Η ελαιοκράμβη (Brassica napus) είναι ένα φωτεινό κίτρινο ανθοφόρο φυτό που ανήκει στην οικογένεια του λάχανου. Οι καλλιεργητές το παράγουν εμπορικά για να το χρησιμοποιήσουν ως λάδι και ζωοτροφή. Λόγω ανησυχιών σχετικά με την υψηλή περιεκτικότητα του ελαιοκράμβης σε ερουκικό οξύ, οι παραγωγοί προηγουμένως πωλούσαν την καλλιέργεια μόνο για μη εδώδιμη χρήση. Το ερουκικό οξύ μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις αξιόπιστης πηγής, ιδιαίτερα στην καρδιά. Ωστόσο, Καναδοί επιστήμονες παρήγαγαν μια βελτιωμένη ποικιλία ελαίου και την κατέγραψαν ως canola στην αξιόπιστη πηγή του 1970. Εξ ορισμού, η canola έχει λιγότερο από 2% ερουκικό οξύ και χαμηλές γλυκοσινολικές ενώσεις, οι οποίες είναι ενώσεις στα σταυρανθή λαχανικά.
Επιπλέον, το 1977 η Ευρώπη εισήγαγε κραμβέλαιο χαμηλής περιεκτικότητας σε ερουκικό οξύ, που περιείχε λιγότερο από 5% ερουκικό οξύ και χαμηλές γλυκοσινολικές ενώσεις. Γενικά, όταν αναφέρονται σε βρώσιμο μαγειρικό λάδι, οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν τον όρο κραμβέλαιο και οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν λάδι κανόλα. Το κραμβέλαιο με υψηλότερο ερουκικό οξύ έχει επίσης βιομηχανικές χρήσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία και τη χημική βιομηχανία, αλλά αυτός ο τύπος λαδιού δεν είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση. Οι αγρότες στον Καναδά παράγουν περίπου 20 εκατομμύρια τόνους canola ετησίως, καθιστώντας τη χώρα ηγέτη παγκοσμίως στις εξαγωγές canola.
Τα μαγειρικά έλαια ελαιοκράμβης και canola περιέχουν λιπαρά οξέα, φυτοστερόλες και βιταμίνη Ε. Το κραμβέλαιο και το έλαιο canola μπορεί να έχουν πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία λόγω των ευεργετικών τους ενώσεων.
- Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων: Το κραμβέλαιο και το λάδι canola έχουν ευεργετικό προφίλ λίπους. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλότερα σε MUFA και PUFA. Η αξιόπιστη πηγή της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) αναφέρει το λάδι canola ως μαγειρικό λάδι που είναι καλύτερο για την υγεία. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κορεσμένα λιπαρά μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερόλη και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα MUFA και τα PUFA είναι καλύτερα για την υγεία Αν οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν με μέτρο.
Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή με ακόρεστα λίπη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση των PUFA. Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε αυτό το θέμα. Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι οι ενήλικες με κριτήρια κεντρικού λίπους και μεταβολικού συνδρόμου είχαν χαμηλότερη χοληστερόλη μετά την κατανάλωση ελαίου canola ως μέρος ενός προγράμματος διατήρησης βάρους. Η κεντρική παχυσαρκία αναφέρεται στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά ενός ατόμου.
- Το κραμβέλαιο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους: Ως λάδι χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, η ελαιοκράμβη μπορεί να βοηθήσει κάποιον να διατηρήσει ένα υγιές βάρος. Μια ανασκόπηση του 2019 Trusted Source βρέθηκε ότι η κατανάλωση ελαίου canola σε μέτρια ποσότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, οι συγγραφείς σημείωσαν επίσης ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.
Οι συγγραφείς πρότειναν ότι η υψηλή ποσότητα MUFA και PUFA οξειδώνεται αντί να αποθηκεύεται, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους. Σημείωσαν ότι η έρευνα δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή και το ελαιόλαδο με υψηλή περιεκτικότητα σε MUFA δεν προκαλούν αύξηση βάρους ή παχυσαρκία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι ακόμα δυνατό να αυξηθεί το βάρος από οποιοδήποτε λάδι ή τρόφιμο εάν ένα άτομο καταναλώνει περισσότερες θερμίδες από όσες καίει.
- Περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υποστηρίζουν την υγεία: Το έλαιο Canola περιέχει 1,28 g αξιόπιστης πηγής άλφα-λινολενικού οξέος (ALA) ανά κουταλιά της σούπας. Το ALA είναι ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που το σώμα μετατρέπει σε εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA).
Η έρευνα δείχνει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να ωφελήσουν στα ακόλουθα:
- την υγεία της καρδιάς και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
- την εγκεφαλική υγεία και γνώση
- την υγεία των ματιών και τον κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
- την υγεία των αρθρώσεων και τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας
- τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου
Αυτό που δεν λέει το άρθρο είναι η ελαιοκάμβρη (rapeseed) είναι ιδανική για λίπασμα μιας και ρίχνει άζωτο στο χωράφι.
Στην Αγγλία την μία χρονιά βάζουν σιτάρι και την δεύτερη χρονια ελαιοκάμβρη. Πουλάνε το σπόρο για λάδια και το υπόλοιπο φυτό ανακατέβεται στο όργωμα μαζί με το χωράφι ώστε να μην βάλουν λίπασμα όταν θα βάλουν σιτάρι. Πολλές φορές βάζουν 2 χρονιές σιτάρι ανά μία σοδιά ελαιοκάμβρη.
Έτσι οι παραγωγοί δεν πληρώνουν μία περιουσία για λιπάσματα και κερδίζουν χρήματα και από πάνω γιατί έχει καλή τιμή στην αγορά.
Και το σιτάρι είναι τρομερής ποιότητας και βιολογικό, αφού δεν έχει χρησιμοποιηθεί λίπασμα καθόλου.
Εμείς έχουμε το άριστο λάδι μας ( ελαιόλαδο) που είναι χίλιες φορές ανώτερο του κραμβελαίου. Οι πονηροί φωστήρες των Βρυξελλών που τ΄αρπάζουν από την Bayer-Monsanto, μας έλεγαν να αντικαταστήσουμε τις παραδοσιακές μας καλλιέργειες με καλλιέργεια ελαιοκράμβης, ο δε άλλος φωστήρας -ολετήρας και πιόνι της Ν.Τ., Γ. Παπανδρέου( Τζέφρυ) , παραμύθιαζε τους αγρότες της Αχαϊας και τους παρακινούσε να ξερριζώσουν τα ελαιόδενδρα τους και να τα αντικαταστήσουν με πράσινα άλογα. Συνεπώς μη διαφημίζετε το ωφέλιμον της ελαιοκράμβης και γίνεστε συνεργοί των κουτοπόνηρων ξένων που -έχω πλέον πεισθεί απόλυτα- ότι θέλουν να μας ξεκάνουν και βιολογικά. Μη βάζετε στο πιάτο σας τα προϊόντα τους, είναι ακατάλληλα γιά εμάς τους Ανθρώπους!!!