Εικόνες χούντας στην Αυστραλία – Δίνονται περισσότερες εξουσίες στην αστυνομία για να επιβάλλει μέτρα lockdown

Κοινοποίηση:
australian-police

Το ξέσπασμα που αποδίδεται στην παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού συνεχίζει να παίρνει διαστάσεις στη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας:
στο Σίδνεϊ ανακοινώθηκε σήμερα ότι το προηγούμενο 24ωρο διαγνώστηκαν 239 κρούσματα του SARS-CoV-2, ο υψηλότερος αριθμός σε ημερήσια βάση από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην επικράτεια της χώρας-ηπείρου της Ωκεανίας, εξέλιξη που ώθησε τις αρχές να δώσουν περισσότερες εξουσίες στην αστυνομία, ιδίως να κλείνουν καταστήματα που δεν συμμορφώνονται προς τα μέτρα.

Πάνω από δύο εκατομμύρια κάτοικοι σε οκτώ περιοχές της πόλης που χαρακτηρίζονται εστίες θα αναγκαστούν να φορούν μάσκες όταν βγαίνουν από το σπίτι και να παραμένουν σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από το σπίτι.

Το Σίδνεϊ διανύει την πέμπτη από τις εννέα εβδομάδες του lockdown, που παρατάθηκε χθες και πλέον αναμένεται να αρθεί την 28η Αυγούστου, όμως η εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που είναι πολύ πιο μολυσματικό, συνεχίζεται.

«Το μόνο που χρειάζεται είναι μια φούχτα άνθρωποι, ή ένα μικρό ποσοστό, να κάνουν το λάθος πράγμα, για να υποστούμε ήττα όλοι μας. Και δεν αντέχουμε άλλες ήττες», τόνισε η Γκλάντις Μπερετζίκλιαν, η πολιτειακή πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Σίδνεϊ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Τουλάχιστον 66 από τους ανθρώπους που διαγνώστηκε ότι έχουν μολυνθεί είχαν επαφές στην κοινότητα.

Οι αρχές έχουν διαμηνύσει ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν θα αρθούν προτού τα κρούσματα πλησιάσουν το μηδέν.

Την προηγουμένη, είχαν ανακοινωθεί 177 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Το Σίδνεϊ, όπου ζει το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού της Αυστραλίας (25 εκατ.), είναι αντιμέτωπο με το χειρότερο ξέσπασμα της πανδημίας φέτος. Έχουν εντοπιστεί ως εδώ πάνω από 2.800 κρούσματα και 182 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία. Σήμερα ανακοινώθηκε πως άλλοι 2 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, αυξάνοντας τα θύματα του τρέχοντος ξεσπάσματος σε 13.

Καθώς μόλις το 17% των πολιτών της Νέας Νότιας Ουαλίας έχουν εμβολιαστεί, τα κρούσματα αυξάνονται σταθερά παρά τα μέτρα που εφαρμόζονται στο ευρύτερο Σίδνεϊ από την 26η Ιουλίου.

Το lockdown θα έχει βαρύ αντίκτυπο στην οικονομία της Αυστραλίας, καθώς πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει. Η χώρα είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να καταγράφει ύφεση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζος Φράιντενμπεργκ πάντως εξέφρασε σήμερα την ελπίδα μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι η ύφεση θα αποφευχθεί εάν η Νέα Νότια Ουαλία θέσει σύντομα υπό έλεγχο την υγειονομική κρίση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: