ΕΛΣΤΑΤ: Οι τιμές στα φαρμακευτικά προϊόντα αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο 5,5%

Κοινοποίηση:
φαρμακα-782x440-1

Πάνω από τον ετήσιο πληθωρισμό -που ανέρχεται στο 3,4%- κινούνται οι αυξήσεις στον τομέα της Υγείας. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον μήνα Μάρτιο από τα οποία προκύπτει ότι στη σύγκριση του πληθωρισμού Μαρτίου 2024 με τον Μάρτιο 2023 καταγράφηκε αύξηση 4,4% στην ομάδα Υγεία.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην αύξηση των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη και η συνολική επίπτωση του κλάδου στον πληθωρισμό υπολογίζεται στο 0,3358%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι τιμές στα φαρμακευτικά προϊόντα αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 5,5% (επίπτωση στον πληθωρισμό 0,14), οι Ιατρικές- οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες αυξήθηκαν 5,7% (επίπτωση 0,11) και το κόστος της Νοσοκομειακής περίθαλψης ανέβηκε κατά 3,6% (επίπτωση 0,09).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 4,4% για την Υγεία είναι το 4ο μεγαλύτερο που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ σε ένα σύνολο 12 κατηγοριών. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στα Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια (6,4%), στην Ένδυση – Υπόδηση (5,8%), και τη Διατροφή – Μη αλκοολούχα ποτά (5,3%).

Στη σύγκριση πληθωρισμού Μαρτίου 2024 με τον προηγούμενο μήνα (Φεβρουάριο 2024), η αύξηση στον τομέα Υγεία περιορίζεται στο 1,3%. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι στον αντίστοιχο δείκτη πριν από έναν χρόνο (σύγκριση Μαρτίου 2023 με Φεβρουάριο 2023) το ποσοστό της αύξησης ήταν μια μονάδα χαμηλότερα, στο 0,3%.

Με αυτά τα δεδομένα, οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) βρίσκονται τα Τρόφιμα και συγκεκριμένα στο ελαιόλαδο με 67,2% και ακολουθούν τα Ασφάλιστρα Υγείας με 14,0%!

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Τα παντα εχουνε αυξηθει εχουμε κοψει την μασα τωρα εχει ερθει η ωρα να κοψουμε και τα φαρμακα.
    Οι πλακα ειναι οτι μας δουλευει και ολας λεει οτι δεν θα δωσει επιταγη ακριβειας τι να την κανουμε ρε μαλακα εχετε κοψει ολα τα δωρα με 200 ευρο θα γινομασταν πλουσιοι παλι στην αγορα θα πηγαινανε….καλυτερα να μην το δωσει ποτε γιατι μονο αμα πεσει λορδα..τοτε θα καταλαβουνε η συνταξιουχοι τι εστι μητσοτακης.

Comments are closed.