ΕΠΙΣΤΟΛH – ΚOΛΑΦΟΣ 70 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΠΑΤΣΩΝ ΤΟΥ: ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΟΝΙ ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ

Κοινοποίηση:
ΜΑΚ

Επτά χρόνια μετά τα επεισόδια, που προκάλεσαν στην Ουάσιγκτον οι σωματοφύλακες του Προέδρου της Τουρκίας Ταγιπ Ερντογαν, περισσότερα από 70 μέλη του Κογκρέσου καλούν τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Αντονι Μπλινκεν να καταστήσει την Τουρκία υπεύθυνη για τις πράξεις της.

Ο Ελληνοαμερικάνος δικηγόρος Ανδρέας Ακαράς ο οποίος μαζί με ομάδα νομικών εκπροσωπεί τα θύματα ανέφερε:

“Η υπόθεση εκθέτει τις τουρκικές αρχές,-φτάνοντας μέχρι τον Πρόεδρο Ερντογάν- για τις τακτικές καταστολής εκτός συνόρων. Τα θύματα υποστηρίζουν ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν διέταξε τις επιθέσεις για να τρομοκρατήσει όχι μόνο αυτούς, αλλά και την συνολικότερη αντιπολίτευση που ζει στην Τουρκία και αλλού, στέλνοντας το μήνυμα ‘μπορώ να σας φτάσω οπουδήποτε’.

Οι επιθέσεις -τόνισε ο κ. Ακάρας- φέρνουν στο επίκεντρο το ερώτημα εάν μπορούν να συνυπάρξουν δημοκρατικές και αυταρχικές κυβερνήσεις. Ενώ οι ΗΠΑ συχνά έχουν κλείσει τα μάτια στην αντιδημοκρατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο εξωτερικό, εδώ στις ΗΠΑ, σε αμερικανικό έδαφος,  είναι μια διαφορετική ιστορία.”

  • Ακολουθεί η επιστολή:

“Σας γράφουμε σχετικά με τις αγωγές των Αμερικανών πολιτών Lusik Usoyan και Kasim Kurd κατά της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Οι ενάγοντες σε αυτές τις αστικές υποθέσεις κατέβαλαν μια μακροχρόνια προσπάθεια για να καταστήσουν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους άνδρες της ασφάλειας του υπόλογους για τις απρόκλητες επιθέσεις που εξαπέλυσαν εναντίον τους ενώ εξασκούσαν το θεμελιώδες δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου έξω από την κατοικία του Τούρκου Πρέσβη στις 16 Μαΐου, 2017.

Οι αγωγές του Lusik Usoyan και Kasim Kurd αντιπροσωπεύουν τον μοναδικό ρεαλιστικό τρόπο με τον οποίο τα θύματα θα μπορέσουν να λάβουν μια αποζημίωση για τους σημαντικούς τραυματισμούς που υπέστησαν και την παραβίαση των συνταγματικά κατοχυρωμένων ελευθεριών τους. Εφιστούμε την προσοχή σας στον άμεσο απόηχο των επιθέσεων κατά τις οποίες αρκετοί από τους άνδρες ασφαλείας του προέδρου Ερντογάν κατηγορήθηκαν ποινικά για τη διάπραξη βίαιων εγκλημάτων εναντίον αυτών των ειρηνικών διαδηλωτών.

Εκείνη την εποχή, η τοπική κυβέρνηση της ομοσπονδιακής περιφέρειας της Κολούμπια (District ofColumbia), αξιότιμα μέλη της Γερουσίας και ομόφωνα η Βουλή των Αντιπροσώπων ζήτησαν να διωχθούν ποινικά οι Τούρκοι σωματοφύλακες που διέπραξαν αυτές τις βίαιες επιθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε μία εβδομάδα από την επίθεση στο Sheridan Circle, το Κογκρέσο απάντησε καταδικάζοντας ομόφωνα την επίθεση και απαιτώντας να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, περνώντας ένα σχετικό ψήφισμα.

Μεταξύ άλλων, το ψήφισμα εξέφρασε τη βασική πεποίθηση της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι «το δικαιώματα του συνέρχεσθαι ειρηνικώς και της ελευθερίας της έκφρασης είναι απαραίτητα για τον ιστό της αμερικανικής δημοκρατίας».

Όπως γνωρίζετε, οι Τούρκοι σωματοφύλακες που διέπραξαν αυτές τις επιθέσεις έφυγαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν οδηγήθηκαν ποτέ στην αμερικανική δικαιοσύνη. Το αμερικανικό νομικό σύστημα παρέχει στους ενάγοντες έναν τρόπο προσφυγής για αυτό το θέμα, αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να εφαρμόσει τακτικές καθυστέρησης, παραβιάζοντας την εξουσία των αρμόδιων δικαστηρίων σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας.

Όταν η Τουρκία προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό της επικαλούμενη ασυλία στη βάση του Νόμου Πέρι Ασυλίας και Ξένης Κυριαρχίας (FSIA), το Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στην Περιφέρεια της Κολούμπια έκρινε ότι η ισχύς του νόμου FSIA δεν καλύπτει τη παραβίαση των δικαιωμάτων Αμερικανών σε αμερικανικό έδαφος και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτή την περίπτωση.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι ενέργειες της τουρκικής ασφαλείας «δεν ήταν της φύσης και της ποιότητας που το Κογκρέσο σκόπευε να προστατεύσει μέσω της ασυλίας όταν ψήφιζε τον νόμο».

Τον Μάρτιο του 2021, η ηγεσία των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας σας έστειλε μια επιστολή με την οποία ξεκαθάριζε ότι συμφωνεί με την ερμηνεία (που έδωσε το Περιφερειακό Δικαστήριο) στον Νόμο Πέρι Ασυλίας και Ξένης Κυριαρχίας (FSIA).

Αυτή η επιστολή ζήτησε επίσης από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καταθέσει μια συνοπτική έκθεση στο Εφετείο των ΗΠΑ για να καταστήσει σαφή την αρχή ότι το ξένο προσωπικό ασφαλείας δεν θα πρέπει να απολαύει ασυλίας βάσει του νόμου FSIA για τη συμμετοχή σε απρόκλητες επιθέσεις σε ειρηνικούς διαδηλωτές.

Επαινούμε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την υποβολή αυτής της έκθεσης, η οποία βοήθησε το εφετείο να κατανοήσει την εφαρμογή του νόμου FSIA και συνέβαλε στην ομόφωνη απόρριψη της προσφυγής της Τουρκίας.

Τον Ιανουάριο του 2022, η Τουρκία άσκησε έφεση στην απόφαση του Εφετείου του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Κολούμπια να αρνηθεί την ασυλία βάσει του νόμου FSIA, οδηγώντας έτσι την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Εκτιμούμε τη συνοπτική έκθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία υπερασπίστηκε την απόφαση του Εφετείου και υποστήριξε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν πρέπει να κάνει δεχτή την προσφυγή.

Μετά την απόρριψη αυτής της προσφυγής από το Ανώτατο Δικαστήριο, η Τουρκία εγκατέλειψε τη δίκη, αποδεικνύοντας έτσι την πρόθεσή της να αποφύγει κάθε ευθύνη έναντι των εναγόντων. Γνωρίζουμε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιδιώκει επί του παρόντος μια πολύπλευρη δέσμευση με την Τουρκία και πιστεύουμε ότι μια δίκαιη επίλυση των υποθέσεων Lusik Usoyan και Kasim Kurd έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει για να διασφαλίσει ότι αυτές οι προσπάθειες είναι εποικοδομητικές.

Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι η Τουρκία πρέπει να λογοδοτήσει για τις βίαιες επιθέσεις που διαπράχθηκαν από τους άνδρες της προεδρικής ασφάλειας της στο Sheridan Circle.

Όταν το Κογκρέσο πέρασε ομόφωνα το ψήφισμα που καταδίκασε τις βίαιες επιθέσεις, έκανε την κατηγορηματική δήλωση ότι τέτοιες πράξεις που διαπράττονται από ξένους παράγοντες σε αμερικανικό έδαφος εναντίον Αμερικανών δεν μπορούν και δεν θα γίνουν ανεκτές, δηλώνοντας έτσι ότι πρέπει να υπάρχουν συνέπειες.

Καλούμε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενεργώντας για λογαριασμό της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και σεβόμενο τη βούληση του Κογκρέσου, να πιέσει για αυτό το θέμα, αναδεικνύοντας το στον πρόεδρο Ερντογάν και στις τουρκικές αρχές ως βασικό στοιχείο για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Εμείς εδώ στις ΗΠΑ προσπαθούμε με κάθε μέσον να συμμορφώσουμε την συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και ο Μητσοτάκης ανοίγει την κερκοπορτα στους Τούρκους. Η Κύπρος, η Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου είναι στα σχέδια της Γαλαζιας πατρίδας τους, τι στο διάολο θέλει συνομιλίες με δαυτους? και τι δουλειά έχει αυτός να μιλάει για την Χαμάς?

Leave a Response