Ειδικοί εξηγούν πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα σεντόνια – Όλες οι συμβουλές για το σωστό καθάρισμα! Όλα όσα πρέπει να προσέξετε!

Κοινοποίηση:
σεντονια

Ο ύπνος είναι αδιαμφισβήτητα ένας πολύ σημαντικός παράγοντας υγείας και ευεξίας. Τα καθαρά σεντόνια κάνουν ακόμα πιο απολαυστικές τις ώρες που περνάμε στο κρεβάτι μας γι’ αυτό πρέπει να φροντίζουμε συστηματικά για την καθαριότητά τους. Τα σεντόνια συγκεντρώνουν σωματικά υγρά, σκόνη, ακάρεα και για όσους έχουν κατοικίδια τρίχες από τα τετράποδα.

Καλό θα είναι τα σεντόνια να αλλάζονται και να πλένονται μία φορά την εβδομάδα σύμφωνα με τη βιβλιογραφία που επικαλούνται οι New York Times. Αν και για κάποιους η αλλαγή των σεντονιών μία φορά κάθε επτά μέρες μπορεί να φαντάζει ταλαιπωρία λόγω των γρήγορων ρυθμών ζωής οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας στο κρεβάτι γι’ αυτό αξίζει τον κόπο να διατηρούμε τα σεντόνια μας καθαρά. Εξίσου σημαντικό με το πόσες φορές τα πλένουμε είναι και ο τρόπος καθώς η σωστή μέθοδος καθαρισμού παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους.

Πριν ρίξουμε τα σεντόνια στο πλυντήριο ρούχων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στους λεκέδες κάποιο καθαριστικό. Είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που υπάρχουν στο προϊόν, για να αποφύγουμε τυχόν καταστροφές στο ύφασμα. Ρίχνουμε τοπικά το υγρό στους λεκέδες και τρίβουμε. Για δύσκολους λεκέδες όπως αίμα, καφές ή κρασί μουλιάζουμε το ύφασμα όλο το βράδυ πριν το πλύνουμε. Ιδιαίτερα αποτελεσματικό είναι και το σαπούνι πιάτων, που λειτουργεί κυρίως για την αφαίρεση λεκέδων από λάδι και φαγητό.

Αν χρησιμοποιείτε και στεγνωτήριο, προσοχή! Οι λεκέδες συνήθως δεν σταθεροποιούνται αν δεν «ψηθούν» σε ένα κύκλο στεγνώματος, οπότε πριν μεταφέρετε τα σεντόνια στο στεγνωτήριο βεβαιωθείτε ότι οι λεκέδες έχουν βγει. Αν δεν έχουν βγει πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία με το καθαριστικό.

Το στέγνωμα των σεντονιών πρέπει να γίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία, καθώς έτσι παρατείνεται η διάρκεια ζωής τους. Η χαμηλή θερμοκρασία βοηθάει το ύφασμα να μην συρρικνώνεται και προστατεύει τις ίνες του. Είναι καλύτερο, λένε οι ειδικοί, να στεγνώσετε τα σεντόνια σε χαμηλή θερμοκρασία για 45 λεπτά, αντί σε υψηλή για 15 λεπτά.

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε όμορφα και απαλά τα σεντόνια σας είναι τα πλένετε σε χαμηλή θερμοκρασία, ιδανικά με κρύο νερό. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που το ζεστό νερό συνίσταται, όπως όταν υπάρχουν λεκέδες από καφές, αλλά και μετά από κάποια ασθένεια. Από το κρύο νερό εξαιρούνται τα παιδικά σεντόνια για λόγους απολύμανσης.

Προσοχή στα καινούργια σεντόνια
Όταν έχετε μόλις αγοράσει καινούργια σεντόνια και έχετε ευαίσθητο δέρμα, θα πρέπει να προσθέσετε ένα επιπλέον βήμα πριν τα χρησιμοποιήσετε. Κάποια σεντόνια περιέχουν μικρές ποσότητες φορμαλδεΰδης, προκειμένου να μην τσαλακώνουν πολύ, η οποία μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα εξ επαφής. Εάν λοιπόν ανησυχείτε για τα εργοστασιακά φινιρίσματα μπορείτε να αφαιρέσετε τις ουσίες προσθέτοντας στον κύκλο πλύσης ¼ φλιτζάνι λευκό ξίδι. Λάβετε βέβαια υπόψιν σας ότι τα φινιρίσματα είναι αυτά που δίνουν στα σεντόνια αντοχή, οπότε μην γίνετε πολύ επιθετικοί στην αφαίρεσή τους.

Όσο και αν ακούγεται παράξενο σε κάποιους οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγουμε τα μαλακτικά ή τουλάχιστον να μην τα βάζουμε σε κάθε πλύση. Τα μαλακτικά αφήνουν υπολείμματα που δεν επιτρέπουν στο ύφασμα να αναπνέει. Και αν αυτά θα υπολείμματα συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου τα σεντόνια σας μπορεί να υπερθερμανθούν.

Αν θέλετε να λευκάνετε τα σεντόνια σας με χλωρίνη προτιμήστε μόνο τα λευκά και όχι τα χρωματιστά. Το συγκεκριμένο χρώμα συνίσταται και σε όσους χρησιμοποιούν φαρμακευτικά προϊόντα, όπως κρέμες για την ακμή που αφήνουν σημάδια και δύσκολα βγαίνουν. Στο λευκό όμως ένας τέτοιος λεκές θα είναι σχεδόν αόρατος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: