Δώρο Χριστουγέννων: Πότε θα καταβληθεί σε εργαζόμενους και ανέργους – Τι ποσό θα λάβετε

Κοινοποίηση:
doro-xristougenna

Οι εργοδότες, έχουν προθεσμία μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, προκειμένου να καταβάλουν σε όλους τους εργαζομένους τους το δώρο Χριστουγέννων.

Παράλληλα αναμένονται να πληρωθούν τα έκτακτα «Δώρα» πριν τις γιορτές σε συνταξιούχους, οικογένειες με παιδιά, ευάλωτες ομάδες και άλλους.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιούνται δώρα εορτών.

Σημειώνεται ότι το δώρο Χριστουγέννων δεν υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Υπολογισμός δώρου στους ανέργους

Ολόκληρο το δώρο στους ανέργους ανέρχεται στα 479 ευρώ. Το τελικό ύψος του ποσού που πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, εξαρτάται από τους μήνες επιδοτούμενης ανεργίας. Ειδικότερα, η περίοδος υπολογισμού που λαμβάνει υπ’ όψη της η ΔΥΠΑ ξεκινάει από την 1η Μαΐου.

Ποια επιδόματα προπληρώνονται

Από τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει σταδιακά η προπληρωμή:

Των τακτικών επιδομάτων, επιδομάτων μακροχρονίως ανέργων και των βοηθημάτων ανεργίας ΔΥΠΑ αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων.
Του δώρου Χριστουγέννων στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο θα δοθεί και το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συνολικού ύψους 352 εκατ. ευρώ, σε 2,3 εκατ. ευάλωτους συμπολίτες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Δικαιούχοι είναι μεταξύ άλλων και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Ειδικότερα, πάνω από ένα εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν προσωπική διαφορά κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κυρίων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: