Εγκλήματα: Οι μεγαλύτερες ανεξιχνίαστες υποθέσεις στην Ελλάδα

Κοινοποίηση:
eleutheria-agrafiotou-dolofonos2-1509135090-1510579630-600x307

Ο 36χρονος κακοποιός, που εντοπίστηκε και συνελήφθη στη Μάλτα, αναμένεται να εκδοθεί εντός λίγων ημερών στην Ελλάδα.

Η υπόθεση της διπλής δολοφονίας στο νησί του Σαρωνικού είχε σοκάρει τη χώρα, ενώ για πολλά χρόνια ο δράστης παρέμενε ελεύθερος.

Οι ανεξιχνίαστες υποθέσεις ενέχουν πάντα έντονο το στοιχείο του μυστηρίου. Στη ΓΑΔΑ οι φάκελοι των υποθέσεων που έχουν «μπήκαν στο συρτάρι» όλο και συσσωρεύονται με τις αρχές να μην έχουν καταφέρει να δώσουν απαντήσεις σε άγριες μυστηριώδεις δολοφονίες.

Ποιος δολοφόνησε την 69χρονη συνταξιούχο Ελευθερία Αγραφιώτη που βρέθηκε νεκρή σε ένα σκοτεινό κλιμακοστάσιο σε γκαράζ σούπερ μάρκετ στο Μαρούσι;

Κάτω από ποιες συνθήκες βρήκε τραγικό θάνατο ο φοιτητής Νίκος Χατζηπαύλου στην Κάλυμνο;

Η δολοφονία της Αγραφιώτου

Ένα έγκλημα που συγκλόνισε το πανελλήνιο, με όλη τη σημασία της λέξης, όχι μόνο για την αγριότητα της δολοφονίας, αλλά και λόγω των σκοτεινών και αρρωστημένων σεξουαλικών ενστίκτων του αδίστακτου δολοφόνου.

Πέρα απ’ όλα αυτά, όμως, το έγκλημα σόκαρε για ακόμα έναν λόγο: διότι αφορούσε μια γυναίκα της διπλανής πόρτας, μια γυναίκα που ζούσε μόνη της και είχε αγωνιστεί για την ζωή, με μοναδικό της στήριγμα την γηραιά μητέρα της.

Οι Αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, δεν έχουν κλείσει το φάκελο της δολοφονίας με την ένδειξη “Ανεξιχνίαστο”, αλλά συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τις έρευνες, ευελπιστώντας κάποια στιγμή να έχουν θετικά αποτελέσματα.

Τον Απρίλιο του 2016 δηλώθηκε από συγγενείς της, η εξαφάνιση της Ελευθερίας Αγραφιώτου και άμεσα είχαν ξεκινήσει οι έρευνες, χωρίς όμως αποτελέσματα. Ένα μήνα μετά, ανακαλύπτεται τυχαία και λόγω αφόρητης δυσοσμίας που αναδυόταν από το εγκαταλειμμένο υπόγειο του εμπορικού κέντρου, το πτώμα της άτυχης γυναίκας και μάλιστα σε προχωρημένη σήψη.

Όπως είχε διαπιστωθεί από την αυτοψία στον χώρο, ο δράστης είχε ακινητοποιήσει την 69χρονη την στιγμή που βγήκε από το αυτοκίνητο της, στο λειτουργικό πάρκινγκ του χώρου και την χτύπησε με αγριότητα στο κεφάλι. Ωστόσο, παρά το χτύπημα, η Ελευθερία Αγραφιώτου, όπως μαρτυρούν τα αιματηρά σημάδια που άφησε στο χώρο, προσπάθησε να διαφύγει από τα χέρια του δολοφόνου, με αποτέλεσμα ο δράστης να την χτυπήσει εκ νέου στο κεφάλι, σε κολώνα του παρκινγκ και στην συνέχεια να την σύρει μέχρι την κλειστή πόρτα του εγκαταλειμμένου υπογείου, όπου και την πέταξε από τις σκάλες. Εκεί, πλέον, φέρεται να την κακοποίησε και στην συνέχεια να της κατάφερε θανατηφόρα χτυπήματα.

Ο θάνατος φοιτητή στην Κάλυμνο

Ο Νίκος Χατζηπαύλου εντοπίστηκε σε απόκρημνη περιοχή κοντά στη Χώρα Καλύμνου, 200 περίπου μέτρα από το σημείο που είχε βρεθεί το ποδήλατό του το 2017.

Στα γυμνά μέρη του σώματος του άτυχου φοιτητή, δηλαδή στα χέρια, τα πόδια, και το πρόσωπο υπήρχαν μώλωπες αλλά και γδαρσίματα σαν το πτώμα να είχε συρθεί και «πεταχτεί» στο σημείο…

Οι συγγενείς του φοιτητή, που από την πρώτη στιγμή μίλαγαν για δολοφονία, δεν σταμάτησαν να αναζητούν την αλήθεια, καθώς δεν πίστεψαν την εκδοχή ότι ο Νίκος γλίστρησε και έπεσε από τα βράχια.

«Πιστεύουμε πως ο Νικόλας δολοφονήθηκε. Η περιοχή όπου βρέθηκε το παιδί φημίζεται για την παραβατικότητά της. Είναι γνωστό αυτό στην Κάλυμνο, χωρίς να σημαίνει τίποτα για το υπόλοιπο νησί. Ο Νικόλας, ίσως να είδε κάποια συναλλαγή που δεν έπρεπε να δει, με αποτέλεσμα κάποιοι να θέλουν να του κλείσουν το στόμα. Υπάρχει βίντεο από drone που δείχνει το σημείο όπου βρέθηκε το σώμα του, χωρίς να φαίνεται εκεί κανένα πτώμα. Συνάγεται το συμπέρασμα πως τον σκότωσαν αλλού και στη συνέχεια εγκατέλειψαν το πτώμα εκεί όπου τελικά βρέθηκε. Δεν εξηγείται διαφορετικά», ανέφερε ο νονός του φοιτητή, Γιάννης Παπαπρουσάκης.

Ο θάνατος του Νίκου Χατζηπαύλου χαρακτηρίστηκε από την πρώτη στιγµή µυστηριώδης. Στη δικογραφία υπήρχαν στοιχεία που συνηγορούσαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Μάρτυρας κατέθεσε ότι περπατώντας από το σηµείο όπου αργότερα βρέθηκε το πτώµα δεν υπήρχε ο εξαφανισθείς. Εκανε, µάλιστα, λόγο για ένα µικρό τζιπ, χρώµατος άσπρου ή ασηµί, στο οποίο επέβαιναν ένας άντρας και µία γυναίκα, το οποίο εκείνη την ηµέρα πάρκαρε δεξιά στην αλάνα, στην αρχή του χωµατόδροµου.
Εθελοντής πυροσβέστης κατέθεσε ότι στην πλαγιά του βουνού, πάνω ακριβώς από εκεί όπου βρέθηκε το πτώµα, είδε στο χώµα ένα σηµάδι, σαν κάποιος να πάτησε εκεί µε το πόδι του, φωτογράφισε το σηµάδι καθ’ υπόδειξη των αστυνοµικών και έβαλε ένα κέρµα, ώστε να φωτογραφηθεί το σηµάδι σε σχέση µε το µέγεθος του κέρµατος.
Αλλος εθελοντής πυροσβέστης ανέφερε ότι είχε περάσει από το σηµείο ανεύρεσης του πτώµατος τουλάχιστον 10 φορές, χωρίς να υπάρχει κάτι στο σηµείο. Είχε ερευνήσει, µάλιστα, την περιοχή του Κάστρου Χώρας, που βρίσκεται ακριβώς από πάνω, και δεν εντόπισε κάτι.
Μόνιµη κάτοικος της περιοχής κατέθεσε ότι η ηµέρα ανεύρεσης του πτώµατος ήταν η µοναδική ηµέρα που δεν έγιναν έρευνες στην περιοχή και πιθανολογεί ότι το πτώµα µεταφέρθηκε την 25η Νοεµβρίου 2017 από άγνωστους δράστες και συγκεκριµένα µετά τις 8.00 το πρωί, όταν εκείνη πήγε να ταΐσει τα ζώα. Εάν το πτώµα προϋπήρχε -συνεχίζει- στα πέντε µέτρα από το µαντρί, θα είχαν µαζευτεί κοράκια και µύγες και θα είχε γίνει αντιληπτό.
Και δεύτερος κάτοικος στη θέση Λαγγά κατέθεσε ότι διατηρεί µαντρί σε πολύ κοντινή απόσταση από το σηµείο όπου βρέθηκε το πτώµα, προσθέτοντας ότι εάν υπήρχε εκεί για ηµέρες θα είχε γίνει αντιληπτό.

Η διπλή δολοφονία στη Σαλαμίνα

Το διπλό φονικό είχε αποκαλυφθεί τον Ιούλιο του 2011 στη Σαλαμίνα, δίπλα στη θάλασσα, στην περιοχή του μοναστηριού της Παναγίας της Φανερωμένης.

Ο υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Γιώργος Μπάκας 27 ετών εντοπίστηκε νεκρός στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του, ενώ άφαντη παρέμενε η φίλη του που τον συνόδευε, η Νατάσα Απέργη 22 ετών.

Η Mercedes του θύματος ήταν στον παραθαλάσσιο χωματόδρομο που οδηγεί στο μοναστήρι της Φανερωμένης, πολύ κοντά στο λιμανάκι απ’ όπου τα φέρι- μπόουτ μεταφέρουν κόσμο και αυτοκίνητα από και προς το Μεγάλο Πεύκο.

Το τζάμι πίσω από τον οδηγό ήταν λίγο ανοιχτό, ενώ του οδηγού κατεβασμένο. Το θύμα βρέθηκε στο πίσω κάθισμα γερμένο προς τη δεξιά πλευρά.

Το κλειδί ήταν πάνω στη μίζα και γυρισμένο στην αναμονή. Το τζάμι στην πλευρά του συνοδηγού εντοπίστηκε σπασμένο, από πυροβολισμό κυνηγετικής καραμπίνας.

Τα προσωπικά της αντικείμενα ήταν μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ σε κοντινή απόσταση προς το δάσος, εντοπίστηκε μια μεγάλη κηλίδα με το αίμα της.

Ποιος σκότωσε τον Μπάμπη Λαζαρίδη;

Μοιάζει η δυσκολότερη ανεξιχνίαστη υπόθεση των τελευταίων ετών και η πιο παράξενη αφού οι αστυνομικοί στις μεταξύ τους συζητήσεις δείχνουν να ξέρουν ποιος είναι ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή να “φάνε” τον επιχειρηματία της νύχτας όμως δεν μπορούν να αποδείξουν για να τον τυλίξουν σε μια κόλα χαρτί και να τον στείλουν στη Δικαιοσύνη. Ο Μπάμπης Λαζαρίδης εκτελέστηκε στα 40 του χρόνια, το παγωμένο βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου του 2008, την ώρα που έβγαινε από το πολυτελές ξενοδοχείο της Βούλας μαζί με τη σύντροφο του Αγγελική Ηλιάδη. Το σκηνικό θύμιζε ατμοσφαιρικό φιλμ νουάρ. Ήταν η ιδανική ιστορία για να γεμίσουν τον τηλεοπτικό τους χρόνο οι μεσημεριανές εκπομπές της εποχής και να χυθεί πολύ μελάνι στα gossip περιοδικά. Δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μηχανή, γάζωσαν με καλάζνικοφ τον επιχειρηματία. Ο Μπάμπης Λαζαρίδης σωριάζεται στην άσφαλτο νεκρός ενώ η σύντροφος, τραυματίζεται ελαφρά στο πόδι από μια σφαίρα…

Οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών, άρχιζουν να ψάχνουν την υπόθεση και διαπιστώνουν ότι από πίσω κρύβεται ένα δαιδαλώδες δίκτυο ανθρώπων της νύχτας, χρέη που ο ίδιος ο Λαζαρίδης είχε συσσωρεύσει από προβλήματα των νυχτερινών του καταστημάτων αλλά και βομβιστικές επιθέσεις σε βάρος των επιχειρήσεων του. “Τότε είχαμε μάθει ότι χρώσταγε πάνω από 1.000.000 ευρώ σε τοκογλύφους όμως η δολοφονία του δεν έχει να κάνει με τα χρέη του. Άλλοι είναι οι λόγοι” αναφέρει αξιωματικός.

Τον Ιανουάριο του 2010, η Ασφάλεια πίστεψε ότι έφθασε η ώρα να λυθεί ο γρίφος της δολοφονίας του Μπάμπη Λαζαρίδη. Ένας άγνωστος άνδρας, τηλεφώνησε στη Δίωξη Εκβιαστών και μίλησε για το τι «παιζόταν» στην Αθηναϊκή νύχτα την εποχή που εκτελέστηκε ο Γεράσιμος Μαυράκης, σύζυγος της ηθοποιού Νένας Χρονοπούλου. Οι αστυνομικοί πίστεψαν πως σύντομα θα έλυναν τα δύο «στοιχειωμένα» συμβόλαια θανάτου.

Και αυτό γιατί υπήρχαν κοινά στοιχεία με τη δολοφονία του Μπάμπη Λαζαρίδη. Οι ελπίδες των αστυνομικών αναπτερώθηκαν στις 4 Απριλίου του ιδίου έτους, όταν ένας ακόμη άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε για να αναφέρει ένα όνομα. Αυτό ενός άνδρα που σύμφωνα με το μυστηριώδη καταγγέλλοντα εμπλέκεται και στις δύο εν ψυχρώ εκτελέσεις.

Η άγνωστη φωνή από την άλλη άκρης της γραμμής, μίλαγε για έναν σκληρό αλλοδαπό με ονοματεπώνυμο που κυκλοφορεί στην Αθήνα με μια πανάκριβη σκούρα Mercedes (έδωσε ακόμα και τις πινακίδες κυκλοφορίας), διακινεί κόκα και γυναίκες και επενδύει τα κέρδη από τις βρόμικες δουλειές, σε νόμιμες επιχειρήσεις στην Αλβανία… Στην Ασφάλεια πίστεψαν πως βρέθηκε το κλειδί.

Πλέον, ήταν θέμα χρόνου να ξεσκεπαστούν οι άνθρωποι που «έφαγαν» τον Μπάμπη Λαζαρίδη. Τελικά οι ελπίδες χάθηκαν και πάλι αφού όσο και αν προσπαθούσαν να δέσουν το δολοφόνο, δεν τα κατάφεραν. Η υπόθεση του επιχειρηματία της νύχτας, παραμένει στα συρτάρια της Ασφάλειας με την ένδειξη “Ανεξιχνίαστο”…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: