Εισαγγελέας Τζιοβάνι Φαλκόνε: Ο Άντρας με τα “χοντρά” παντελόνια που διέλυσε τη Μαφία αλλά στην Ελλάδα ΠΟΤΕ δεν θα μπορέσει να του μοιάσει κανείς…

Κοινοποίηση:
falkone1

mafia1

Ιταλός μαφιόζος νεκρός. Οι σημερινές ελληνικές εικόνες, είναι πταίσματα, μπροστά στα θύματα της Ιταλικής Κόζα Νόστρα

Ο Τζοβάνι Φαλκόνε (Giovanni Falcone, 18 Μαΐου 1939 – 23 Μαΐου 1992) ήταν Ιταλός δικαστής ο οποίος ειδικευόταν στην δίωξη της Σικελικής Κόζα Νόστρα. Σκοτώθηκε από την Μαφία, μαζί με την γυναίκα του και τρεις από τους σωματοφύλακές του, από μια έκρηξη δυναμίτη 350 kg τοποθετημένου στο πλάι του αυτοκινητοδρόμου από το Αεροδρόμιο του Παλέρμο κοντά στην πόλη του Κάπασι.

Η ιστορία της ζωής του είναι σχεδόν παρόμοια με αυτή του κοντινότερου φίλου του Πάολο Μπορσελίνο. Οι δύο άντρες μοιράζονταν την καταγωγή τους από μια ιδιαίτερα φτωχή περιοχή του Παλέρμο, είχαν καριέρες ως δικαστές της αντιμαφίας, και ισοδύναμα τραγικές μοίρες: και οι δύο σκοτώθηκαν (λιγότερο από δύο μήνες μεταξύ τους) σε ιδιαίτερα τολμηρές, μοχθηρές και αιματοβαμμένες βομβιστικές επιθέσεις το 1992. Σε αναγνώριση των προσπαθειών τους στις δίκες της μαφίας, η μνήμη τους τιμήθηκε με το ιταλικό “Medaglia d’oro al valor civile” (Χρυσό μετάλλιο για πολιτική ανδρεία) το 1992. Επίσης το ζευγάρι ονομάστηκε “ήρωες των τελευταίων 60 ετών” στο τεύχος της 13ης Νοεμβρίου 2006 του Time Magazine.

Λίγο μετά από την δολοφονία του δικαστή Τσέζαρε Τερανόβα, ο Φαλκόνε άρχισε να δουλεύει για τον κλάδο του Γραφείου Δίωξης (Ufficio istruzione) στο Παλέρμο. Το Μάιο του 1980, ο αρχηγός του γραφείου Ρόκο Σίνιτσι διόρισε τον Φαλκόνε να ερευνήσει ένα μείζον δίκτυο διακίνησης ηρωίνης διευθυνόμενο από τον Ροζάριο Σπατόλα και τον Σαλβατόρε Ιντσερίλο. Από την Σικελία ηρωίνη μετακινούνταν στην οικογένεια εγκλήματος των Γκαμπίνο στη Νέα Υόρκη, οι οποία ήταν σχετιζόμενη με τους Ιντσερίλο.

Ο δικαστής δίωξης Γκαετάνο Κόστα ο οποίος είχε υπογράψει 53 εντάλματα σύλληψης εναντίον του δικτύου διακίνησης ηρωίνης της οικογενείας Σπατόλα-Ιντσερίλο-Γκαμπίνο το Μάϊο του 1980 δολοφονήθηκε στις 6 Αυγούστου 1980, με διαταγή του Ιντσερίλο.

Ο Φαλκόνε εισήγαγε μια καινοτόμο τεχνική έρευνας, ακολουθώντας το «ίχνος των χρημάτων», για να χτίσει την υπόθεσή του. Ακολούθως, έγινε μέρος της Δεξαμενής Αντιμαφίας του Παλέρμο, δημιουργημένης από τον δικαστή Ρόκο Σίνιτσι. Η δεξαμενή Αντιμαφίας ήταν μια ομάδα ερευνώντων δικαστών οι οποίοι δουλεύουν μαζί στενά μοιραζόμενοι πληροφορίες για να διαχέουν την υπευθυνότητα και για να αποτρέψουν ένα άτομο να γίνει η μοναδική θεσμική μνήμη και ο μοναχικός στόχος. Με τον Φαλκόνε, η ομάδα αποτελούνταν από τους Πάολο Μπορσελίνο, Τζιουζέπε Ντι Λέλο και Λεονάρντο Γκουαρνότα.

Η δεξαμενή Αντιμαφίας έβαλε τις βάσεις για την Δίκη Μάξι εναντίον της Σικελικής Μαφίας- Κόζα Νόστρα- στην προκαταρκτική ερευνητική φάση. Μετά από την δολοφονία του Σίνιτσι τον Ιούλιο του 1983, ο διάδοχός του, Αντονίνο Καπονέτο, διεύθυνε την δεξαμενή. Ο Φαλκόνε ήταν ένας από τους μείζονες οργανωτές της δίκης η οποία άρχισε στις 10 Φεβρουαρίου 1986, και τελείωσε στις 16 Δεκεμβρίου 1987.

Από 474  Μαφιόζους αρχικά κατηγορουμένους, 360 καταδικάστηκαν για σοβαρά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων, 119 ερήμην.

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στη δίκη ήταν η μαρτυρία του Τομάζο Μπουσκέτα, ενός από τους πρώτους Σικελούς μαφιόζους που έγιναν πληροφοριοδότες (πεντίτο). Ήταν ο Φαλκόνε με τον οποίον ο Μπουσκέτα προτιμούσε να μιλάει όταν έδινε τα μυστικά της Μαφίας, καθώς ο Μπουσκέτα αργότερα υποστήριζε ότι, ενώ οι άλλοι δικαστές και επιθεωρητές τον πατρονάρανε, ο Φαλκόνε τον μεταχειριζόταν με σεβασμό.

Κατά τη διάρκεια του 1988 ο Φαλκόνε συνεργάστηκε με τον Ρούντι Τζουλιάνι, εκείνον τον καιρό Εισαγγελέα των ΗΠΑ για την Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, στις επιχειρήσεις ενάντια στις οικογένειες Γκαμπίνο και Ιντσερίλο.

350 KIΛΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ

falcone-dead

Ο Φαλκόνε σκοτώθηκε με την γυναίκα του Φραντσέσκα Μορβίλο (η ίδια ήταν δικαστής) και τρεις αστυνομικούς: τους Ροκο Ντι Σίλο, Αντόνιο Μοντινάρο, και Βίτο Σιφάνι, κοντά στο Κάπατσι στον αυτοκινητόδρομο μεταξύ του Διεθνές Αεροδρομίου του Παλέρμο και της πόλης του Παλέρμο στις 23 Μαΐου 1992. Το θωρακισμένο Fiat Corma στο οποίο ταξίδευε ανατινάχθηκε από μια βόμβα (350 kg εκρηκτικών) η οποία είχε τοποθετηθεί σε χαντάκια σκαμμένα στην πλευρά του δρόμου. Καθώς περνούσε πάνω από την βόμβα, ο Φαλκόνε οδηγούσε το αυτοκίνητό του με μια εκτιμημένη ταχύτητα 160 km/h.

rina2

Η δολοφονία οργανώθηκε από τον Σαλβατόρε Ριίνα για εκδίκηση για την καταδίκη από τον Φαλκόνε πολλών μαφιόζων στις Δίκες Μάξι. Στην μείζονα καταστολή εναντίον της Μαφίας που ακολούθησε τους θανάτους των Φαλκόνε και Μπορσελίνο, ο Ρίινα συνελήφθη και εξέτιε ισόβια κάθειρξη, μέχρι που πέθανε στη φυλακή πριν από 3 χρόνια, για την κύρωση των θανάτων και των δύο δικαστών καθώς και για πολλά άλλα εγκλήματα. Ένας άλλος μαφιόζος καταδικασμένος για τη δολοφονία του Φαλκόνε είναι ο Τζοβάνι Μπρούσκα, επίσης γνωστός ως ‘lo scannacristiani’ (ο σφαγέας ανθρώπων) και ήταν ένας από τους συνεργάτες του Ρίινα ο οποίος παραδέχθηκε ότι ήταν αυτός που πραγματικά πυροδότησε τα εκρηκτικά.

Θέλει κάποιος να συγκρίνει εκείνους τους ήρωες με τους σημερινούς πρωταγωνιστές της σάπιας πολιτικής ζωής του τόπου; Αμφιβάλλουμε.

Eις μνήμην…

giovanni_falcone-makeleio

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

15 Σχόλια

  1. Ο Κύριος να αναπαυση τις ψυχές τους, καλό Παράδεισο.
    Παλληκάρια πάντα θα υπάρχουν, εις τους αιώνας….

  2. Θυμάμαι κάποτε τον Λιακοπουλο που αναρωτιόταν. (Γιατί όλοι οι στρατοί του κόσμου δεν μπορούν να αντίμετωπισουν μια χούφτα βρωμιαρηδες; Βλέπε Ροκφέλερ, Σιωρα κ. λ. π.)

  3. Τιμή και Δόξα σε όσους έχουν μεγάλα και μαλλιαρά …παντελόνια, όπως αυτός

  4. βασικά δεν νομίζω ότι το πρόβημα της Ελλάδος είναι μερικοί πορτιέρηδες που αλληλοσκοτώνονται αλλά η κυβερνητική νεοταξική μαφία που κυβερνά την χώρα από την δολοφονία του Καποδίστρια

  5. Να ξαναψηφίσετε όλοι οι χαζοί Νέα Δημοκρατία μαυτά τα χάλια της Ελλάδας σήμερα

  6. ….ΕΝΩ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΦΟΡΑΝΕ ΤΙΣ ΖΑΡΤΙΕΡΕΣ….

  7. Ποια παντελονια μωρε?? Σαβανο του φορεσαν και ειδε τα κυπαρισσια αναποδα… Ενας εισαγγελεας ενας πολιτικος δεν φτανει για να ξεβρωμισει μια χωρα. Οι ολοι η κανεις. Εναν δυο τρεις τους στελνουν στον Αι Πετρο.

  8. Καταρχήν γράφετε..Φαλκονε ο άντρας που διέλυσε την Μαφία στην Ιταλία κτλ…η Μαφία στην συγκεκριμένη χώρα δεν διαλύθηκε ποτέ… αντίθετα ζει και βασιλεύει, βρίσκεται μέσα στους θεσμούς, στο κράτος και τα λευκά κολάρα διακινούν τα τεράστια ποσά από τα έσοδα της…είναι ικανή να διαφθείρει τους πάντες..και είναι παρούσα στις πέντε ηπείρους…στην Ευρώπη βρίσκεται πίσω από την διακίνηση τεράστιων ποσοτήτων κοκαινης..με διασυνδέσεις σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης… κάποιοι δικαστές προσπάθησαν να τα βάλουν μαζί της όμως είχαν τραγικό τέλος όπως οι ήρωες Φαλκονε και Μπορσελινο που πήγαν να βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο και τους ανατίναξαν στον αέρα… μετά από αυτούς σχεδόν κανένας άλλος δικαστής δεν τόλμησε να ψάξει σε βάθος όλοι φοβούμενοι για τη ζωή τους… αραιά και που γίνονται συλλήψεις όμως αυτές είναι σταγόνα στον ωκεανό ή για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου ότι πολεμάνε το οργανωμένο έγκλημα… αυτά.

    1. Τη Μαφία της Σικελίας την Κοζα Μόστρα διέλυσε.
      Μη μπερδεύεις την Καμόρα και τη Ντραγκετα που είναι παντοδυναμες

  9. ΠΩΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΕΤΣΙ ΑΥΤΗ Η ΑΘΛΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ?
    ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ?

  10. ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΑ ΕΙΧΕ ΒΑΛΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ, Ο ΓΚΟΥΑΡΙΝΙΕΛΟ. ΑΥΤΟΣ ΧΤΥΠΟΥΣΕ ΜΕΣΩΪ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ.

  11. ΜΠΡΑΒΟ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ. ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ κ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΛΕΟΝ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.

  12. ο λασκαριδης που εχει χεσμενο τον πρωθυπουργο προ καιρου ειχε χαρακτηρισει ως συγχρονο ελληνα τοτο ριινα ,τον αξεστο υπερηλικα ελληνα πετρελαια.
    υπηρχαν μεχρι πριν λιγες δεκαετιες και εντιμοι ελληνες δικαστες και εισαγγελεις
    σημερα εχουμε τη σακελλαροπουλου τον πλιωτα και αλλους που δεν νομιζω οτι εχουν καμια σχεση με φαλκονε μπορσελινο.
    αλλωστε ολοι οι δικαστες παγκοσμια σημερα υπηρετουν την ο-σαλλιβαν του σκατα στον ταφο του ροκφελλερ και του αλγοριθμου του διεστραμμενου γκειτς.

Comments are closed.