ΕΙΝΑΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ!!! ”Σπρώχνουν” τους μετανάστες οι Τούρκοι να μπουν στην πράσινη ζώνη

Κοινοποίηση:
sirmatomplegma-voice1

”Σπρώχνουν” εκατοντάδες μετανάστες οι Τούρκοι, τους οποίους φέρνουν οι ίδιοι, να εισέλθουν στην πράσινη ζώνη, εκβιάζοντας έτσι την Λευκωσία, με εθνολογική αλλοίωση.

Η Κύπρος δεν ανήκει στο Σένγκεν λόγω της διχοτόμησης του νησιού, γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση για τους μετανάστες που στέλνουν οι Τούρκοι στην ουδέτερη ζώνη.

Ως αποτέλεσμα, εγκλωβίζονται εκατοντάδες μετανάστες σε εδάφη που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

“Η επιστροφή στο Βορρά δεν είναι επιλογή για εμάς. Φύγαμε παράνομα και επομένως παραβιάσαμε τους νόμους τους, και για αυτό κινδυνεύουμε με απέλαση ή φυλακή”, λέει η Rosy μια μετανάστης.

«Δεν έχω όνειρα για το μέλλον, το μόνο που έχει σημασία για μένα είναι να φύγω από εδώ”, κατέληξε η ίδια.

“Στον Βορρά, η διαδικασία ασύλου είναι ανύπαρκτη, [αλλά] όλα τα άτομα που διασχίζουν την Πράσινη Γραμμή έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του κανονισμού για την πράσινη γραμμή», τονίζει η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR Κύπρου), Αιμιλία Στροβολίδου.

«Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπείς συνθήκες στα κέντρα υποδοχής», προσθέτει η ίδια.

Η μήκους 184 χιλιομέτρων Πράσινη Γραμμή θεωρείται βασικός δρόμος για τους ανθρώπους που επιδιώκουν να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία από τον τουρκοκρατούμενο βορρά.

Πάνω από το 80% της μεταναστευτικής ροής προέρχεται από την Πράσινη Γραμμή και λιγότερο από το 20% από τη θάλασσα, σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Εσωτερικών.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Τουρκία ενθαρρύνει σκόπιμα και συστηματικά τους μετανάστες στο βορρά να χρησιμοποιήσουν την Πράσινη Γραμμή ως σημείο διέλευσης προς το νότο και να τους εργαλειλοποιεί  να ασκήσουν πίεση στο κυπριακό κράτος», λέει ο Λοΐζος Μιχαήλ, διευθυντής το γραφείο του υπουργείου Εσωτερικών.

Από την 1η έως τις 20 Οκτωβρίου 2021, 1.166 μετανάστες ακολούθησαν αυτή τη διαδρομή, σύμφωνα με το υπουργείο.

Αν και ελάχιστα επηρεάστηκε από την προσφυγική κρίση της Συρίας το 2015, η Κύπρος έχει αναγνωριστεί από τους λαθρέμπορους ως προσβάσιμη οδός από το 2018 λόγω της διχοτόμησης του νησιού και της βοήθειας από τους Τούρκους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο μεγαλύτερος αριθμός αιτούντων, ήταν για πρώτη φορά το 2020, όταν καταγράφηκαν στην Κύπρο, 8.448 αιτούντες ασύλου ανά εκατομμύριο κατοίκους.

«Ως χώρα πρώτης γραμμής, δεν μπορούμε πλέον να δεχόμαστε περισσότερους ανθρώπους, οι καταυλισμοί είναι κορεσμένοι», προειδοποιεί ο Λοΐζος Μιχαήλ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2021, το νησί έχει εξετάσει περισσότερες από 8.500 αιτήσεις ασύλου και έχει απορρίψει περισσότερες από 7.000.

Για πρώτη φορά το πρόβλημα της Πράσινης Γραμμής θεωρείται ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Η νεκρή ζώνη δεν θεωρείται εξωτερικό σύνορο που μπορεί να παρακολουθείται με τον ίδιο τρόπο όπως άλλες περιοχές λόγω της διχοτόμησης του νησιού.

Μεταξύ των μέτρων, η κυπριακή κυβέρνηση ανέπτυξε συρματοπλέγματα στις πιο ευαίσθητες διαβάσεις της Πράσινης Γραμμής τον περασμένο Μάρτιο. Προβλέπονται επίσης περιπολίες, drones και κάμερες θερμικής απεικόνισης.

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το αποστρατικοποιημένο καθεστώς της Πράσινης Γραμμής, την οποία εγγυάται η UNFICYP (Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο), καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να τη μετατρέψει σε σκληρό σύνορο παρόμοιο με τον ποταμό Έβρο στην Ελλάδα», λέει ο Δώρος Πολυκάρπου. , εκτελεστικός διευθυντής της ΜΚΟ Kisa.

Το πρόβλημα παραμένει και διογκώνεται λόγω της Τουρκίας του Ερντογάν και των σχεδίων αλώσεως του ελληνισμού εκ των έσω.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: