«ΕΜΠΟΔIΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜAΧΟΥΣ ΝΑ ΑΝΕΦΟΔΙAΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝIΑ»: «ΠAΓΟΣ» ΑΠO ΤΟΝ ΠΡEΣΒΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ AΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚH ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚH ΠΑΡΟΥΣIΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟYΠΟΛΗ

Κοινοποίηση:
Jeff-Flake

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις παραχώρησε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ, και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα και την πώληση στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου Χακάν Τσελίκ, εάν η μεταφορά αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη στρέφεται κατά της Τουρκίας, ο Αμερικανός πρεσβευτής δήλωσε πως «οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν καμία βάση» για να προσθέσει:

«Εκτιμούμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Δεν ευνοούμε τον έναν έναντι του άλλου. Υπάρχει μια μικρή συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη, αλλά είναι πολύ αναγκαία για την υποστήριξη της αμυντικής προσπάθειας στην Ουκρανία».

 • Επιπλέον ανέφερε ότι η Τουρκία «βοήθησε πολύ» ενεργοποιώντας τη Σύμβαση του Μοντρέ, «αλλά εμποδίζει επίσης τους συμμάχους να ανεφοδιάσουν την Ουκρανία».

«Η συγκέντρωση (σ.σ. στρατιωτικών δυνάμεων) στην Ελλάδα είναι απλώς μια προσπάθεια ανεφοδιασμού. Δεν ευνοούμε τον έναν σύμμαχο έναντι του άλλου. Και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από το γεγονός ότι η Τουρκία και η Ελλάδα αποφάσισαν να είναι το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης. Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις ότι δεν γίνονται πτήσεις, προκλήσεις ή οτιδήποτε βλάπτει τις διμερείς σχέσεις» είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Μπορώ να το πω αυτό με βεβαιότητα ότι η Τουρκία είναι ο εταίρος μας και δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αντιπαράθεση με την Τουρκία, διαβεβαίωσε ο Τζεφ Φλέικ. Τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία «και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τη στηρίξουμε».

Αναφερόμενος στην πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο στόλο της Τουρκίας, ο πρέσβης Φλέικ σημείωσε ότι το Κογκρέσο την ενέκρινε και, πιο πρόσφατα, η Τουρκία υπέγραψε τη λεγόμενη επιστολή αποδοχής με τη Lockheed Martin, η οποία θα παραγάγει τα νέα αεροσκάφη και στη συνέχεια, μαζί με την Τουρκία, θα ανακαινίσει τα παλαιότερα μοντέλα. «Το Block 70 είναι το πιο προηγμένο τεχνολογικά F-16 και είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει η Τουρκία διαλειτουργική με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ. Έτσι, αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα» σχολίασε.

Σχετικά με τη συμπαραγωγή των F-16 που ζητά η Άγκυρα από την Ουάσιγκτον, επισήμανε: «Η επιστροφή στην κοινή παραγωγή είναι ένα δύσκολο σημείο, αλλά αφήνω την απόφαση στους εταίρους για το θέμα αυτό. Ωστόσο, μπορεί να αγοραστεί».

Για την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των τεχνολογικά πιο προηγμένων μαχητικών F-35, από το οποίο αποβλήθηκε εξαιτίας της αγοράς ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος, ο Αμερικανός πρέσβης χαιρέτισε «κάθε βήμα που γίνεται για την επίλυση του ζητήματος των S-400, το οποίο εμποδίζει την Τουρκία να συμμετάσχει στο πρόγραμμα F-35» προσθέτοντας πως «εάν σημειωθεί πρόοδος σε αυτό το ζήτημα, θα καλωσορίσουμε την ανανέωση των συνομιλιών με την Τουρκία».

Ο Τζεφ Φλέικ ρωτήθηκε και για την επίσκεψη που επρόκειτο να κάνει ο Τούρκος πρόεδρος στην Ουάσιγκτον στις 9 Μαΐου και αναβλήθηκε. «Έχουμε ανοιχτή πρόσκληση στον πρόεδρο Ερντογάν να έρθει στον Λευκό Οίκο, εάν τα προγράμματά μας συμπίπτουν. Αυτό θα μπορούσε να γίνει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Κινητοποιούμαστε για κάθε είδους συνάντηση υψηλού επιπέδου που μπορεί να γίνει», δήλωσε.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα εξέφρασε την άποψη ότι η εταιρική σχέση των δύο χωρών είναι ισχυρότερη από ποτέ. «Όταν συγκρίνω το πού βρισκόμαστε σήμερα με το πού βρισκόμασταν πριν έρθω εδώ, όταν παρακολούθησα τις ακροάσεις στη Γερουσία, υπάρχει τεράστια διαφορά» ανέφερε, αποδίδοντας τη βελτίωση του κλίματος στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις «με την αντίδραση της Τουρκίας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και με το αν ενήργησε ως πραγματικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ». Το κλίμα έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στο Καπιτώλιο, παρατήρησε.

«Αγκάθι» στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία αποτελεί η συμμαχία των αμερικανικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία με τις «Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας» (SDF), την πολιτοφυλακή που ελέγχεται από τους Κούρδους της οργάνωσης PYD, την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική και θεωρεί ότι είναι προέκταση του ΡΚΚ, που δρα κατά της Τουρκίας.

Η τουρκική πλευρά είχε προειδοποιήσει ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να μην διεξαχθούν οι προγραμματισμένες για τις 11 Ιουνίου τοπικές εκλογές στη βόρεια Συρία, τις οποίες χαρακτήριζε «πρόδρομο» της δημιουργίας κουρδικού κράτους στην περιοχή. Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο Τζεφ Φλέικ δήλωσε:

«Πάντα λέγαμε ότι οι εκλογές στη Συρία πρέπει να είναι δίκαιες, διαφανείς, ελεύθερες, χωρίς αποκλεισμούς. Αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, οπότε δεν υποστηρίζουμε καμία εκλογική διαδικασία αυτή τη στιγμή. Αλλά έχουμε τον ίδιο στόχο να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος και συνεργαζόμαστε με τους Τούρκους εταίρους μας σε αυτό».

 • Επανέλαβε επίσης ότι οι ΗΠΑ θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση από το 1997, «έχουμε όμως διαφορές σχετικά με τις “Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας”, αλλά δεν αφήνουμε αυτό να μας εμποδίσει να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Θα αναζητήσουμε πιο ολοκληρωμένους τρόπους συνεργασίας».

Αναφερόμενος, τέλος, στον πόλεμο στη Γάζα, ένα θέμα έντονων διαφωνιών στον άξονα της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, ο πρέσβης Τζεφ Φλέικ τόνισε πως «ο πρόεδρός μας (σ.σ. Τζο Μπάιντεν) έχει μιλήσει πολλές φορές για το θέμα αυτό και έχει παροτρύνει το Ισραήλ να είναι προσεκτικό. Το τι ειπώθηκε δημόσια και τι ιδιωτικά είναι πολύ σημαντικό. Ζητήθηκε από το Ισραήλ να λάβει κάθε προφύλαξη για την προστασία των αμάχων».

Επισήμανε επίσης ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχίζει να συνομιλεί με τον πρόεδρο Μπάιντεν, είτε έρθει προσκεκλημένος του αμερικανικού Κογκρέσου, είτε όχι.

«Τους πιέζουμε να προστατεύσουν τους αμάχους στην άμυνά τους κατά της Χαμάς, αλλά στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ ως σύμμαχος των ΗΠΑ. Θέλουμε τον τερματισμό των επιθέσεων στη Γάζα, για αυτό αναλάβαμε και την πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός».

Συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν την υποστήριξη της Τουρκίας στο θέμα αυτό, τονίζοντας ωστόσο ότι το πώς θα επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός εξαρτάται από τα εμπλεκόμενα μέρη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

11 Σχόλια

 1. Η Ρωσία ευτυχως χάνει…..ο Θεός να ευλογεί την Ουκρανία και την Ευρώπη μας..Νικάμε!!!

 2. Αρε Ερντογάν έχεις καταφέρει Τους χαρμπουργκερς να τους ξεβρακωνεις κάθε φορά, άλλη μια φορά δείχνει η Τουρκία ότι μια ζωή της πλάκας στρατός η Αμερικλάνοι το έδειξε και η ιστορία κανέναν σοβαρό πόλεμο δεν κέρδισε, η βιετκογκ τους γαμησαν το ίδιο και οι ιαπωνες, άσχετα Ότο έριξαν τις βόμβες και συνθικολογησαν αλλά στρατιωτικά τους βιθυζαν ένα τα αεροπλάνοφόρα τους, αυτά ας τα δουν τα κοματοσκυλα που ψηφίζουν τα προδοτικα κόμματα και προσκυνημένοι στους Αμερικλάνους, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΣΎΡΙΖΑ, ΚΚΕ

 3. Πουτιναρε 3 μερη θελουν ισοπεδωση με Υπερηχητικους Ζιρκον : Αλεξανδρουπολη – Λαρισα – Κρητη ( Βασεις ΝΑΤΟ – ΗΠΑ ) . Ριξτους μην τους λυπασαι . Το 41% να παει να ζητησει τα ρεστα απο τον Μητσολοατκι τους . Κανενας στον Μπουρδελισταν δεν εχει βγει στον δρομο να διαμαρτυρηθει για την μετατροπη του Μπουρδελου σε μια ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ χωρις να μας ρωτησει κανεις . Δεν πειραζει , οταν τις φατε στο κεφαλι ισως ξυπνησετε ηλιθιοι . Ριξε Πουτιναρε Ριξε !!!!

   1. Οι Εφιαλτες ειναι στην Κρητη στην Λαρισα κ στην Αλεξανδρουπολη . Οσο δεν αντιδρουν κ ψηφιζουν εναν Δολοφονο που εχει σκοτωσει χιλιαδες σε Ρωσια κ Παλαιστινη ( Μητσοτακης ) ειναι ιδιοι με αυτο το Καθαρμα .

 4. Τους έκανε των Τούρκων την μούρη κρέας, για τέτοιο ρεζιλεμα μιλάμε και για να τους ρεζιλεψουν ποιο πολύ τους δίνουν τα ποιο σύγχρονα F 16.

 5. Ε οχι απαραδεκτο! Θελει και η γοβα τη σολα της, το τακουνι της! Ερντοκλαν μη τη σαμποταρεις please! Μπρος στα drones που πλασσαρεις του γελοιου Ζελενσκι αυτα τα…ανταλλακτικα ειναι ψιχουλα! Τραβα εσυ με τους αμερικλανους και θα σου ψυθιρησει ο Βλαδιμηρος στ αυτι συντομα!

 6. οταν θα αρχισουν να σφυριζουν οι πρωτες ρωσικες μπομπες πανω απο τη γκατζολία, το 29,4% (νδ) να τρεξει να κρυφτει….αν δεν σας εχει καψει παλι ο ‘αγνωστος Χ’ αυτος με τις ανεμογεννητριες…

 7. Τελικα ο μογγολος οτι θελει κανει δημιουργει 1000 προβληματα αλλα και παλι τον προσκυνανε τα βρωμοσκυλα οι αμερικλανοι.
  Μονο ο μεντερες προσπαθησε να τους κοψει τη φορα αλλα τον φαγανε κι αυτον..
  Σε τι ωραιο κοσμο ζουμε αγγελικα πλασ
  μενο

 8. ο Υπουργος Εσωτερικων της Τουρκιας ξατηγορησε το ΣΣ Νιμιτςτο ποιο ητο αγκυροβημενο στο Τσανα Καλε οπως δημιουργησε τον τελευταιο σεισμο που διελυσε την Τουρκικη περιοχη με τεραστιες καταστροφες. Κανενας Σοβαρος Ρουρκις δεν πιστευει Αμερικανο.

 9. ”Και για να σας τιμωρήσουμε,γιατί εμείς είμαστε δίκαιοι ,θα σας δώσουμε και 100 F-22”

Comments are closed.