Εικόνα «Κολομβίας» δίνει για Ελλάδα ο ΟΟΣΑ: Καρτέλ και μονοπώλια σε λιανεμπόριο, φάρμακα, σταθερή τηλεφωνία

Κοινοποίηση:
oosa-ktirio-2048x1365

Σε έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τις συνθήκες ανταγωνισμού στην Ελλάδα, αναδεικνύεται ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα ανταγωνισμού σε τομείς όπως οι δικηγόροι, το λιανεμπόριο, τα φάρμακα και η σταθερή τηλεφωνία.

Τα ευρήματα του ΟΟΣΑ έρχονται ουσιαστικά να αποκαθηλώσουν τα όσα οι κυβερνητικοί αναφέρουν για την πορεία της οικονομίας και να επιβεβαιώσουν τα όσα η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ έδειξε, δηλαδή ότι κυριαρχούν τα καρτέλ στις τιμές και αυξημένο λειτουργικό κόστος για τις μικρές επιχειρήσεις.

Παρά τις πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί από το 2018, οι συγκεκριμένοι κλάδοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. 

Η έκθεση επισημαίνει ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των ηλεκτρονικών επικοινωνιών ευνοεί τον ανταγωνισμό, όμως οι οδικές μεταφορές και οι υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις.

Επιπλέον, οι αυστηρές ρυθμίσεις που ισχύουν για επαγγέλματα όπως οι δικηγόροι και οι αρχιτέκτονες, περιορίζουν τον ανταγωνισμό, δημιουργώντας φραγμούς στην είσοδο νέων επαγγελματιών.

Ο ΟΟΣΑ προτείνει την ενίσχυση του ανταγωνισμού στους τομείς αυτούς, προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές μεταξύ δημοσίων αξιωματούχων και ομάδων συμφερόντων, ενώ το κανονιστικό πλαίσιο της χώρας για τα λόμπι διασφαλίζει υψηλότερα επίπεδα διαφάνειας και λογοδοσίας από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Ωστόσο, παραμένουν περιθώρια βελτίωσης, ιδιαίτερα στην αξιολόγηση του αντίκτυπου νέων και υφιστάμενων νόμων και κανονισμών στον ανταγωνισμό, καθώς και στην αντιμετώπιση των υψηλών μη δασμολογικών εμπορικών φραγμών.

Τέλος, η έκθεση τονίζει την ανάγκη για την περαιτέρω ευθυγράμμιση της διακυβέρνησης των κρατικών επιχειρήσεων με τις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ, ώστε να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Πολύ οξυδερκής ο ΟΟΣΑ!!! Τώρα κατάλαβε αυτό που οι Έλληνες ξέρουν από το 1966, δηλ. ότι η χώρα παραδόθηκε στις πάσης φύσεως συμμορίες μαφιόζων , που έκτοτε την έχουν κατασπαράξει. Και καλά οι ξένοι, οι δήθεν σύμμαχοι και φίλοι. Δεν περιμένεις και τίποτε καλό από αυτούς. Οι ντόπιοι κατσαπλιάδες και κοντζαμπάσηδες, δεν έχουν στάλα τσίπα πάνω τους γιά τις προδοσίες που έχουν διαπράξει εις βάρος της χώρας που τους γέννησε( μαύρη ώρα) και που τους τρέφει; Δεν ντρέπονται να πλουτίζουν εις βάρος του λαού;
    Οχι, δεν ντρέπονται και νομίζουν μέσα στην οίηση τους ότι οι πολίτες αδιαφορούν ή δεν κατανοούν το τι γίνεται. Λοιπόν οι πολίτες σιχαίνονται ακόμη και να τους φτύσουν. Κι επειδή είναι φιλήσυχοι τους έχουν γυρίσει την πλάτη, γιατί αν δεν ήταν φιλήσυχοι θα τους είχαν πετροβολήσει αγρίως. Αλλά μην ανησυχούν, θα τους περιποιηθούν τα πακιά που μαζεύουν ασύστολα στην επικράτεια.

Leave a Response