξης
Αναβάθμιση Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Στους δυο παρακάτω πίνακες -από την αναθεώρηση του Σεπτεμβρίου του 2018 για το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»- περιγράφονται αναλυτικά οι κατηγορίες και υποκατηγορίες των παρεμβάσεων:

Οι προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκoν»
Στο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» μπορούν να ενταχθούν κύριες κατοικίες όπως μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα. Εξαιρούνται, ωστόσο, τα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται ως κατοικίες (π.χ. καταστήματα ή γραφεία).

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το ΥΠΕΚΑ έχει διαχωρίσει τις προϋποθέσεις ανά κατηγορία κατοικίας (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες κ.ό.κ.).

Ενδεικτικά, για τις κατοικίες ισχύουν οι εξής γενικές προϋποθέσεις:

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response