Δώρο τα τέλη κυκλοφορίας, πότε παραγράφονται οι οφειλές και για ποιους ισχύει

Κοινοποίηση:
telh-kykloforias

Εγκύκλιο με θέμα το χρόνο παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για βεβαίωση τελών κυκλοφορίας και οφειλομένων προστίμων, σε συμμόρφωση με την αριθμ. 1611/2020 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Τμήμα Β΄), κοινοποίησε η ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ παραγράφονται τέλη κυκλοφορίας που εκκρεμούν πάνω από 5 χρόνια.Σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ παραγράφονται τέλη κυκλοφορίας που εκκρεμούν πάνω από 5 χρόνια.

Τα τέλη κυκλοφορίας που εκκρεμούν πάνω από 5 χρόνια θα παραγράφονται σύμφωνα με την φορολογική διοίκηση στο πλαίσιο απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ «η πενταετής προθεσμία για τη βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας παρίσταται επαρκής για την άσκηση της εν λόγω εξουσίας της Φορολογικής Αρχής. Με την απόφαση αυτή πλέον δεν ισχύει η θέση ότι ο χρόνος παραγραφής των τελών κυκλοφορίας είναι 20ετής.

Με το σκεπτικό της απόφασης, κρίθηκε ότι για τις εγγραφές των χρηματικών καταλόγων έτους 2017 που αφορούν στα έτη έως και το 2011, οι σχετικές αξιώσεις του Δημοσίου έχουν υποπέσει σε παραγραφή.Συνεπώς, για τη βεβαίωση τελών κυκλοφορίας (στην περίπτωση μη καταβολής τους ή μειωμένης καταβολής τους) καθώς και των οφειλόμενων προστίμων, ισχύει πενταετής προθεσμία παραγραφής υπολογιζόμενη από τη λήξη του έτους για το οποίο αυτά οφείλονται.

Για παράδειγμα τέλη κυκλοφορίας έτους 2016 και τυχόν οφειλόμενα πρόστιμα μπορούν να βεβαιωθούν μέχρι 31/12/2021, ενώ για τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2015 και τυχόν οφειλόμενα πρόστιμα, η προθεσμία για βεβαίωση έχει παραγραφεί καθώς η Φορολογική Διοίκηση μπορούσε να τα βεβαιώσει μέχρι την 31/12/2020.

Τι πρέπει να προσέξετε

Για τη βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας και των τυχόν οφειλόμενων προστίμων του έτους της παραγραφής, επισημαίνεται ότι πρέπει ο φορολογούμενος να λαμβάνει γνώση αυτής άμεσα και πάντως πριν παρέλθει το έτος της βεβαίωσής τους. Για τον λόγο αυτό εφιστάται η προσοχή ώστε η βεβαίωση των τελών και προστίμων κάθε έτους παραγραφής να πραγματοποιείται εγκαίρως και το αργότερο μέχρι 31 Οκτωβρίου του έτους βεβαίωσης, ώστε να διεκπεραιώνεται ομαλά η διαδικασία.

Τέλος, κατά τη χορήγηση βεβαίωσης περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας, δεν αναζητούνται τέλη κυκλοφορίας πέραν της πενταετίας.

Επιπλέον, με την ίδια απόφαση κρίθηκε, ότι εφόσον δε ρυθμίζεται ρητά στις κείμενες διατάξεις περί Τελών Κυκλοφορίας η προθεσμία παραγραφής της αξίωσης του Δημοσίου, τότε η «βεβαίωση σε περίπτωση μη καταβολής ή μειωμένης καταβολής αυτών, καθώς και των τυχόν οφειλομένων προστίμων, δεν μπορεί να χωρήσει μετά την πάροδο πενταετίας από τη λήξη του ημερολογιακού έτους, για το οποίο αυτά οφείλονται» και «ως εκ τούτου η πενταετής προθεσμία για τη βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας παρίσταται επαρκής για την άσκηση της εν λόγω εξουσίας της φορολογικής αρχής, περαιτέρω δε και εύλογη».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Τελικά είμαστε μα@@κες όσοι πληρώσαμε κανονικά τα τέλη….. Ούτε μια έκπτωση δεν έκαναν σε οσους πληρώνουν….αλλα χαρίζουν σε οσους ΔΕΝ πληρώνουν….με τέτοια μέτρα ο Μητσοτάκης θα πάρει τα @ρχι……στο μέλλον….διοτι δεν θα πληρώσουμε ξανά σαν μ@λ@κες….

  2. Τι ισχύει για αυτοκίνητο που έχει κατατεθημενες πινακιδες στην ΕΦΟΡΙΑ από το 2012 αλλά το χει πάρει Το διαλυτήριο και ακόμα δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς και το αμάξι πια εδώ και 4 χρόνια δεν τους έχει ενοχλήσει ξανά το διαλυτήριο μπορεί πια να μην υπάρχει το αυτοκίνητο τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση και φυσικά οι πινακίδες δεν υπάρχουν γιατί για να τις κρατάς πρέπει να κάνεις κάθε χρόνο δήλωση στη ΔΟΥ της έχεις καταθέσει από τι θυμάμαι από παλιά Τώρα δεν ξέρω τι γίνεται και τι γίνεται με αυτή την περίπτωση

  3. Τι ισχύει για αυτοκίνητο που έχει κατατεθημενες πινακιδες στην ΕΦΟΡΙΑ από το 2012 αλλά το χει πάρει Το διαλυτήριο και ακόμα δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς και το αμάξι πια εδώ και 4 χρόνια δεν τους έχει ενοχλήσει ξανά το διαλυτήριο μπορεί πια να μην υπάρχει το αυτοκίνητο

  4. Ισχύει και για κλίσεις παράνομης στάθμευσης;
    “Eτσι, για τη βεβαίωση τελών κυκλοφορίας (στην περίπτωση μη καταβολής τους ή μειωμένης καταβολής τους) καθώς και των οφειλόμενων προστίμων, ισχύει πενταετής προθεσμία παραγραφής υπολογιζόμενη από τη λήξη του έτους για το οποίο αυτά οφείλονται.”

Leave a Response