Εισαγγελείς κατά Εισαγγελέων στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρώπης

Κοινοποίηση:
FILE PHOTO: European Union flags fly outside the European Commission headquarters in Brussels, Belgium, April 10, 2019. REUTERS/Yves Herman/File Photo

Κλυδωνισμούς ενδέχεται να προκαλέσει στη σύνθεση του ελληνικού παραρτήματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρώπης δύο Ελλήνων εισαγγελέων, οι οποίοι ενώ είχαν επιλεγεί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, για δύο από τις επτά θέσεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα, “κόπηκαν” το Μάιο του 2021 από τη Ρουμάνα Γενική Εισαγγελέα Laura Codruta Kovesi, η οποία αμφισβήτησε την ομόφωνη κρίση του ΑΔΣ.

Η Λάουρα Κοβέσι θα συναντηθεί με την υπουργό Δικαιοσύνης και τον Γενικό Εισαγγελέα – Ειδήσεις

Η στάση της Ρουμάνας Γενικής Εισαγγελέως είχε χαρακτηριστεί από πολλούς στη Δικαιοσύνη “παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας”, χωρίς ωστόσο αυτό, να ανατρέψει την απόφαση της, που επισημοποιήθηκε πρόσφατα, καθώς ο Άρειος Πάγος όρισε τελικά, για τις θέσεις των δύο Ευρωπαίων Εισαγγελέων, που έμεναν κενές, τις Εισαγγελείς Εφετών Καλλιόπη Νταγιάντα και Ευγενία Κυβέλου, που είχαν επιλεγεί αρχικά ως επιλαχούσες.

Ο Εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου και η Αντεισαγγελέας Εφετών Αμαλία Μπακαλώνη, οι οποίοι ήταν οι αρχικές επιλογές του Αρείου Πάγου, για δύο από τις επτά θέσεις στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, καταθέτουν προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρώπης, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της Ρουμάνας Γενικής Εισαγγελέως της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και να τοποθετηθούν στις θέσεις τους στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, για τις οποίες είχαν αρχικά επιλεγεί ομόφωνα από το ΑΔΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Εισαγγελείς Τσορμπατζόγλου και Μπακαλώνη, υποστηρίζουν στην προσφυγή τους ότι, οι δύο Εισαγγελείς Νταγιάντα και Κυβέλου, οι οποίες κατέλαβαν τις θέσεις τους, υπολείπονται προσόντων.

Επιπλέον, οι δύο Εισαγγελείς επισημαίνουν στην προσφυγή τους ότι, παραβιάστηκαν η αρχή της ισότητας, η αρχής της ίσης μεταχείρισης, καθώς όπως ισχυρίζονται μόνον από αυτούς ζήτησαν υπηρεσιακά αρχεία, που να αποδεικνύουν την εμπειρία τους στο χειρισμό υποθέσεων αρμοδιότητας Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, καθώς επίσης παραβιάστηκε και η αρχή της αμεροληψίας.

Ειδικά περί μερολοληψίας, “δείχνουν” τον Έλληνα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, Εισαγγελέα Εφετών Δημήτρη Ζημιανίτη, υποστηρίζοντας ότι, “μερολήπτησε υπέρ των Εισαγγελέων, που επελέγησαν, με τις οποίες διατηρούσε σχέσεις οικειότητας, επειδή συνυπηρετούσαν”.

Παράλληλα, οι Εισαγγελείς Τσορμπατζόγλου και Μπακαλώνη θα διεκδικήσουν και αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης.

Πηγή: fantomas.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: